Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Futurino.
14. dubna 2022 17:40
Čas čtení 2:21
Sponzorovaný obsah

Jarní úklid bytu snadno a rychle

ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ ÚKLID
Uložit Uložené

Jak na něj?

Jaro je obdobím, kdy se po šedé a nepříjemné zimě příroda opět zazelená a začne kypět životem. Podobné pocity máme i my sami. Ty se nezřídka projeví v podobě touhy či vnitřní potřeby dát opět do formy jak své tělo, tak svůj domov. A právě proto je pojem „jarní úklid“ tak ustáleným a rozšířeným. 

Úklid nemusí být strašákem

Úklid vždy patří k těm méně oblíbeným činnostem, naneštěstí je ale nutné jej pravidelně provádět v každé domácnosti. S úklidem je neodmyslitelně spjata řada povinností a činností, díky kterým je možné udržet věci na správném místě a dosáhnout toho, aby ani v nejmenším nebudily dojem neorganizovanosti. To samé potom platí pro celkový dojem z interiéru a jeho viditelnou i skrytou čistotu.

Konferenční stolek pod kontrolou

Typickým příkladem je konferenční stolek v obývacím pokoji. Ten je doslova niterně spjatý s pohovkou a vytváří kompozici, které si všimne každý, kdo do místnosti vejde. Pozor, snadno se z něj může stát skladiště věcí. I taková maličkost, jako několik zbytečností, které zrovna nepoužíváte a povalují se na něm „bez ladu a skladu”, dokáže pokazit dojem.

Doporučeno
Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví 8. listopadu 2023 11:00

Na konferenčním stole proto ideálně ponechejte jen dekorace, které na něj patří, případně do jeho spodního patra dejte dálkové ovladače, ze kterých však nezapomeňte otřít prach. Vždy dbejte na uklízení zbytečně odložených papírů, faktur, novin a pod. I ony dokáží vytvářet dojem nepořádku.

upratovanie
Zdroj: Shutterstock / Kzenon

Redukcí k pořádku ve skříni a komodě 

Skládání oblečení do vaší oblíbené, stylové komody vás při jarním úklidu nemine. Každá přihrádka má mít svůj obsah a oblečení v ní by mělo být dokonale srovnané. V rámci jarního úklidu ale nejde jen o to věci přerovnat. Má-li mít jarní úklid smysl, při rovnání oblečení se nerozpakujte odseparovat to, co již nosit nebudete. 

Obrňte se proti nostalgii a nedejte jí šanci. Bez emocí zhodnoťte, co má ve vašem šatníku, skříni či komodě ještě šanci a co už je zkrátka pasé. To druhé musí pryč. Uvidíte, že skříň bude najednou vzdušnější a také bude působit uklizeněji.

Výše uvedené se zdaleka netýká jen oblečení. Stejně je třeba přistupovat ke každé komodě. Projděte příborníky a skříně s nádobím. Není v nich něco rozbitého? Možná jste si nedávno koupili nový mixér, ale ve skříni máte pořád i nástavce od toho původního… A co třeba otlučené talíře nebo nekompletní sady skleniček? I zde je čas na redukci obsahu. 

upratovanie
Zdroj: Shutterstock/Prostock-studio

Povrchy vás neminou

Když máte ve skříních i šuplících v komodě pořádek a za sebou několik cest ke kontejneru nebo do sběrného dvora, čekají vás ještě povrchy, resp. jejich mytí. Nevyhnete se jistě pečlivému mytí oken. Dokonale čistá okna propustí do vašeho domova maximum krásných, jarních slunečních paprsků a vnesou k vám trochu života navíc. 

 
Ještě předtím ale utřete prach na všech vyvýšených místech. Očista povrchů by měla probíhat ve vertikálním směru, tj. shora dolů. V opačném případě si koledujete o to, že si již čisté povrchy znovu ušpiníte. 


Po vymetení pavučin na stropě, otření prachu na skříních, komodách i poličkách a po umytí oken, otřete pečlivě také všechna zrcadla. Čistotou zářící skleněná plocha opticky rozšíří prostor vašeho bytu a učiní jej vzdušnějším. 

Obecná pravidla

Do jarního úklidu se pouštějte vždy s optimismem a dobrou náladou. Berte to tak, že se i díky úklidu udržujete ve skvělé fyzické i psychické kondici. A kromě toho, jste to vy, kdo se bude vracet domů do uklizeného prostředí.

 
A protože jarní úklid by měl především oslavovat opětovné probouzení přírody, volte čistící přípravky s jarními a svěžími vůněmi. I v průběhu úklidu vás bude svěží aroma motivovat a dodávat vám optimismus. Jaro je období, kvůli kterému stojí za to si doma uklidit!

Domů
Sdílet
Diskuse