Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 16:25
Čas čtení 1:17
Adam Novosad TASR

Čínští kosmonauti se vrátili po šesti měsících z vesmíru

Čínští kosmonauti se vrátili po šesti měsících z vesmíru
Zdroj: TASR/AP
NEWS ČÍNA VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Čína investuje obrovské peníze do vesmírného programu, kterým se díky vlastní vesmírné stanici, sondám na Marsu i Měsíci přibližuje Rusku a USA.

Čína překonala svůj rekord v nejdelší misi s lidskou posádkou v celé dosavadní historii čínského vesmírného programu.

Tři tchajkonauti, jak zní čínský termín pro tamní kosmonauty, se v sobotu vrátili zpět na Zemi po šestiměsíční misi na čínské vesmírné stanici Tchien-kung. Přistávací kapsle kosmické lodi Šen-čou 13 přistála v noci na sobotu v poušti Gobi v čínském regionu Vnitřní Mongolsko.

Dva muži a jedna žena Čaj-kang, Jie Kuang-fu a Wang Ja-pching strávili na čínské vesmírné stanici dohromady 183 dní. Vojenská pilotka Wang Ja-pching se loni v listopadu stala vůbec první Číňankou, která absolvovala výstup do otevřeného vesmíru.

čína
Zdroj: TASR/AP

Všichni tři členové posádky po přistání v poušti Gobi prohlásili, že se cítí dobře. Na vesmírné stanici, kam loni v listopadu vystartovali, prováděli „četné vědecké experimenty, instalovali zařízení a vybavení a testovali nové technologie“. Čína svou vesmíru stanici Tchien-kung označuje také jako „Nebeský palác“.

Čína na rozdíl od Ruska není oficiálním partnerem Mezinárodní vesmírné stanice, a tak si svůj vesmírný program vyvíjí odděleně od zbytku světa. Minulý rok v dubnu vynesla její kosmická loď Šen-čou první modul orbitální základny Tchien-kung, a tak práce na její výstavbě i nadále pokračují. Číňané plánují základnu doplnit o více modulů.

Doporučeno
NASA zveřejnila první snímky z Webbova teleskopu, který se má ponořit do minulosti vesmíru. Udělal si i selfie NASA zveřejnila první snímky z Webbova teleskopu, který se má ponořit do minulosti vesmíru. Udělal si i selfie 12. února 2022 10:54

Start další pilotované mise na vesmírnou stanici s označením Šen-čou 14 se očekává v průběhu příštích měsíců, zřejmě v květnu nebo červnu. Úspěch zatím nejdelší 183denní mise ve vesmíru pro Čínu znamená motivaci postupovat ve vesmírném programu, protože předchozí mise Šen-čou 12 trvala celkem 92 dní.

Čína v budoucnu plánuje zavést šest měsíců jako standardní dobu pobytu ve vesmíru, a tak každým následujícím letem dny na orbitální základně prodlužuje.

Za poslední léta se přitom Číně díky obrovským investicím do vesmírného programu podařilo mílovými kroky přiblížit k úspěchům hlavních kosmických mocností USA a Ruska. Čína nejenže zkonstruovala a vyslala do orbitu vlastní základnu, a tak její vesmírný výzkum nezávisí na stárnoucí ISS, ale vybudovala i vlastní navigační satelitní systém BeiDou, podařilo se jí vyslat průzkumné vozidlo na Měsíc či dokonce sondu na Mars.

Domů
Sdílet
Diskuse