Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 17:10
Čas čtení 0:43
Vojtěch Vanda

VIDEO: Jak vypadala Praha před 110 lety? Prohlédni si hlavní město za Rakouska-Uherska na kolorovaných záběrech

VIDEO: Jak vypadala Praha před 110 lety? Prohlédni si hlavní město za Rakouska-Uherska na kolorovaných záběrech
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
HISTORIE PRAHA
Uložit Uložené

Apartní klobouky, dámy v šatech, tramvaje kam se podíváš a parníky na Vltavě. Romantiku Prahy před první světovou válkou si můžeš prohlédnout na videu.

Zajímá tě, jak vypadala Praha ještě před první světovou válkou? Snímky ze Staré Prahy najdeš i na internetu. Na YouTube například visí záznam z roku 1912, který zachytil prakticky všechny pamětihodnosti staré Prahy. Dokonce zde najdeš i verze, které jsou kolorovány.

Doporučeno
Takto žili Pražané před 100 lety. Pitnou vodu neměla ani polovina domácností, jen pětina lidí měla v bytě koupelnu Takto žili Pražané před 100 lety. Pitnou vodu neměla ani polovina domácností, jen pětina lidí měla v bytě koupelnu 6. dubna 2021 13:01

Známý snímek z Prahy s názvem Stará Praha, který je datován do roku 1912, zachycuje období, kdy bylo hlavní město, stejně jako zbytek Čech, Moravy a Slezska, součástí Rakouska-Uherska. Rozpad monarchie následoval až o šest let později po prohrané první světové válce, která jí předcházela. 

Tato nahrávka, které dostala dokonce kolorovanou podobu, byla pořízena dva roky před začátkem války. Divák se přenese nejprve na Václavské náměstí, po kterém jezdí tramvaje, následně na Příkopy, kde se mezi kolejemi prohání fiakři s jedním nebo dvěma koňmi, nebo také na Staroměstské náměstí – také s tramvajemi.

Mimo to si ale pozorný divák všimne výhledu na Hradčany nebo Karlova mostu, po kterém se prohání první automobily. Pod ním zase brázdí vody Vltavy parníky s vysokými komíny, ze kterých se line černý kouř. 

Kolorovaný snímek můžeš porovnat s původním černobílým záznamem, který na YouTube sdílel Jiří Kašpar. 

Domů
Sdílet
Diskuse