Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 20:24
Čas čtení 0:50
Eduard Starkbauer

Google Maps prestali maskovať ruské vojenské objekty. Ponorkovú základňu či lietadlovú loď môže vidieť každý

NEWS
Uložit Uložené

O kroku technologického gigantu informovali na Twitteri ukrajinské ozbrojené sily.

Portál Google Maps odstránil zo svojich máp rozostrenie ruských vojenských objektov a infraštruktúry. Všetci návštevníci stránky sa oddnes môžu pozrieť na satelitné zábery ukazujúce presnú podobu a umiestnenie vojenských základní, odpaľovacích bodov, námorných prístavov a veliacich stredísk ruskej armády. 

Podľa nezávislého ruského denníka The Moscow Times prišlo s informáciou ako prvé veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl na Twitteri. „Teraz môže každý (ruskú vojenskú infraštruktúru) vidieť s presnosťou pol metra na jeden pixel.“ 

Satelitné zobrazenia vojenských objektov sú z dôvodu ich tajného štatútu vo verejne prístupných archívoch a na webových stránkach tradične buď úplne „zahmlené“, alebo je ich kvalita mimoriadne znížená. Najpôsobivejšie satelitné obrázky z Ruska zobrazujú lietadlovú loď Admirál Kutuzov, sklad jadrových zbraní v Murmansku, ponorkovú základňu na Kamčatke alebo vojenské letisko v Kursku, vzdialené len 150 kilometrov od rusko-ukrajinskej hranice. 

Nejde o prvý politicky motivovaný krok Googlu. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine už technologický gigant zakázal zobrazovať ruské reklamy. Predstavitelia Ruska Google obvinili aj z vedenia informačnej vojny, keď na videoplatforme spoločnosti Youtube zablokovali ruské médiá spriaznené so štátom.

Domů
Sdílet
Diskuse