Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 14:57
Čas čtení 1:31
Vojtěch Vanda

Česko je třetím největším dodavatelem pomoci na Ukrajinu na světě

Česko je třetím největším dodavatelem pomoci na Ukrajinu na světě
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Celkem 11 % z veškeré zaslané pomoci Ukrajině tvořila pomoc České republiky, zmínil šéf prezidentské kanceláře Ukrajiny Andrij Jermak.

Velká Británie, Nizozemsko a Česká republika. Takto zní trojice zemí, které z celosvětově zaslané pomoci válkou ničené Ukrajině věnovali nejvíce pomoci. O víkendu to zmínil ve zprávě šéf prezidentské kanceláře Ukrajiny Andrij Jermak. Česko s podílem 11 % předčilo i pomoc Spojených států amerických, které prozatím zaslaly jen 8 % z celkové pomoci.

Doporučeno
Bitva o Donbas začala, tvrdí ukrajinské autority Bitva o Donbas začala, tvrdí ukrajinské autority 19. dubna 2022 11:40

Konkrétní statistiky přineslo Koordinační centrum pro humanitární a sociální záležitosti Ukrajiny, které Jermak vede. Dle jeho sdělení získala země, kde momentálně probíhá ruská invaze, celosvětovou charitativní pomoc v hodnotě 924 milionů dolarů (cca 20,9 miliardy korun). Tyto prostředky jdou často na konto Organizace spojených národů a mezinárodních charitativních organizací, které je následně distribuují mezi uprchlíky.

Nejvíce prostředků pocházelo od filantropů ze Spojeného království (47 %), Nizozemska (téměř 18 %), České republiky (11 %) a Spojených států amerických (téměř 8 %). Britský Výbor pro mimořádné události pro katastrofy vybral 310 milionů liber (9,1 miliardy korun). Prezidentská kancelář nezapomněla zmínit i konkrétní osoby, které se na sbírkách účastnily – konkrétně britská královna Alžběta II., Mila Kunis s Ashtonem Kutcherem nebo koncert francouzských hvězd, kam se příspěvkem 1 milion eur (24,4 milionů korun) zapsala i první dáma Brigitte Macron.

Zástupkyně vedoucího kanceláře prezidenta Julia Sokolovska uvedla, že na Ukrajinu bylo za 50 dní dovezeno 270 000 tun humanitární pomoci. Potraviny byly nakoupeny od ukrajinských výrobců, z nichž byly následně vyrobeny porce pro téměř 10 milionů Ukrajinců.

Česku poděkovala i Pekarová

Česká solidarita neunikla ani předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), která zprávu sdílela na Twitteru. „Máme na co být hrdí. Jsem moc vděčná většině občanů za to, jak k Ruskem rozpoutané válce a pomoci Ukrajině přistupují. Děkuji Vám!“ napsala.

Sbírky na Ukrajinu tímto nicméně nekončí. Pořád existuje spousta způsobů, jak pomoci. Humanitární sbírku má stále otevřenou organizace Člověk v tísni, kterou můžeš podpořit zde. Rozcestník pro humanitární pomoc sdílelo i ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách. Možné je však pomoci i skrze Arcidiecézní charitu Praha, která vybírá peníze pro uprchlíky na území Česka, sbírku organizuje i ukrajinské velvyslanectví v Česku.

Další tipy, jak přispět, jsme ti dali v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse