Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 11:40
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

Bitva o Donbas začala, tvrdí ukrajinské autority

Bitva o Donbas začala, tvrdí ukrajinské autority
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ofenziva na východě Ukrajiny ze strany ruských vojsk začala. V pondělí o tom informovaly ukrajinské autority včetně prezidenta Zelenského nebo šéfa prezidentské kanceláře Andrije Jermaka.

Východní ofenziva Ruské federace na Ukrajině, které ukrajinská strana přezdívá bitva o Donbas, začala. Uvedly to ukrajinské autority včetně prezidenta Volodymyra Zelenského nebo šéfa prezidentské kanceláře Andrije Jermaka. Podle informací, které zazněly v pondělním videoproslovu Zelenského, koncentrovalo Rusko do ofenzivy velkou část armády.

Doporučeno
První video z potopení křižníku Moskva: podle analytiků potvrzuje verzi o zásahu ukrajinskými raketami Neptun První video z potopení křižníku Moskva: podle analytiků potvrzuje verzi o zásahu ukrajinskými raketami Neptun 18. dubna 2022 12:18

Zelenskyj ve svém projevu uvedl, že Ruská armáda soustředila na ofenzivu na východě Ukrajiny velkou část armády. Potvrdily se tak informace z minulých týdnů, kdy po konci ruské ofenzivy na Kyjev začalo Rusko přesouvat vojenský materiál a těžkou techniku z Běloruska na východ. 

Podle informací BBC tyto dodávky zbraní nadále pokračují. Zelenský nicméně zdůraznil, že bez ohledu na to, kolik Rusů a jejich vojenské techniky bude do ofenzivy zahrnuto, Ukrajina swe chystá bojovat a bránit se každý den.

Ukrajinská armáda, jak informuje BBC, tvrdí, že ruské jednotky zahájily částečnou blokádu druhého největšího ukrajinského města Charkov. Hlavním cílem ruských jednotek by mělo být prolomení ukrajinské obrany v Luhansku a Donbasu včetně úplného obsazení města  Mariupolu na jihu země. Přístavní město je stále částečně pod kontrolou Ukrajinců, jejich situace je však velmi kritická.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Dle informací CNN se obránci, kteří se skládají z batalionu Azov a ukrajinských mariňáků, skrývají v tamním velkém komplexu metalurgického kombinátu Azovstal. Kromě vojáků se zde ukrývá ale také spousta civilistů. CNN citovalo velitele pluku Azov Denyse Prokopenka, který měl ve videu uvést, že Rusové ostřelují celý prostor oceláren, aniž by dbali přítomnosti civilistů, kteří se musí skrývat v podzemí.

Ostřelování

Ostřelování ale pokračuje nejen na východě Ukrajiny, ale prakticky po celém jejím území. Hlavní diplomatický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovka uvedl pro CNN, že „žádné město, místo nebo vesnice není před Ruskem skryta“. Zmínil to ve spojitosti s posledním útokem ve Lvově, kde zemřelo 6 lidí a 11 lidí bylo zraněno.

Silné ostřelování momentálně zažívá, podle Ukrajinské pravdy, i Dnipropetrovská oblast, ze salvových raketometů GRAD. Nebyly ale hlášeny žádná zranění. 

Domů
Sdílet
Diskuse