Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2022 12:18
Čas čtení 1:15
Eduard Starkbauer

První video z potopení křižníku Moskva: podle analytiků potvrzuje verzi o zásahu ukrajinskými raketami Neptun

První video z potopení křižníku Moskva: podle analytiků potvrzuje verzi o zásahu ukrajinskými raketami Neptun
Zdroj: Ruské ministerstvo obrany
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lodní radar na křižníku byl v tzv. transportní poloze.

Ruská vojenská loď Moskva se potopila ve čtvrtek. Na internetu se dnes objevilo první video, které ukazuje loď v katastrofálním stavu. 

Podle NDTV a The Moscow Times jde po několika historických fotografiích z jiných událostí o první důvěryhodný záběr zkázy na křižníku Moskva. Na videu i fotografiích z jiné ruské lodi je Moskva nehybná, opuštěná a výrazně nakloněná.

Podle analýzy expertů na námořnictvo potvrzují záběry verzi úspěšného útoku protilodními střelami. To, že oheň zachvátil většinu vnitřních prostor je zřejmé, jelikož na trupu lodi vidíme řadu černých skvrn, přes které unikal z lodi kouř. O pravděpodobné evakuaci posádky svědčí absence záchranných člunů i poloha nákladního jeřábu.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle polského analytika Dawida Kamizely zasáhla jedna z Ukrajinských raket základnu můstku a její výbuch vedl k explozi ve skladu protiponorkové munice, který se nachází pod čarou ponoru. O nepřipravenosti posádky k útoku podle něj svědčí fakt, že lodní radar, který měl zajistit ochranu před raketami, je na záběru v tzv. transportní poloze a zdá se, že nekomunikoval s protivzdušným obranným systémem S-300F.

Informace o počtu obětí se liší. Ukrajinci tvrdili, že útok téměř nikdo nepřežil a ruská média tvrdí přesný opak. Na palubě se podle ruského opozičního politika Ilji Ponomariova v době zásahu ukrajinskými raketami Neptun mohlo nacházet až 510 členů posádky, z nichž se údajně podařilo zachránit jen 58 námořníků.

Domů
Sdílet
Diskuse