Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2022 9:41
Čas čtení 0:52
Adéla Ježková

Ukrajinskému vojákovi zachránil život mobil. Neprošla přes něj kulka

Ukrajinskému vojákovi zachránil život mobil. Neprošla přes něj kulka
Zdroj: OSINT/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na internetu se virálním stalo video, na kterém ukrajinský voják ukazuje svůj mobilní telefon se zarytou kulkou. Pravděpodobně mu zařízení zachránilo život.

V klipu, na který upozornil server Newsweek, je slyšet, jak spolu muži hovoří v provizorním zákopu. Jeden z vojáků následně na kameru ukazuje telefon, do kterého pronikla kulka. 

Poté je slyšet, jak voják říká: „Jediná věc, která mi zachránila život, je tenhle telefon za 20 tisíc ukrajinských hřiven (zhruba 15 tisíc Kč) a odznak, který nám dali.“ Voják, který nahrával klip, následně vzal telefon a přiložil ho ke kameře, aby bylo vidět, že hrot kulky prorazil telefon skrz naskrz.

Mohlo jít sice o odraženou kulku, protože je nepravděpodobné, že by telefon zastavil přímý zásah, ale i odražené střely mohou podle odborníků způsobit smrtelná zranění.

Podle uživatelů na sociálních sítích a diskusních fórech se mělo jednat o kulku ráže 7,62 mm, zvanou také jako „.30 Russian Short“. Takovou ráži používají podle Daily Mail starší sovětské zbraně, ale i odstřelovací pušky a některé lehčí kulomety. Dokázali dokonce rozpoznat i konkrétní mobilní telefon, pravděpodobně jde o Samsung Galaxy S20 FE.

Doporučeno
Video, na kterém ukrajinská matka našla svého mrtvého syna, je ta nejstrašnější věc, jakou kdy Volodymyr Zelenskyj viděl Video, na kterém ukrajinská matka našla svého mrtvého syna, je ta nejstrašnější věc, jakou kdy Volodymyr Zelenskyj viděl 19. dubna 2022 14:44

Video, jehož autenticitu nelze ověřit, mezi prvními sdílel twitterový účet OSINTtechnical v pondělí. Od té doby na něj reagovaly desítky tisíc lidí.

„Můj pradědeček bojoval v 1. světové válce a máme dalekohled, který nosil na krku a který ho zachránil před kulkou!“ uvedl například jeden z uživatelů. 

Domů
Sdílet
Diskuse