Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 12:30
Čas čtení 6:20
Dominik Vetrák

Nejznámější hollywoodští herci, kteří hráli ve videohrách

TECH
Uložit Uložené

Stále více hollywoodských herců se začíná objevovat ve videohrách. Toto jsou nejlepší a nejznámější herecké výkony.

Videohry se postupně stávají komplexnějšími, což platí i pro jejich příběhy. Kdysi ve hrách nebyly žádné, pak se objevovaly první, docela prosté příběhy, a nakonec se pro hry psaly i velké scénáře s propracovanými dialogy a dějovými zvraty. 

První hrou se skutečnými hlasy lidí byla hra na arkádových strojích Dragon's Lair od společnosti Disney z roku 1983. Ještě předtím se jistá slova objevila ve hře Castle Wolfenstein (právě podle této hry vyrobilo studio legendární titul Wolfenstein 3D), kde zaznělo něco jako „achtung“ (pozor) či „kaputt“ (zničený/mrtvý).

Nešlo ovšem o kompletní věty. Začátkem 80. let ale vývojáři ve velkém experimentovali s nahráváním lidských hlasů do her, a tak je možné, že se ještě předtím objevily v jiných hrách.

Nahrávky lidí se neustále zlepšovaly a postupně se začaly dabovat i do jiných jazyků. Tvůrci vyprávěli celý příběh přes namluvené dialogy amatérů a herců. První hrou, která využívala nejen hlasy, ale také pohyby lidí, byla „bojovka“ Virtua Fighter 2 z roku 1994. 

Doporučeno
10 nejlepších levných her do 500 korun. Tyto skvosty tě zabaví na desítky hodin 10 nejlepších levných her do 500 korun. Tyto skvosty tě zabaví na desítky hodin 16. dubna 2022 12:30

Její tvůrci zaznamenali pohyby skutečných lidí přes technologii motion capture, díky které dokázali jejich pohyby přenést do herních vývojářských nástrojů, a vytvořit tak animace postav (kopy a údery). Od té doby se tato technologie neustále vyvíjí a využívá se i v dalších médiích, například při výrobě filmů.

V současnosti se už hry s důrazem na příběh dělají jen formou profesionálního natáčení scén s herci, které animátoři a programátoři přesunou do herní podoby. 

Pokud se ti líbí naše články o výrobě a zákulisí velkých her a chceš si jich přečíst víc, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

1. Mads Mikkelsen, Norman Reedus, Lea Seydoux a další v Death Stranding

Hra Death Stranding je samostatnou kapitolou. Její tvůrce, scénárista a režisér Hideo Kojima, odjakživa miloval filmy a rád vytvářel renderovaná videa ve hrách, která představují jejich příběh. Do Death Stranding se mu podařilo obsadit hollywoodské herce, kterými jsou Margaret Qualley (Once Upon a Time in Hollywood), Lea Seydoux (James Bond: No Time to Die, Mission: Impossible 4) nebo Norman Reedus (The Walking Dead).

Svou podobiznu (jen vzezření, hlas ne) hře propůjčili režiséři Guillermo del Toro a Nicolas Winding Refn. Třešničkou na dortu byla účast geniálního dánského herce Madse Mikkelsena, který nás svou herní postavou dokázal emocionálně zasáhnout, a za svůj výkon získal v roce 2019 i cenu The Game Awards za nejlepší herecký výkon ve videohře.


Death Stranding nabízí jedny z nejlepších hereckých výkonů ve videohře a –⁠ jak se dozvíš v naší recenzi –⁠ jde o opravdu povedenou hru. Akorát není pro každého.

Death Stranding
Zdroj: Playstation

2. Carrie Anne-Moss – Horizon: Forbidden West a Mass Effect

Hvězda Matrixu, ve kterém ztvárnila Trinity, se nejprve objevila v Mass Effect 2 a 3. Zahrála si příslušnici rasy asari jménem Aria T'Loak, která vede vesmírný přístav Omega, kde neplatí klasické zákony.

carrie anne moss
Zdroj: EA/Bioware/Playstation/Warner Bros.

V únoru 2022 zase propůjčila svoji tvář a hlas záhadné postavě ve sci-fi hře Horizon: Forbidden West, kterou jsme vychválili i v naší recenzi. O její roli ti toho nemůžeme říct moc, neboť bychom ti kazili příběhové překvapení, ale Carrie si zahrála dost výraznou postavu. V sérii Mass Effect si zahráli také herci Martin Sheen (The Illusive Man) a Seth Green (Joker).

carrie anne moss
Zdroj: EA/Bioware/Playstation/Warner Bros.

3. Charles Dance – Witcher 3

Toto byl jeden z vůbec nejpovedenějších hereckých castingů ve videohře. Herec Charles Dance (znáš ho z Game of Thrones jako Tywina Lannistera) má úžasný, hrubý a sofistikovaný hlas, který se k císaři Emhyrovi var Emreisovi náramně hodil. Herní postava je díky Dancově projevu velmi poutavá a zní nebezpečně.

4. Samuel L. Jackson jako Tenpenny – GTA San Andreas

Asi jen málokdo ví, že Samuel L. Jackson namluvil zkorumpovaného policistu Tempennyho v legendární hře Grand Theft Auto: San Andreas. Nemusíme poznamenávat, že odvedl skvělou práci a Tenpenny se i díky němu stal jedním z nejlepších záporáků v celé GTA sérii.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113985 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Ve kterých hrách se objevili Keanu Reeves a Vin Diesel.
  • Který hollywoodský herec nadchl japonského tvůrce her.
  • Proč herec Kratose z God of War plakal, když vzpomínal na svoji postavu.
  • Ve které hororové hře se objevil oscarový herec Rami Malek.
  • Že se v Call of Duty objevilo více než deset hollywoodských herců.
  • Který slavný transgender herec a který záporák ze Spider-Mana měl hlavní role ve hře.
Domů
Sdílet
Diskuse