Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. dubna 2022 14:28
Čas čtení 1:12
Martin Mičuda

Toyota představila sporťák, jakých už moc na trhu není. Šestiválcovou Supru s manuálem

Toyota představila sporťák, jakých už moc na trhu není. Šestiválcovou Supru s manuálem
Zdroj: Toyota
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Manuál bude k dispozici výhradně s 3litrovým šestiválcem.

Přestože se o tom mluvilo už při samotném odhalení novodobé Supry, až v uplynulých hodinách automobilka Toyota přináší do portfolia možnost sáhnout po manuální převodovce. Japonci totiž právě oficiálně oznámili, že ikonický sporťák už nemusí být nutně vybaven automatem. Automobilka hovoří o inteligentní šestistupňové manuální převodovce iMT, která byla navíc vyvinuta s odolnější spojkou pro velkou zátěž a ryze sportovní jízdu. Manuál bude k dispozici výhradně s 3litrovým šestiválcem.

Doporučeno
Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) 25. dubna 2022 7:00

Manuál je hned po nastartování v režimu Sport, což se má odrážet zejména na záběru spojkového pedálu, v porovnání s automatem se zároveň také zkrátil převodový poměr na hodnotu 3,46. Supra tak získá plusový bod navíc vůči sourozeneckému BMW Z4. Malý roadster totiž může také disponovat manuální převodovkou, ovšem pouze v kombinaci s 2litrovým čtyřválcem. Supra s manuálem je snadno rozpoznatelná nejen podle samotné páky a až třem přítomným pedálům, ale také červeným označením modelu v zadní části, které je specifické výhradně pro tuto konfiguraci. 

Toyota, Supra,
Zdroj: Toyota

Zajímavostí je, že Supra v rámci přítomné manuální převodovky získává i řadu jiných technických zlepšení. Nový je totiž systém trakce, který byl překalibrován za účelem hladkého chodu při rozjezdech. Kromě toho přibyla i funkce Hairpin+, která v ostrých zatáčkách do kopce umí docílit většího prokluzu zadních kol. Samozřejmě, jednotlivá nastavení podléhají zvolenému režimu, protože při běžné jízdě systém stabilizace vozidla zabraňuje tomu, aby došlo k náhlé přetáčivosti. Naopak režim Track má zaručit ještě více zábavy, protože s manuálem má být kontrola smyku ještě preciznější.

Spolu s manuálem došlo také ke změnám na podvozku – tlumiče i stabilizátory mají tužší naladění. Zcela nová je i verze GR Supra Limited, která díky manuální převodovce a novým 19" diskům snižuje hmotnost o téměř 22 kilogramů. Její předností je pak matný bílý lak Moonstone a hnědé čalounění interiéru. Cenové relace zatím neznáme, víme ale to, že Toyota chystá nabídnout manuální převodovku i zákazníkům na evropském trhu.

Toyota, Supra, Toyota, Supra, Toyota, Supra, Toyota, Supra,
Zobrazit galerii
(15)
Domů
Sdílet
Diskuse