Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 8:31
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Návrh na zrušení práva žen na interrupci je pravý, potvrdil Nejvyšší soud USA. Prezident Biden slíbil, že se žen zastane

Návrh na zrušení práva žen na interrupci je pravý, potvrdil Nejvyšší soud USA. Prezident Biden slíbil, že se žen zastane
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k použití
NEWS JOE BIDEN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nejvyšší soud ve Spojených státech potvrdil pravost dokumentu, pomocí kterého chce zrušit právo žen na potrat. Americký prezident Joe Biden přislíbil, že bude bojovat za ženy.

V úterý jsme tě informovali o uniklém dokumentu Nejvyššího soudu USA, který chce zrušit verdikt Roe vs. Wade, čímž by se interrupce ve Spojených státech stala nelegální. Americký soud nyní potvrdil, že uniklý návrh je pravý, soudci budou usilovat o jeho přijetí, ale je možné, že jeho znění ještě není konečné, píše The New York Times. K dokumentu se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který se staví na stranu žen, informuje Bílý dům.

Doporučeno
Politico: Nejvyšší soud v USA plánuje kompletně zrušit právo žen na interrupci Politico: Nejvyšší soud v USA plánuje kompletně zrušit právo žen na interrupci 3. května 2022 8:03

Serveru Politico se podařilo získat tajný návrh Nejvyššího soudu USA, podle kterého chtějí američtí soudci zrušit verdikt Roe vs. Wade, jenž americkým ženám umožňuje legálně absolvovat interrupci. Veřejnost se tak začala obávat, že právo žen ve Spojených státech bude výrazně omezeno a jak se zdá, obavy jsou reálné. 

Nejvyšší soud nyní potvrdil, že návrh je opravdový, ale zároveň uvedl, že je možné, že v něm ještě nastanou určité změny. Kvůli dokumentu se již začátkem týdne před soudem sešli demonstranti, kteří s tak razantním omezením práv žen nesouhlasí. K nesouhlasu se pak přidal i americký prezident Joe Biden.

„Pokud toto rozhodnutí platí, je to opravdu radikální rozhodnutí,“ řekl novinářům. Bílý dům pak vydal i oficiální prohlášení. „Domnívám se, že právo ženy na volbu je zásadní, Roe je zákonem již téměř padesát let a základní spravedlnost a stabilita našeho práva vyžadují, aby nebyl zrušen,“ sdělil Joe Biden s tím, že pokud soud návrh schválí, bude usilovat o uzákonění práva žen na interrupci na federální úrovni.

Domů
Sdílet
Diskuse