Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 7:00
Čas čtení 5:35
Adéla Ježková

Nejlepší antikvariáty v Praze nabízí knihy za 10 Kč, ale i obrazy za statisíce

Nejlepší antikvariáty v Praze nabízí knihy za 10 Kč, ale i obrazy za statisíce
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová
REFRESHER KNIHY PRAHA
Uložit Uložené

Navštiv s námi ztracený svět antikvariátů pražských, kde kromě knih najdeš i obrazy či gramofonové desky.

Přestože se o mladých lidech neochvějně tvrdí, že nečtou knihy, a že literaturou div neopovrhují, my v Refresheru věříme v opak. Navštívili jsme čtyři nejlepší (a mnohdy zároveň nejstarší) antikvariáty v Praze, mluvili s antikvariátníky a antikvariátnicemi, prohrabali se v knihách i gramofonových deskách a nasáli vůni kulturního dědictví. Nyní můžeš i ty!

1. První podzemní antikvariát (Hybernská 1008)

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

První podzemní antikvariát sídlí již patnáct let přímo naproti Masarykovu nádraží. Otevřeno má každý všední den od 9 do 19 hodin. Místo stojí za návštěvu i v případě, že žádnou knihu nesháníš. Otevřeš velké dveře, sestoupíš po starých vrzajících schodech a okamžitě na tebe dýchne úchvatné genius loci. Kamenná podlaha, klenuté stropy, obouchané zdi a na nich pověšené obrazy od jmen jako Švabinský, Kars, Lhoták či Váchal. A nechybí – samozřejmě, ani knihy. Těch tu mají 20 až 25 tisíc.

„Před 15 lety tu nebylo nic jiného než klasické dřevěné kóje. Museli jsme předělat podlahu, udělat police, vynosit obrovské množství suti a haraburdí. Vznikl z toho unikátní prostor, který ale má své nevýhody, například vlhkost, kterou se snažíme srážet. Je tu i vyšší prašnost, to ale k antikvariátu patří, není to porcelánka. Máme to tu rádi,“ řekl Martin Truhlář, který v Prvním podzemním antikvariátu pracuje od samého počátku.

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Přestože tu seženeš i beletrii, specializují se tu spíše na umění – výtvarné umění, fotografii, historii, filozofii. „Naši klienti sem chodí pro grafiky především z období 19. a 20. století, ke kterým si následně dokoupí třeba monografii autora, umělce. Je ale málo mladých sběratelů – a když, tak hlavně chtějí, aby z toho měli nějaký profit, kupují tudíž například autory jako jsou Kodet, Zoubek, Kulhánek, Lhoták,“ uvedl Truhlář s tím, že většina sběratelů je ve věku nad 50 let. Část návštěvníků ale tvoří také studenti uměleckých škol.

Na práci v antikvariátu mě nejvíce naplňuje láska ke knihám, grafikám, obrazům, zkrátka umění jako takovému. 

Za nejvzácnější exempláře, které antikvariát nabízí, označil Truhlář z grafik Poslední lístek od Vojtěcha Preissiga, což je jedna z jeho posledních a asi i největších grafik a prodává se za 125 tisíc Kč. Z knih je to například Ezop s ilustracemi od Václava Hollara asi za 150 tisíc. „V minulosti jsme měli také třeba Josefa Váchala za čtvrt milionu. Zrovna Váchal je teď „v kurzu“, což není úplně fér, většina umělců za svůj život neměla co do pusy a teď se prodávají velmi dobře,“ dodal antikvariátník. 

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Vkus jde níž a níž,“ zmínil Truhlář se smíchem. „Máme radost, že stále chodí lidé, kteří mají rádi krásné věci, ale valná většina se ptá pořád po tom samém. To znamená, že nejdou do hloubky, nemají k umění vztah,“ dodal.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? 25. dubna 2024 13:00

Knihy tu od tebe každý den během otevírací doby i vykoupí. Domluvit se můžete po e-mailu či telefonu, lze ale například i přinést papírový seznam. Někteří klienti pak přichází rovnou s taškou. Antikvariátníci také vyjíždí na celé knihovny, kdy tituly nacení a sdělí výslednou sumu.

podzemni antikvariat
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Je to ale náročné, protože lidé nemají představu o skutečné ceně a následně si mohou myslet, že se je snažíme okrást. Kdysi bylo běžné, že se dávala třetina ceny, nyní žádají lidé spíše polovinu a mnohdy ještě více. Antikvariáty pak z toho po všech odvodech státu nic moc nemají. Rychle klesá i beletrie, člověk si u nás koupí knihu za 300 Kč, přečte jí, nelíbí se mu a chce nám ji prodat zpět. Její hodnota ale za týden klesne a my můžeme nabídnout jen 50 Kč, což chápu, že je k naštvání,“ vysvětlil Truhlář s tím, že třetina až polovina výdělku 1. podzemního antikvariátu nyní jde z internetových objednávek.

2. Antikvariát Dlážděná (Dlážděná 1003/7)

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Antikvariát Dlážděná ADplus je jedním z nejstarších pražských antikvariátů. Na Novém Městě jej údajně čtenáři navštěvují již od 50. let minulého století. Prodejna s knihami ale měla fungovat již v letech 40. Nyní jej můžeš navštívit vždy od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

Najdeš zde knihy všech žánrů i zaměření, od poezie po válečnou literaturu. Pohrabat se můžeš i v komiksech, detektivkách, audio knihách a třeba i starých vydáních rozličných časopisů. 

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„V nabídce máme přes 24 tisíc knih, přímo na krámě jich je ale méně, část je ve skladu, všechno by se sem nevešlo. Nejsme vyhraněný antikvariát, ale máme poměrně mnoho knih o výtvarném umění,“ uvedl místní antikvariátník Peter.

Nevnímá, že by se vkus čtenářů po čase nějak výrazně proměňoval. „Ten, kdo má rád military, tak si tento žánr kupuje ve dvaceti, čtyřicet, i šedesáti letech,“ dodal.

antikvariat dlazdena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

I v antikvariátu v Dlážděné ulici přečtené knihy vykupují, ale vybírají si. „Klient sem může přijít s krabicí knih, ale probereme ji. Kolega výkupčí už má v hlavě, jaké knihy máme, jaké ne, jaká je jejich hodnota. Málokdy bereme kompletní knihovny,“ dodal Peter s tím, že ideální je se domluvit po e-mailu a přiložit několik fotek, ze kterých lze poznat, v jakém jsou knihy stavu.

3. Antikvariát Učebnice - Eva Kozáková (Myslíkova 259/10)

antikvariat eva kozakova
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Na první pohled trochu nenápadný Antikvariát Učebnice - Eva Kozáková se nachází mezi Jiráskovo náměstím a Karlovo náměstím. Otevřeno má každý všední den od 10 do 18:30 hodin a v sobotu od 10 do 14 hodin. V Myslíkově ulici prodejna fuguje podle antikvariátnice Daniely Hrochové už od roku 1984, řadí se tudíž k nejstarším antikvariátům v Praze. Zároveň se jedná o největší antikvariát učebnic v České republice.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

Jak už název napovídá, antikvariát se specializuje na učebnice a naučnou odbornou literaturu. Doplňkově pak nabízí třeba i beletrii a poezii. „Nejčastěji sem chodí lidé pro učebnice a studijní přípravy, ale zavítají k nám i starší sběratelé, kteří se zajímají například o elektrotechniku, motory či fyziku. Jedná se o široké spektrum lidí,“ řekla Hrochová s tím, že právě rozmanitost lidí, kteří sem chodí, ji na práci nejvíce baví.

antikvariat eva kozakova
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Celou databázi našich knih v hlavě nemám, ale rámcově vím, kde co máme. 

Právě díky učebnicím je v obchodě plno hlavně v září, kdy začíná nový školní rok. „Je to tu pak rozdělené na jednu frontu k učebnicím a jednu k pokladně,“ dodala prodavačka se smíchem. Vybrat si tu ale můžeš i různé grafické kousky, pohlednice či plakáty.

antikvariat eva kozakova
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Skripta, učebnice a další studijní materiály se tu točí jak na prodej, tak výkup. Nejlepší doba na výkup knih je podle Hrochové koncem srpna a začátkem září, kdy je o učebnice největší zájem. Je ale lepší se domluvit předem, stačí knihy nafotit.

antikvariat eva kozakova
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Pan výkupčí má přehled a stav pozná už jen podle hřbetu,“ vysvětlila. Takže pokud máš nějaké (zachovalé!) učebnice, které již nevyužiješ, odnést je sem můžeš v následujících výkupních hodinách: pondělí, středa a pátek od 10 do 12 a od 14 do 16, středa je pak prodloužena do 18:00.

4. Knihkupectví a antikvariát Spálená (Spálená 110/53)

antikvariat spalena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Pokud jsi milovníkem či milovnicí antikvariátů, ten ve Spálené ulici na Národní třídě jistě znáš. Nelze jej přehlídnout, je opravdu obrovský a patří k němu i celé knihkupectví. Přestože se tu dveře netrhnou a i v 10 hodin ve všední den je tu rušno, vstupem do prodejny se ocitáš v kouzelném světě, ke kterému mají klíč pouze knihy.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Antikvariát nabízí desetitisíce nových i použitých knih, ale třeba i gramofonových desek a obrazů. Hned u vchodu se zároveň můžeš pohrabat ve zlevněném čtivu, kde ceny začínají klidně i na 10 korunách. Otevřeno je tu každý všední den od 8:30 do 18:30, v sobotu pak od 10 do 16 hodin.

antikvariat spalena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

„Máme sice databázi, ale zdaleka v ní není všechno. Nedokážu tedy s jistotou říci, kolik knih nabízíme. Neustále se to mění, množství hodně kolísá,“ řekl antikvariátník Jakub. „Každý sem chodí pro něco jiného, myslím, že je to ještě více rozmanité než v klasickém knihkupectví,“ dodal.

Lidé se tu zabaví sami, prochází jednotlivé poličky, rozhlíží se, a odchází třeba i s tím, co by nečekali.

I zde můžeš svou použitou literaturu prodat. Nepřijímají ovšem učebnice a počítačovou literaturu. Výkup knih i gramodesek probíhá každý všední den od 9 do 18 hodin. Peníze dostaneš na místě v hotovosti.

antikvariat spalena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová

Ve Spálené ulici číslo popisné 53 funguje antikvariát od roku 2010, majitelka Eva Michálková ovšem s knihami pracovala již před rokem 1989 a své první knihkupectví otevřela na Žižkově v roce 1993. K němu následně přibyl i antikvariát v Opletalově ulici, který fungoval do roku 2011.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Knihy byly ve Spálené ale už dříve. Od roku 1935 tu bylo Mazáčovo nakladatelství a knihkupectví. Provozovatel Leopold Mazáč byl ovšem po druhé světové válce obviněn z kolaborace, a přestože bylo trestní řízení následně zastaveno, nakladatelskou činnost již provozovat nemohl. Firmu i knihkupectví převzala v roce 1948 Mladá fronta, která zde působila desítky let.

antikvariat spalena
Zdroj: REFRESHER/ Lucie Kotvalová
Domů
Sdílet
Diskuse