Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2024 8:00
Čas čtení 5:30
Tereza Šnajdrová

„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty
Zdroj: Muzeum Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI KRIMI SERIÁLY NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY PRAHA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jan Tvrdík se zapsal do historie české kriminalistiky jako jeden z nejbrutálnějších vrahů. Byl tak bezcitný, tak agresivní, že se ho bál i někdejší šéf mordparty Jiří Markovič.

Jan Tvrdík byl prostoduchý muž, který měl už od puberty problémy se zákonem. Ačkoli většinu života strávil za mřížemi, nakonec se i na něj usmálo štěstí. Oženil se a se svou ženou Blankou zplodil dvě děti. Netrvalo dlouho a rodinná idylka se proměnila v peklo na zemi.
 
Když Blanka Tvrdíka kvůli nadměrnému pití vyhodila z domu, rozhodl se jí pomstít. Mezitím co byla v práci, k ní přišel do bytu, kde v poklidu spala tchyně a dvě děti. A právě je se brutální sadista rozhodl zabít a jejich hlavy vystavit, aby údajně nevěrnou ženu co nejvíce potrestal. Pak měl v plánu zavraždit i ji.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Těžké dětství plné agrese

Jan Tvrdík vyrůstal v dětském domově, odkud si jej v útlém věku adoptovala rodina, do níž se následně narodili dva další synové. Jenda byl bezproblémové dítě, ale vše se změnilo, když v pěti letech onemocněl spálou. Z nemocnice se totiž vrátil jako vyměněný.

 
Na své sourozence začal být nepříjemný, měl sklony k agresi a problémy měl i ve škole, kvůli čemuž musel opakovat druhou třídu. Nakonec byl přeřazen do zvláštní školy, kde se jeho problémy čím dál více prohlubovaly. „Když mi někdo něco provedl, vzal jsem ho židlí přes hlavu,“ svěřil se už jako malý psychologům, v jejichž péči skončil poté, co se pokusil spáchat sebevraždu. „Často mě chytají všelijaké nápady. Chci skočit pod vlak, nechat se uškrtit nebo se zastřelit,“ popsal.
 
Zřejmě tušíš, že ani v pubertě se Janovo chování nezlepšilo. Naopak. Začal krást, a když mu bylo 16 let, byl také pro krádež náklaďáku poprvé poslán za mříže. Ostatně do kriminálu se pak vracel čím dál častěji. Někdy za krádeže a jindy zase za rasismus. Jan Tvrdík se totiž chopil party, která v Praze útočila na černochy, které tloukla gumovými pruty z rohoží.
 
Aby toho nebylo málo, Jan začal také holdovat alkoholu a už ve 20 letech musel být hospitalizován v Bohnicích na protialkoholním oddělení. Pod vlivem alkoholu totiž zaútočil na svého otce, který se před zuřivým synem zamkl v pokoji, a snad to jediné mu zachránilo život.

Jan Tvrdík
Zdroj: Muzeum Policie ČR

Žárlivý alkoholik

Ať byl Jan Tvrdík, jaký byl, v roce 1969 se na něj přece jen usmálo štěstí. Oženil se a se svou ženou zplodil dvě děti. Život zalitý sluncem se však brzy proměnil v bouřku, ba dokonce hurikán. Jan totiž nepřestával pít, jeho agresivní výlevy byly čím dál častější a rodina trpěla. Svou ženu Tvrdík údajně někdy zbil tak, že dalších 14 dní nemohla do práce, jak pomlácená byla.
 

Vše pak vyvrcholilo jednoho večera, kdy ženě násilníka došla trpělivost a vyhodila ho z domu. Tvrdík okamžitě zamířil ke svým rodičům, a když se mu maminka svěřila s tím, že zatímco byl ve vězení, manželka mu byla nevěrná, jako by se mu v hlavě zatmělo. Naplánoval proto pomstu.
 
„Neměl jsem co dělat, tak jsem chodil po ulicích a po hospodách a v hlavě mi to šrotovalo. Vyhazov z práce, nevěra, pikle mý tchyně, báby, která na mě vždycky nasazovala. Furt dokola. Měl jsem děsnej vztek. Šel jsem k bytu… na Opatov. Zahlídl jsem, že jde do baráku tchyně, a došlo mi, že Blanka (manželka) má noční, takže děti bude hlídat bába. A tam mě to napadlo, že bych tam mohl všechno vymlátit,“ uvedl Tvrdík později během výslechu.
 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 158070 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Nejprve si z lednice vzal pivo, uvařil si kávu. Pak si v tichosti sundal kalhoty, aby si je nezamazal od krve – tak začal Tvrdík svou vražednou mánii.
  • Jak plánoval zabít své děti a svou manželku.
  • Proč se vraha bál i legendární vyšetřovatel a šéf pražské mordparty Jiří Markovič.
  • Jak se Markovičovi podařilo vyváznout z nebezpečného výslechu.
Domů
Sdílet
Diskuse