Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2024 13:00
Čas čtení 2:27
Anna-Marie Hanzlíková

Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň
Zdroj: Instagram, osobní archiv
MÓDA FASHION WEEK MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK PRAHA
Uložit Uložené

Letošní Mercedes-Benz Prague Fashion Week zahájilo čtvrteční Elle Gala. Co z programu vybrat? Zeptali jsme se čtyř mladých návrhářů a návrhářek, kteří se dostali do výběru VAN GRAAF Junior Talent.

Ve čtvrtek 18. dubna odstartovala jarní edice Mercedes-Benz Prague Fashion Week (MBPFW). Čtvrteční Elle Gala bylo pouze na speciální pozvánky, na většinu akcí si ale můžeš koupit vstupenky v běžné předprodeji. Kompletní program najdeš v našem článku tady. Co ale z nabídky vybrat? Refresher oslovil čtyři mladé tvůrce*tvůrkyně a zeptal se jich, co by doporučili oni.

Čtveřice to není náhodná, jde o finalisty*finalistky letošního VAN GRAAF Junior Talent, což je tradiční soutěžní přehlídka, kterou fashion week přináší. Vítěz*ka získá finanční příspěvek na zhotovení nové kolekce, kterou poté představí na podzim, taktéž v rámci MBPFW. A cože by tedy oslovení nevynechali?

Vojtěch Lopour @vojtechlopour

Vojtěch Lobour absolvoval nizozemskou ArtEz University of the Arts. Jeho tvorba kombinuje pánský tailoring a sportswear. Připravovaná kolekce má být osobitou reprezentací DNA jeho tvorby s důrazem na funkční prvky, inovativní postupy a nevšední materiály.

„Můj osobní tip na přehlídku nebo event na letošním MBPFW by byl určitě VAN GRAAF Junior Talent 2024 a Emeerree, kterého jsem součástí a budu zde prezentovat svou novou kolekci. Celkově si myslím, že tato přehlídka je pro diváky zajímavá a různorodá. Na jeden vstup mohou vidět a podpořit čtyři přehlídky finalistů plus přehlídku Emeerree. Osobně si myslím, že je na co se těšit. Rád vás tam uvidím a zdravím sledující Refresheru.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený #MBPFW (@mbpfw)

Šimon Žák @simon___zak

Student Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM představí kolekci Found Footage, ve které se inspiruje stejnojmenným konceptem, kdy nalezené materiály a inspirace z
různých zdrojů tvoří základní stavební blok. Pracuje s dekonstrukcí a remixem různých prvků z minulosti a přítomnosti, aby vytvořil unikátní a autentické styly, které reflektují šíři a bohatství lidské zkušenosti.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Adéla Zlámalová (@zlamal_adela)

„Já bych samozřejmě doporučil VAN GRAAF Junior Talent, protože tam budu já, Hana Valtová a Valérie Jurčíková, takže to bude mega bomba. Pak třeba přehlídku Tomáše Němce, u kterého oceňuji, že na kolekci spolupracuje s Jaroslavem Víchem, Majdou Šťastníkovou, Alexandrou Gnidiak a Idou Čápovou, takže to taky bude bomba.“

VAN GRAAF Junior Talent 2024 / Mercedes-Benz Fashion Talent Award Winner: Emeerree
V rámci přehlídky se můžeš kromě tvorby čtyř oslovených tvůrců a tvůrkyň těšit i na Emeerree, což je španělská genderově neutrální módní značka, kterou založil designér Aarón Moreno. Vyhrála obdobnou soutěž na madridském fashion weeku. Vyznačuje se neobvyklou cestou udržitelnosti, kdy využívá pouze materiály z místních podniků, navíc svébytně prorazila v roce 2019 skrz sociální sítě.
Sobota 20. 4. ve 14 hodin, Tyršův dům, Újezd 40

Hana Valtová @hana_valtova

Hana studuje poslední ročník Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM. Ve své tvorbě se zabývá historickými řemeslnými technikami a jejich aplikováním na současný oděv. Představí kolekci Dandizette, která odkazuje na dandysmus a módu 18. a 19. století.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hana Valtová (@hana_valtova)

„Na letošním fashion weeku mě láká více přehlídek. Co bych určitě nechtěla minout, je přehlídka Tomáše Němce. Určitě bych ráda navštívila i výběr českých a zahraničních designérů, přijde mi to jako zajímavý koncept.“

Tomáš Němec
V roce 2022 vyhrál soutěž Van Graaf Junior Talent 2022, jejíž letošní součástí jsou i respondenti*respondentky článku, který zrovna čteš. Ve své tvorbě vychází z kinematografie, i zmiňované vítězství získal s kolekcí inspirovanou filmem režiséra Gaspara Noého Lux Æterna.
Pátek 19. dubna v 17 hodin v Tyršově domě, Újezd 40
 

Valérie Jurčíková @valerie_jurcikova

I Valerie studuje na UMPRUM v Ateliéru designu oděvu a obuvi. Její kolekce je inspirována pohřbem a postavou vdovy, kdy téma pojímá s nadsázkou a událost, kterou si sama zažila, interpretuje vlastním výtvarným jazykem.   

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený #MBPFW (@mbpfw)

„Na letošním fashion weeku bych určitě doporučila nevynechat přehlídku Tomáše Němce, ta bude určitě stát za to. A zároveň jsem sama za sebe hodně zvědavá také na Elle Gala.“

 

Domů
Sdílet
Diskuse