Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 13:24
Čas čtení 1:15
Ema Stanovská TASR

Tokio začne od listopadu uznávat partnerství osob stejného pohlaví. Nebudou však mít stejná práva jako manželské páry

Tokio začne od listopadu uznávat partnerství osob stejného pohlaví. Nebudou však mít stejná práva jako manželské páry
Zdroj: Getty Images/Yuichi Yamazaki
NEWS JAPONSKO LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tchaj-wan je v současnosti jediný region v Asii, který uznává i manželství osob stejného pohlaví.

Japonské hlavní město Tokio začne od listopadu uznávat partnerství osob stejného pohlaví. S odvoláním na středeční prohlášení tamních představitelů o tom informovala agentura AFP.


Japonsko je jedinou ze zemí skupiny G7, která neuznává homosexuální svazky. V ústavě této asijské země je stanoveno, že „manželství lze uzavřít jen se vzájemným souhlasem obou pohlaví“.


V posledních letech však lokální představitelé v Japonsku učinili kroky k uznání neheterosexuálních partnerství, přestože jim podle zákona nezaručují stejná práva jako manželským dvojicím.

Doporučeno
Přes 50 % transgender a nebinárních lidí v USA loni vážně uvažovalo o sebevraždě. Pomoci mohou nejbližší Přes 50 % transgender a nebinárních lidí v USA loni vážně uvažovalo o sebevraždě. Pomoci mohou nejbližší 5. května 2022 16:21
tokio lgbt
Zdroj: Getty Images/Yuichi Yamazaki

„Uplynulé dva měsíce jsme zjišťovali názory veřejnosti a vyslechli jsme si (od párů stejného pohlaví), že chtějí, aby byli uznáni za partnery,“ uvedl pro AFP mluvčí samosprávy Tokia.

Tamní vláda plánuje v červnu požádat poslance o schválení změn příslušných nařízení. Následně chtějí úřady od října začít přijímat žádosti o vydávání oficiálních dokumentů potvrzujících takové svazky. V listopadu by pak měly začít s jejich vystavováním.

Páry budou moci požádat o byty ve správě města

Doporučeno
Viky vytvořilo nebinární příručku: Už mě nebavilo dokola odpovídat na tytéž otázky. Coming out jsem mělo i ve škole (Rozhovor) Viky vytvořilo nebinární příručku: Už mě nebavilo dokola odpovídat na tytéž otázky. Coming out jsem mělo i ve škole (Rozhovor) 17. dubna 2022 14:30

Páry budou moci požádat o byty ve správě města

Tokio kromě toho zvažuje, že osobám s patřičným osvědčením začne poskytovat i několik služeb, které jsou momentálně dostupné jen pro manžele, jako například možnost požádat o byty ve správě města, doplnil mluvčí.


Tokijská čtvrť Šibuja se v roce 2015 stala první oblastí v Tokiu, kde se začaly vydávat symbolické „partnerské“ certifikáty homosexuálním párům. Podle aktivistů taková partnerství, která zaručují mimo jiné právo na návštěvu partnera v nemocnici či společný pronájem nemovitosti, v současnosti uznává již více než 200 samospráv.

Doporučeno
Mluvit o sexuálním násilí na gayích je tabu. Vyslechli jsme příběhy přeživších Mluvit o sexuálním násilí na gayích je tabu. Vyslechli jsme příběhy přeživších 23. února 2022 7:00

Soud v severojaponském městě Sapporo vynesl loni přelomový verdikt, podle něhož je nezákonné, že Japonsko neuznává manželství osob stejného pohlaví. Premiér Fumio Kišida je však opatrný co se týče jakýchkoli legislativních změn v této oblasti na celostátní úrovni, konstatuje AFP.


V současnosti je jediným regionem v Asii, který uznává i manželství osob stejného pohlaví, ostrov Tchaj-wan, kde byl tento bezprecedentní krok schválen v roce 2019. Tímto krokem dostaly homosexuální páry díky sňatku stejná práva jako heterosexuální dvojice.

Domů
Sdílet
Diskuse