Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 16:21
Čas čtení 1:12
Eduard Starkbauer

Přes 50 % transgender a nebinárních lidí v USA loni vážně uvažovalo o sebevraždě. Pomoci mohou nejbližší

Přes 50 % transgender a nebinárních lidí v USA loni vážně uvažovalo o sebevraždě. Pomoci mohou nejbližší
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití
ZDRAVÍ LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Průzkumu o duševním zdraví mladistvých se zúčastnilo přes 44 000 LGBTQ+ respondentů ve věku 13 až 24 let.

Jeden z pěti mladých transgender a nebinárních Američanů se během loňského roku pokusil o sebevraždu a 53 % z nich o ní vážně uvažovalo. U ostatních členů LGBTQ+ spektra se podle Vice News nad perspektivou ukončení života zamýšlelo 45 %.

Internetový průzkum se 143 otázkami od organizace zaměřené na prevenci sebevražd The Trevor Project vyplnilo 44 828 respondentů ve věku 13 až 24 let. Počet sebevražedných sklonů stoupl čtvrtý rok po sobě.

Trevor Project, který se dlouhodobě věnuje duševnímu zdraví LGBTQ lidí, na základě průzkumu konstatuje, že až 60 % mladých lidí se nedokáže ve svém okolí dostat k adekvátní pomoci. Průzkum potvrdil také zásadní důležitost funkčních podpůrných mechanismů v rodině a mezi blízkými osobami.

Doktorka Myeshia Price z projektu tvrdí, že s čím bezpečnějším a povzbudivějším prostředím se mladý queer člověk potýká, tím méně uvažuje nad sebevraždou. „Mládež neinklinuje k sebevraždám z důvodu své sexuální orientace nebo genderové identity. Zvýšené riziko je důsledkem stigmatizace a nevhodného zacházení.“

Doporučeno
Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme 9. května 2024 16:00

Transgender a nebinární lidé v průzkumu vykazovali i nejvyšší míru úzkosti a až 90 % z nich vyjádřilo strach ze současného směřování americké legislativy. Průzkum si naopak všímá pozitivní trend zvyšování reprezentace LGBTQě komunity v médiích, kterou 90 % dotázaných vnímá mimořádně příznivě.

Organizace Trevor Project se snaží podporovat toleranci u rodičů LGBTQ+ dětí. Pokud je alespoň jeden z rodičů tolerantní a otevřený a své dítě nesoudí, riziko, že uvažuje nad sebevraždou, klesá až o 40 %. „Je to mimořádně důležité. Jedna osoba může změnit hrozně hodně. Pokud se každý z nás bude snažit stát se touto osobou pro LGBTQ+ mladé lidi, můžeme jejich životy změnit k lepšímu.“

Domů
Sdílet
Diskuse