Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 10:55
Čas čtení 0:30
Jana Chovancová

Opičí neštovice: Potvrzeno je již 80 případů ve 12 zemích světa včetně Evropy

Opičí neštovice: Potvrzeno je již 80 případů ve 12 zemích světa včetně Evropy
Zdroj: TASR/AP
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Doposud bylo potvrzeno více než 80 případů opičích neštovic, prověřují se další, uvedla WHO.

Doposud bylo potvrzeno více než 80 případů opičích neštovic ve dvanácti zemích světa, informuje BBC. Světová zdravotnická organizace WHO uvedla, že aktuálně vědci zkoumají dalších 50 podezřelých případů.

Nové virové onemocnění potvrdilo devět evropských zemích, dále i USA, Kanada a Austrálie. Opičí neštovice se nejčastěji vyskytují ve střední a západní Africe. Tato virová infekce je vzácná, průběh je u většiny lidí mírný a podle britské Národní zdravotní služby se člověk dokáže zotavit do několika týdnů.

Přestože neexistuje žádná specifická vakcína proti opičím neštovicím, pokud byl člověk očkován proti klasickým neštovicím, vakcína mu poskytne ochranu až do 85 procent, protože tyto dva viry jsou si velmi podobné.

Světová zdravotnická organizace v prohlášení v pátek uvedla, že epidemie opičích neštovic „je atypická, protože se vyskytuje v neendemických zemích“.

Domů
Sdílet
Diskuse