Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 10:16
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová ČTK

Fiala kritizuje odbory, ve stávkové pohotovosti nevidí smysl

Fiala kritizuje odbory, ve stávkové pohotovosti nevidí smysl
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vláda odmítá zvýšit platy úředníků, což se nelíbí odborovým svazům. Od čtvrtka proto vyhlásily stávkovou pohotovost.

Ve středu jsme tě informovali o tom, že úřednické odbory vyhlásily od dnešního dne stávkovou pohotovost. Ta by měla platit až do té doby, než vláda přistoupí k úpravě platů úředníků, a to ještě pro letošní rok. Se stávkovou pohotovostí nesouhlasí premiér Petr Fiala (ODS), vláda je podle něj o zvýšení platů připravena jednat, informuje ČTK.

Doporučeno
Úřednické odbory vyhlásily od čtvrtka stávkovou pohotovost. Trvat bude do setkání odborů s vládou Úřednické odbory vyhlásily od čtvrtka stávkovou pohotovost. Trvat bude do setkání odborů s vládou 8. června 2022 11:59

Premiér Petr Fiala (ODS) nevidí smysl ve stávkové pohotovosti, jejíž postupné vyhlášení na podporu požadavku na zvýšení platů dnes oznámily úřednické i další odborové svazy pracovníků veřejného sektoru. Novinářům před dnešním odletem do Německa řekl, že vláda je připravena o zvýšení platů jednat, nedorovnalo by však inflaci. Kabinet si totiž musí počínat odpovědně kvůli tomu, aby nepoškodil všechny občany roztočením inflační spirály, doplnil.

Fiala kritizoval, že odbory ke kroku přistoupily ve chvíli, kdy jednání s vládou ještě nejsou u konce. „My nejsme hluší k požadavkům státních zaměstnanců, víme, jaké jsou jejich platové podmínky. Jsme připraveni se bavit o určitém zvýšení. Předložili jsme nějaké návrhy, budeme se o tom bavit dál, já opravdu nevidím smysl ve vyhlašování stávkové pohotovosti,“ uvedl.

Nejednalo by se však o zvýšení, které by kopírovalo inflaci, dodal. „Musíme zároveň jednat odpovědně, mít na paměti zájem všech občanů, kterým nepochybně je, aby se inflace dál nezvyšovala a neznehodnocovali bychom lidem úspory,“ řekl Fiala.

Domů
Sdílet
Diskuse