Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 18:03
Čas čtení 1:09
Tereza Šnajdrová ČTK

V Praze se otevře nové krizové centrum pro ženy ohrožené domácím násilím

V Praze se otevře nové krizové centrum pro ženy ohrožené domácím násilím
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Organizace ROSA otevře nové krizové centrum v Praze 2. Fungovat by mělo od 15. června a oběti v něm budou moci pobývat až 7 dní.

Na území Prahy 2 otevře nezisková organizace ROSA krizové centrum pro ženy ohrožené domácím násilím. K dispozici tam bude vybavený byt pro krizové situace a zázemí krizové telefonní linky. Ta bude nově fungovat na čísle 800 605 080 v celodenním režimu. V ubytovacím zařízení, které organizaci dala k dispozici radnice druhé městské části, je deset lůžek, píše ČTK.

Doporučeno
Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol 7. června 2022 11:30

„Nejen v Praze, ale i v celém Česku je specializovaných a krizových služeb pro osoby ohrožené domácím a sexuálním násilím dlouhodobě nedostatek. Jsme proto rádi, že jsme od Prahy 2 dostali k dispozici byt pro krizovou pomoc,“ řekla ředitelka ROSA Marie Vavroňová.

V prostorách krizového bytu o rozloze 150 metrů čtverečních budou ženy moci pobývat až sedm dní. Krizovou pomoc budou klientkám poskytovat pracovníci organizace v celodenním režimu.

„Cílem krizového bydlení je mimo jiné zajistit ženám bezpečí před násilníkem a poskytnout sociální a právní poradenství a krizovou intervenci,“ dodala Marvánová Vargová. Ubytovací službu v krizovém bytě v Praze 2 budou moci využít ženy bezdětné i ženy s dětmi.

Od středy 15. června se rozšíří rovněž kapacita telefonní krizové linky pro ženy zažívající násilí. Nově bude v provozu i v nočních hodinách. Linka funguje na telefonním čísle 800 605 080 a volání na ni je zdarma. Linku s tímto číslem založila ROSA loni v září, nyní ji chce organizace více propagovat. Telefonní linky organizace dosud zaznamenaly 52 500 volajících, uvedla Vavroňová.

Spolek ROSA – centrum pro ženy funguje 29 let. Služeb poradenského centra této neziskové organizace zatím využilo 17 150 žen. Azylový dům, který organizace provozuje, využilo za 24 let jeho provozu 452 žen s 563 dětmi. Azylový dům a dva azylové byty s utajenou adresou mají kapacitu 35 lůžek. Podle zákona může žena ohrožená domácím násilím v azylovém ubytování přebývat nejdéle jeden rok.

Domů
Sdílet
Diskuse