Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2022 12:56
Čas čtení 0:42
Tímea Krauszová TASR

Slovensko musí Jaroslavovi Haščákovi vyplatiť odškodné za porušenie súkromia v kauze Gorila

NEWS
Uložit Uložené

Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva.

Slovensko bude musieť Jaroslavovi Haščákovi zaplatiť 9750 eur. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva, na ktorý sa obrátil so sťažnosťou pre porušenie práva na súkromie. Sťažoval sa v súvislosti s nahrávkami v kauze Gorila. Pre TASR to potvrdil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Jedna z troch žiadostí

Haščák podal na ESĽP tri žiadosti v rokoch 2012 až 2016. V nich reagoval na odpočúvanie Slovenskej informačnej služby v rokoch 2005 a 2006. Haščákove sťažnosti sa týkali súhlasu na odpočúvanie a uchovávanie nahrávok. Súd uznal, že šlo o zásah do práv na rešpektovanie súkromia.

Hoci podnikateľ žiadal o viac ako 60-tisíc, prisúdili mu odškodné vo výške 9750 eur. Tvrdenia o porušení práva na spravodlivé súdne konanie a na prezumpciu neviny európsky súd odmietol.

Zverejnené prepisy odpočúvania bytu na Vazovovej ulici známe pod názvom Gorila hovoria o rozsiahlych podozreniach z korupcie. Na nahrávkach sú stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty, ktorý sa v spomínanom byte vraj stretával s politikmi a významnými osobami. Hovorili spolu o obchodoch, do ktorých boli zapletené aj politické strany vrátane Smeru. Kauzu následne dozoroval Dušan Kováčik.

Domů
Sdílet
Diskuse