Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 7:37
Čas čtení 0:59
Tímea Krauszová TASR

V listopadu 2022 bude na Zemi více než 8 miliard lidí, předpovídají výzkumníci. Kdy překročíme hranici 10 miliard?

V listopadu 2022 bude na Zemi více než 8 miliard lidí, předpovídají výzkumníci. Kdy překročíme hranici 10 miliard?
Zdroj: Unsplash/Dim Hou
NEWS OSN
Uložit Uložené

OSN hovoří o pomalejším, ale vytrvalém růstu počtu lidí na Zemi.

V roce 2011 žilo na Zemi 7 miliard lidí. Už letos překročíme hranici osmi miliard, informuje TASR na základě zprávy Organizace spojených národů. Počet lidí na Zemi roste podle výpočtů výzkumníků stále pomaleji, což je dobrou zprávou zejména pro rozvojové země. V roce 2020 podle OSN míra růstu světové populace poprvé od roku 1950 klesla pod jedno procento ročně.

3 miliardy lidí za 33 let

OSN vydává zprávu s prognózami o počtu obyvatel každý rok 11. července na Světový den populace. Přestože populace se rozrůstá pomaleji než dosud, pravděpodobně už kolem 15. listopadu 2022 překročíme hranici osmi miliard lidí. Poprvé se tento den dostal do kalendáře v roce 1989 jako připomínka 11. července 1987, kdy počet obyvatel Země dosáhl pěti miliard. 

Výzkumníci předpovídají, že v roce 2030 bude na naší planetě 8,5 miliardy lidí a do roku 2050 se jejich počet zvýší na 9,7 miliardy. V roce 2080 by měla světová populace dosáhnout vrcholu 10,4 miliardy, a ten by podle prognóz měl „vydržet“ přibližně do roku 2100.

Zpomalení růstu, navzdory regionálním rozdílům, nabízí mnoho příležitostí zejména pro rozvojové země, míní ředitel populační divize Oddělení OSN pro ekonomické a sociální záležitosti John Wilmoth. Platí to kromě boje proti chudobě a hladu především pro oblast vzdělávání, neboť menší počet dětí znamená vyšší pozornost na jedno dítě.

Podle Wilmotha budou rodiny i společnosti moci více investovat do každého dítěte, když se průměrná velikost rodiny sníží. Tím mohou rozvíjet lidský kapitál obyvatelstva.

Domů
Sdílet
Diskuse