Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 9:47
Čas čtení 1:41
Tereza Patočková

Atlet Sir Mo promluvil o tom, jak jej jako dítě odvlekli z Afriky, aby sloužil britské rodině

Atlet Sir Mo promluvil o tom, jak jej jako dítě odvlekli z Afriky, aby sloužil britské rodině
Zdroj: ČTK/PA/Martin Rickett
NEWS VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Z východoafrické země ho v devíti letech převezla žena, kterou nikdy předtím nepotkal, a následně jej nutila starat se o děti jiné rodiny. „Celé roky jsem to jen blokoval, ale to se nedá dělat věčně,“ uvedl britský atlet.

Sir Mo Farah byl do Spojeného království ilegálně odvlečen jako dítě a donucen pracovat jako domácí sluha. Uvedl to v dokumentu pro BBC. Olympijský atlet uvedl, že mu jméno Mohamed Farah dali lidé, kteří jej nelegálně dovezli do Británie z Džibuti. Jeho skutečné jméno je Hussein Abdi Kahin.

Z východoafrické země ho v devíti letech převezla žena, kterou nikdy předtím nepotkal. Lhala mu o skutečné návštěvě Velké Británie a po příletu jej nutila starat se o děti jiné rodiny. „Celé roky jsem to jen blokoval, ale to se nedá dělat věčně,“ uvedl atlet. Sir Mo Farah dříve tvrdil, že do Spojeného království dorazil ze Somálska se svými rodiči jako uprchlík. V dokumentu BBC a Red Bull Studios, který byl odvysílán ve středu, ale přiznává, že jeho rodiče ve Spojeném království nikdy nebyli. 

Farah v dokumentu vypráví, že když mu bylo osm nebo devět let, vzali ho z domova, aby zůstal s rodinou v Džibuti. Poté byl letecky převezen do Spojeného království ženou, kterou nikdy nepotkal a nebyl s ní ani příbuzný.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Žena mu také řekla, aby uváděl, že se jmenuje Mohamed. Dle Faraha u sebe měla falešné cestovní doklady, na kterých byla jeho fotografie a jméno Mohamed Farah.

Když dorazili do Spojeného království, žena ho vzala do svého bytu a odtrhla mu z oblečení kus papíru, na kterém byly kontaktní údaje jeho skutečných příbuzných. „Přímo přede mnou to roztrhala a hodila do koše. V tu chvíli jsem věděl, že jsem v průšvihu,“ říká Farah.

Sir Mo uvádí, že se potom musel starat o děti a dělat všechny domácí práce výměnou za jídlo. Žena malému chlapci také vyhrožovala. Dle Faraha mu říkala, že pokud se chce ještě někdy setkat se svou rodinou, nemá o celé situaci s nikým mluvit. „Často jsem se jen zamkl v koupelně a brečel,“ vzpomíná Farah.

Prvních pár let mu rodina, které sloužil, nedovolovala chodit do školy. Když mu bylo asi 12 let, zapsali jej do 7. ročníku na Feltham Community College. 

Učitel tělesné výchovy Sira Moa, Alan Watkinson, si všiml sportovního potenciálu chlapce a později si s Farahem vytvořil důvěrný vztah. Sir Mo říká, že sport pro něj byl záchranou. „Jediná věc, kterou jsem mohl udělat, abych se ze své životní situace dostal, bylo vypadnout a utéct,“ říká Farah. 

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Nakonec se chlapec panu Watkinsonovi svěřil se vším, co se mu dělo. Učitel tělesné výchovy kontaktoval sociální služby a Siru Moovi pomohl, aby se dostal do jiné somálské rodiny. Dokument s názvem The Real Mo, kde atlet popisuje celý svůj životní příběh, bude mít ve Velké Británii premiéru 13. července.

Domů
Sdílet
Diskuse