Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 13:56
Čas čtení 0:34
Tereza Patočková

Nizozemsko se omluvilo za své selhání při genocidě ve Srebrenici

Nizozemsko se omluvilo za své selhání při genocidě ve Srebrenici
Zdroj: Unsplash/Magdalena
NEWS NIZOZEMSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V červenci roku 1995 bosenskosrbské síly pod vedením generála Ratka Mladiće obsadily srebrenickou enklávu, za jejíž bezpečnost měly ručit mírové sbory OSN. Početně i výzbrojí slabší nizozemští vojáci se tehdy Srbům rozhodli neklást odpor.

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren se během vzpomínkové akce k 27. výročí genocidy v Srebrenici omluvila za selhání Nizozemska. Během masakru zavraždila vojska bosenských Srbů navzdory přítomnosti nizozemských vojáků přes 8 000 lidí, většinou bosenských muslimů. Informaci přinesl server iRozhlas.

„Nemůžeme vás zbavit utrpení,“ řekla ministryně obrany Ollongren při vzpomínkové slavnosti na hřbitově nedaleko Srebrenice. „Ale můžeme se této věci postavit čelem,“ dodala s tím, že mezinárodní společenství při ochraně obyvatel Srebrenice selhalo. „Nizozemská vláda jako součást tohoto společenství nese část politické odpovědnosti. Za to se hluboce omlouváme,“ dodala.

V červenci roku 1995 bosenskosrbské síly pod vedením generála Ratka Mladiće obsadily srebrenickou enklávu, za jejíž bezpečnost měly ručit mírové sbory OSN. Početně i výzbrojí slabší nizozemští vojáci tehdy Srbům nekladli odpor. Výsledkem byl v té době nejhorší masakr na území Evropy od druhé světové války. Mezinárodní soudní dvůr OSN označil celou událost za genocidu.

Domů
Sdílet
Diskuse