Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. srpna 2022 17:07
Čas čtení 0:49

Povinné ručení na elektrokoloběžku? Od roku 2024 realita

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Povinné ručení na elektrokoloběžku? Od roku 2024 realita
Zdroj: Planeo Elektro

Stejně jako auta nebo motorky, i rychlé a těžké elektrokoloběžky budou muset mít sjednané povinné ručení.

Novinka vyplývá ze směrnice Evropské unie a začne platit od roku 2024, píše iRozhlas. Povinnost sjednat si pojištění odpovědnosti z provozu vozidla budou mít majitelé těch elektrokoloběžek, které dosahují vyšší rychlosti než 25 kilometrů za hodinu, a také vozidel s deklarovanou maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, pokud provozní hmotnost bude vyšší než 25 kilogramů. Drtivé většiny elektrických koloběžek se tak nové nařízení podle serveru Autosalon nedotkne. 

Nařízení má zjednodušit proces odškodnění. Pokud by jezdec na elektrokoloběžce někoho zranil nebo způsobil dopravní nehodu, dostane poškozený odškodnění přímo od pojišťovny. Povinné ručení pro elektrokoloběžky tak budou muset do svých nabídek brzy zařadit všechny české pojišťovny.

31. července 2022 13:07 Čas čtení 1:00 Takto by vypadaly ulice navržené pro chodce místo aut. Výtvory mladého umělce si získaly tisíce fanoušků Takto by vypadaly ulice navržené pro chodce místo aut. Výtvory mladého umělce si získaly tisíce fanoušků

Povinnost se dotkne i sdílených koloběžek ve městech, například společnost Bolt tak již učinila. „Uživatelé naší aplikace jsou už během jízdy pojištěni. Máme zřízeny dva typy pojištění – úrazové a odpovědnosti za škodu. Uživatelé se tak nemusí o nic starat, jen dodržovat zákony a bezpečnostní pravidla,“ uvedla pro iRozhlas mluvčí firmy Lucie Krahulcová.

O povinném ručení elektrokoloběžek se hovoří již déle, jelikož se tato vozidla stávají jedním z nejdostupnějších způsobů městské dopravy. Například Pepe Navarro, generální ředitel pro dopravu ve Španělsku, se nechal slyšet již v září roku 2021, že několik správních orgánů začíná požadovat povinný charakter pojištění pro jednoosobní dopravní prostředky.

Anketa:
Jezdíš na elektrokoloběžce?
Mám vlastní.
Využívám sdílené.
Jsem víc na obyčejnou klasiku. :)
Na koloběžku mě nikdy nikdo nedostane!
Mám vlastní.
56 %
Využívám sdílené.
7 %
Jsem víc na obyčejnou klasiku. :)
2 %
Na koloběžku mě nikdy nikdo nedostane!
35 %
Domů
Sdílet
Diskuse