Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
24. srpna 2022 8:36
Čas čtení 1:10

Platy se od září zvýší o 10 procent i lidem ve státní službě. Polepší si 365 tisíc lidí, řekl Jurečka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Platy se od září zvýší o 10 procent i lidem ve státní službě. Polepší si 365 tisíc lidí, řekl Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

Zvýšení se bude týkat nepedagogických pracovníků ve školství a nezdravotnických profesí ve zdravotnictví či lidí z příspěvkových organizací. O ostatních profesích bude kabinet s odbory dále jednat.

Části pracovníků veřejného sektoru se od září zvedne platový tarif o deset procent, a to i ve státní službě. Zvýšení si do konce roku vyžádá 1,1 miliardy z rozpočtu. Po společném jednání vládních stran a odborů to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Těžký kompromis 

V letošním roce měli zmrazený plat úředníci, pracovníci kultury nebo nepedagogičtí pracovníci ve školství. Podle Jurečky by si mělo od září polepšit kolem 365 tisíc lidí. Původně měli dostat přidáno jen pracovníci veřejných služeb, ne zaměstnanci státu. „Dnes jsme za vládní koalici představili kompromis, aby se od září zvýšil plat i pro zaměstnance pod státní službou. Nemáme uzavřenou otázku roku 2023,“ řekl ministr. 

Šéf odborů Josef Středula označil výsledek jednání za těžký kompromis. „Jsme rádi, že náš tlak má pro rok 2022 výsledek a zaměstnanci, kteří měli od ledna nulu, obdrží od září deset procent,“ doplnil.

Platy ve veřejné sféře se počítají podle pěti tabulek. Desetiprocentní zvýšení se bude týkat nepedagogických pracovníků ve školství a nezdravotnických profesí ve zdravotnictví či lidí z příspěvkových organizací. Polepší si tak třeba zaměstnanci muzeí a galerií, divadelní herci, kuchařky, uklízečky či školníci. Podle Jurečky ale platí, že od ledna se zvedne plat také policistům, hasičům a vojákům. O ostatních profesích se bude dál jednat.

24. srpna 2022 6:00 Čas čtení 7:50 Problém jménem horko: Koho vysoké teploty ve městech ohrožují nejvíce? Problém jménem horko: Koho vysoké teploty ve městech ohrožují nejvíce?

Odbory a zástupci vlády budou o růstu platů i změně tabulek dále jednat. V červnu vyhlásily stávkovou pohotovost úřednické odbory. Většina z nich nadále zůstává ve stávkové pohotovosti. „My nejsme hluší k požadavkům státních zaměstnanců, víme, jaké jsou jejich platové podmínky. Jsme připraveni se bavit o určitém zvýšení,“uvedl premiér Petr Fiala.

Domů
Sdílet
Diskuse