Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. září 2022 18:27
Čas čtení 1:12

Miliardář z Tchaj-wanu se rozhodl financovat výcvik 3 milionů tchajwanských civilistů pro případ čínské invaze

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Miliardář z Tchaj-wanu se rozhodl financovat výcvik 3 milionů tchajwanských civilistů pro případ čínské invaze
Zdroj: Getty Images/Annabelle Chih

Jeden z nejbohatších tchajwanských mužů Robert Tsao se vzdal singapurského občanství a obnovil to tchajwanské. Zároveň slíbil, že chce financovat výcvik 3 milionů tamních obyvatel proti čínské invazi.

Zakladatel druhého největšího smluvního výrobce čipů na světě UMC, Robert Tsao, se vzdal svého singapurského občanství a ohlásil, že obnovil své původní tchajwanské občanství. Na čtvrteční tiskové konferenci také oznámil svůj záměr, že by rád financoval výcvik 3 milionů Tchajwanců kvůli hrozící pevninské Číně. Řekl, že zůstane na ostrově, aby bránil zem tváří v tvář vojenské hrozbě. Informoval web Taiwan Times.

9. srpna 2022 14:22 Čas čtení 1:57 Peking svá vojenská cvičení využívá jako přípravu k invazi, tvrdí ministr zahraničí Tchaj-wanu Peking svá vojenská cvičení využívá jako přípravu k invazi, tvrdí ministr zahraničí Tchaj-wanu

Miliardář na tiskové konferenci ukázal svůj nový občanský průkaz s tím, že se chystá bránit svou vlast proti hrozbě ze strany Číny. Ta, jak jsme tě informovali, zesílila svou vojenskou činnost kolem ostrova kvůli návštěvě šéfky Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosi na začátku srpna, kterou Peking vzal jako porušení politiky jedné Číny ze strany USA. 

Pětasedmdesátiletý Tsao se vzdal svého tchajwanského občanství na protest proti vyšetřování vedenému vládou v roce 2011, jelikož měl financovat do byznysových projektů v Číně. On sám však uvedl, že demokratické hnutí v Hong Kongu u něj vyvolalo názorovou změnu.

Hned poté, co Čína začala Tchaj-wanu na začátku srpna hrozit, ohlásil, že okamžitě pošle 100 milionů dolarů (2,44 miliardy korun) na vylepšení obrany země. Ve čtvrtek dodal, že během dalších tří let chce investovat 33 milionů dolarů (807,5 milionu korun) do vojenského výcviku 3 milionů tchajwanských obyvatel. Výcvik by si měla vzít na starost soukromá organizace Kuma Academy.

Kurz přežití

Výcvik by se měl týkat zejména základní sebeobrany, jak poskytnout první pomoc, jak zacházet s drony a používat rádiovou komunikaci. Kurz má obyvatele motivovat k pomoci během případné invaze. Tsao dále počítá s tím, že vynaloží další finanční prostředky k výcviku zhruba dalších 300 tisíc civilistů jako střelce, kteří by mohli v případě invaze figurovat jako domobrana. 

16. srpna 2022 6:00 Čas čtení 16:32 Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž) Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž)

Tchaj-wan, podle webu Business Insider, momentálně disponuje 88 tisíci vojáky v aktivní službě, což je vůči milionu aktivních vojáků v Číně velký nepoměr. Nicméně ostrov dále disponuje ještě 1,5 milionu rezervistů. 

Domů
Sdílet
Diskuse