Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Martinus.
19. září 2022 10:00
Čas čtení 2:17
Sponzorovaný obsah

Jak vytřídit knihy a kam s těmi vyřazenými: Tituly, které nemáš srdce vyhodit, můžeš vyměnit za nové

Jak vytřídit knihy a kam s těmi vyřazenými: Tituly, které nemáš srdce vyhodit, můžeš vyměnit za nové
Zdroj: Unsplash/Seven Shooter
KULTURA KNIHY UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Díky výkupu přečtených knížek si uděláš místo v knihovně a budeš mít peníze na nové.

Přeplněná knihovna s policemi prohýbajícími se pod váhou knížek je problém snad každého, kdo miluje čtení. Nechceme, aby naše oblíbené tituly skončily v nesprávných rukou nebo nedej bože v kontejneru na papír, a tak na hromadu přidáváme další a další kousky, na které se roky práší. Zní ti to povědomě? Pak pro tebe máme řešení. Víme, jak zajistit, aby se knihy dostaly k někomu, kdo je opravdu využije, a ještě si za to zdarma pořídit nové. Díky službě Knihovrátek od knihkupectví Martinus.cz můžeš přečtené knihy vyměnit za poukázku na nákup nových příběhů. 

Jak třídit knihy?

Průměrnému českému čtenáři se doma povalují až stovky knih. Což je často o dost více, než dokáže pojmout jeho knihovna či byt. Rozloučit se s nimi však může být velmi těžké. Proto je důležité si v třídění od začátku vytvořit konkrétní systém. Například knížky rozdělit podle žánru nebo stáří a následně se zbavit knih starších 5 let nebo těch, které už tě tematicky neoslovují a víš, že je nebudeš číst znovu.

martinus, knihovrátek
Zdroj: Martinus.cz

Odbornice na úklid Marie Kondo známá především ze série Velký úklid s Marií Kondo, kterou můžeš sledovat na Netflixu, radí nechávat si pouze věci, jež nám přináší radost. A to platí i s knihami. Málokdo si to uvědomuje, ale knihy můžeme mít podvědomě spojené s různými událostmi či životními obdobími stejně jako různé songy. Takže pokud čteš knížku po rozchodu, může v tobě evokovat špatné emoce ještě několik let poté. 

Proto je nejlepší způsob vzít každou knihu do ruky a zamyslet se, jestli ti dělá radost. Pokud ano, zůstává v domě. Jestli je odpověď záporná, zbav se jí. Stejně to udělej s knihami, které v tobě nevyvolaly žádné emoce. V případě, že k nim nemáš citovou vazbu, mohou udělat místo novým zajímavým titulům.

Samostatnou kapitolou jsou knížky, které si vlastně nikdy nepřečteš a necháváš si je jen proto, že to byl dárek k Vánocům či k narozeninám od blízké osoby. Pojďme si narovinu přiznat, že kniha, kterou neplánuješ číst, ti k ničemu není. Takže vyřadit.

martinus, knihovrátek
Zdroj: Martinus.cz

Co s vytřízenými knihami?

Máš hotovo a tvoje knihovna najednou dýchá. Co teď s vyřazenými knížkami? Možností je několik, ale jako někdo, kdo chce pro své knihy ten nejlepší osud, určitě oceníš, když udělají radost někomu dalšímu. Pošli je do světa prostřednictvím Knihovrátku. Uděláš radost také sobě, protože si za výkupní cenu můžeš pořídit nové.

Na webové stránce Martinus.cz si jednoduše ověříš, jestli dané tituly vykupují. Stačí zadat název, autora, ISBN nebo jiný údaj z knihy do vyhledávače. Až vyplníš všechny knihy, odešleš nabídku a počkáš na e-mail s instrukcemi, jak zásilku zabalit a označit. V e-mailu se také dozvíš hodnotu poukazu, který za knihy obdržíš. Následně krabici s knihami odneseš na nejbližší pobočku Zásilkovny. Odeslání je samozřejmě zdarma. Až knihy dorazí do skladu, v Martinus.cz zkontrolují jejich stav a pošlou ti na e-mail kód dárkové poukázky, kterou můžeš uplatnit na nákup dalších knih z e-shopu.

poslat staré knížky dál
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martinus.cz (@martinus_cz)

Knihy zasílané na Knihovrátek by měly být buď nové, nebo mírně opotřebované (takové, které mají ohnuté nebo zažloutlé stránky, otlučené rohy či škrábance). Nepatří tam popsané a lepené knihy ani kusy opatřené skvrnami od kávy či věnováním. Šanci na výkup mají i vybrané tituly ve slovenštině a angličtině.

Využívat Knihovrátek je dvojitá výhra. Zbavíš se knížek, které ti jen zabírají místo, a hned ho zaplníš novými, na které se můžeš těšit. Navíc třídění knížek může být celkem fajn podzimní zábava. Zapal si svíčku, udělej si dobrý čaj a s chutí do toho.

Anketa:
Kolik knih máš v knihovně?
Žádné, vůbec nečtu.
Tak do 100 knih.
Určitě více než 100.
Žádné, vůbec nečtu.
1 %
Tak do 100 knih.
22 %
Určitě více než 100.
77 %
martinus logo
Zdroj: Martinus.cz
Domů
Sdílet
Diskuse