Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2022 17:30
Čas čtení 1:12
Martin Mičuda

Pagani slaví 30. narozeniny novým modelem, který je s manuálem a dvanáctiválcovým motorem unikátem na trhu

Pagani slaví 30. narozeniny novým modelem, který je s manuálem a dvanáctiválcovým motorem unikátem na trhu
Zdroj: Pagani
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Cenové relace se pohybují na úrovni od 50 milionů korun.

Sice se automobilový svět pomalu, ale jistě mění, pořád se ale najde pár jednorožců, kteří přicházejí do elektrifikované doby jako stará škola. Vhodným příkladem je firma Pagani Automobili, jejíž otec Horacio Pagani na oslavu 30. narozenin představil nový supersport. Po slavných modelech Zonda a Huayra tak přichází v pořadí třetí počin, a to pod příznačným označením Utopia. Po vizuální stránce lze říci, že jde o estetickou kombinaci dosavadních vozů značky, opět přitom platí, že jde téměř o umělecké dílo.

Utopia sází na relativně uhlazené tvary, které doplňují nenápadné aktivní prvky zlepšující aerodynamiku vozu. Samozřejmě chybět už nemohou tradiční čtyřtitanové koncovky výfuku umístěné v kruhovém prvku uprostřed, navíc opět ve výšce koncových světel.

Celek stojí na 21″ aerodynamických discích vpředu a 22″ vzadu, jejich specifická obruč přitom slouží k odvádění tepla od vysoce výkonných karbon-keramických brzd. O obutí se starají pneumatiky Pirelli P Zero Corsa o rozměrech 265/35 R21, respektive 325/30 R22. I díky použití karbonového monokoku a různých kompozitních materiálů je suchá hmotnost novinky na úrovni pouhých 1 280 kilogramů.

Pagani, Utopia,
Zdroj: Pagani

To je mimořádně zajímavý údaj i v kontextu skutečnosti, že o pohon se stará dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec, jehož základ opět dodává Mercedes-AMG. Šestilitrový agregát V12 disponuje maximálním výkonem 635 kW/864 koní a točivým momentem 1 100 Nm. Obrovský motor navíc nespoléhá na žádnou formu elektrifikace a spárován je se sedmistupňovou manuální převodovkou. To je něco, co se už v dnešní době nevidí.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Do nevšedního interiéru se nastupuje přes výklopné dveře – otevírají se nahoru a do strany. Analogově orientované palubní desce dominují kulaté tvary, na velké dotykové displeje však zapomeň. Změť kulatých ukazatelů a řada fyzických ovládacích prvků včetně odhalené kulisy manuální převodovky doplňují analogové budíky, uprostřed kterých je displej palubního počítače. Kokpit je početně zastoupen hliníkovými prvky, kterým sekunduje výrazná červená kůže. V plánu je vyrobit jen 99 exemplářů, všechny jsou ale již vyprodané. 

Pagani, Utopia,Pagani, Utopia,Pagani, Utopia,Pagani, Utopia,
Zobrazit galerii
(15)
Domů
Sdílet
Diskuse