Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
15. září 2022 v 22:50
Čas čtení 3:19

Slovácko bojovalo, Kolín však uhájil domácí půdu a vyhrál 4:2

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slovácko bojovalo, Kolín však uhájil domácí půdu a vyhrál 4:2
Zdroj: Ralf Treese/DeFodi Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Velká škola, ale zároveň i velká škoda. Slovácko nehrálo špatně, ale z Německa odjelo s prázdnou.

Další zápas za odměnu čekal Moravany z Uherského Hradiště. Po domácí remíze s Partizanem Bělehrad se 1. FC Slovácko přesunulo na západ Německa, kde se v parádní atmosféře postavilo bundesligovému Kolínu nad Rýnem. Od začátku bylo vidno, že svěřenci Martina Svědíka nechtěli hrát uzavřenou hru, ale naopak se snažili domácí trápit. Bohužel, již po deseti minutách prohrávali po dorážce Adamyana.

Do konce poločasu to ale nebylo všechno. Přestože Slovácko hru poměrně vyrovnalo, nepohlídalo si druhý roh, z něhož ve 42. minutě skóroval Dietz. V druhém poločase se ale Slovácko vyburcovalo a snížilo na 1:2 po akci Petržely, kterou dokončil Kalabiška, a následně po krátkém tlaku Moravanů srovnal Petržela na 2:2. Opařený Kolín proto poslal do hřiště tři hráče základní sestavy, kteří měli znovu získat vedení.

To se nakonec povedlo po penaltovém zákroku Hofmanna, který potrestal Ljubičič, a stejný hráč v 74. minutě navýšil vedení Němců na 4:2. Zbytek zápasu unavená jedenáctka hostů akorát dohrála, nicméně jejich srdnatý výkon byl krásnou reklamou na další zápas s Nice.

15. září 2022 v 20:40 Čas čtení 2:51 Slavia Praha dvakrát prohrávala, nakonec přehrála FC Ballkani 3:2 Slavia Praha dvakrát prohrávala, nakonec přehrála FC Ballkani 3:2

Velký svátek

Nechybělo málo a Slovácko mohlo na svou premiéru v základních skupinách evropských pohárů vzpomínat v tom nejlepším. Jenže bohužel, během prvního klání v rámci základní skupiny Evropské konferenční ligy na stadionu Miroslava Valenty přišel velký kolaps a z vedení 2:0 proti Partizanu Bělehrad hrajícímu v deseti po prvním poločase bylo zachraňování remízy 3:3 gólem Libora Kozáka v druhé půli. Tým z Uherského Hradiště tedy získal cenný bod, hořká příchuť ztráty dalších dvou ale byla cítit. 


Tím spíš, že jej v dalších kolech nečekalo nic jednoduchého. Čtvrteční zápas ho totiž zavál na západ Německa, kde se postavil bundesligovému Kolínu. Celek, který se každý zápas poměřuje jen s těmi nejlepšími týmy, vzbuzoval respekt, lodivod Slovácka Martin Svědík již však věděl, co může od svého celku čekat, a nechtěl skládat zbraně ještě před samotným kláním.


Do hry hned ze začátku poslal rozestavení 4–3–3, přičemž na levé straně startovali jak Merchas Doski, tak dvougólový střelec proti Partizanu Jan Kalabiška. V brance Slovácka se již podruhé za sebou objevil Tomáš Fryšták, Filip Nguyen seděl pouze na lavičce. Kolín nechal odpočívat své ofenzivní eso Floriana Kainze, jehož nahradil Dietz, i brankáře Tima Horna, místo nějž nastupuje od začátku sezóny Marvin Schwäbe. V základu ale nechyběl například slovenský reprezentant Ondrej Duda, jenž zaujal místo další stálice Ellyese Skhiriho.

Bouřlivá atmosféra

Slovácku bylo jasné, že přijelo na horkou půdu, ale atmosféra, jakou vytvořili kolínští fanoušci, se minimálně rovnala té, kterou předvedli fanoušci Fenerbahçe Istanbul. První ohrožující střelu měl však Doski, od té doby se však iniciativa dostala na kopačky Kolína. Druhou hezkou akci hostů zakončoval Trávník, Schwabe si jej ale pohlídal. V 10. minutě se však do vedení dostali domácí po rohovém kopu, jenž dorazil do sítě Adamyan.


Slovácko chtělo odpovědět ve 26. minutě, kdy Marek Havlík natáhl zpoza vápna levačkou a jen těsně minul branku Schwabeho. Byl to však soupeř, který byl obvykle ve správný čas na správném místě. Ve 33. minutě se však po faulu dostal k míči Trávník a poslal přihrávku na Reinberka, jenž prověřil pozornost domácího brankáře. O pár minut později zkusil to samé Hofmann se stejným výsledkem. Na druhé straně měl Fryšták štěstí, když se Dietz náhodou ocitl před prázdnou brankou. Dorážka nicméně letěla vedle.


Každopádně ve 42. minutě přišel další rohový kop Kolína a Dietz se hlavou již nemýlil. Slovácko chtělo okamžitě reagovat únikem Doského, ale ani on, ani Havlík nesnížili. Hned vzápětí se zase vytáhl Fryšták, když zastavil sólo Ljubičiče.

Snaha byla

Moravský klub ale nesložil zbraně a ukázal obrat podobný tomu, jenž předvedl Partizan v Uherském Hradišti. Ve 49. minutě Milan Petržela obehrál tři domácí hráče a vyzval Jana Kalabišku, který střelou pod břevno snížil. Poté Slovácko využilo momentu překvapení a po krátkém tlaku, do něhož se zapojili Kalabiška, Mihálik, Doski a další, nakonec v 52. minutě vyrovnal Petržela. Německý tým byl jako opařený, což dokázala další akce Kalabišky, na nějž prodlužoval Doski. Schwabe ale další gól nepustil.


V 58. minutě Kolín po trojitém střídání zabral a hned mohl jít do vedení vinou Kalabišky, který skoro srazil centr domácích do Fryštákovy sítě. Euforii Slovácka nakonec uťal rozhodčí Aranovskij, který odpískal penaltový faul Hofmannovi, a Ljubičič v 65. minutě pokutový kop proměnil. V 74. minutě se poté domácím povedlo uvolnit ze sevření, Maina našel Ljubičiče a ten dal svůj druhý gól v zápase.


Hosté měli ke konci zápasu pořád poměrně dost sil, jenže kvalita, která přišla na hřiště, si útoky hlídala. Značně unavený moravský klub tak nakonec zápas dohrál za stavu 4:2. Nutno ale podotknout, že proti bundesligovému celku podal velmi srdnatý a zajímavý výkon, což je nejlepší reklama před dalším evropským zápasem s Nice.

Domů
Sdílet
Diskuse