Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
24. září 2022 19:12
Čas čtení 1:24

V Arizoně má znovu platit téměř absolutní zákaz potratů z roku 1864, rozhodla soudkyně. Platí i pro oběti znásilnění či incestu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Arizoně má znovu platit téměř absolutní zákaz potratů z roku 1864, rozhodla soudkyně. Platí i pro oběti znásilnění či incestu
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k užití

Arizona se vrací k téměř úplnému zákazu potratů z roku 1864.

Americký stát Arizona se má vrátit k téměř úplnému zákazu potratů, který původně pochází z roku 1864. Na základě pátečního rozhodnutí tamní soudkyně o tom informuje Wastington Post, podle kterého se zákaz pocházející z 19. století týká i obětí znásilnění nebo incestu.

Jedinou výjimkou, kdy může být potrat podle dávného zákazu proveden, má být případ, kdy je těhotná žena v ohrožení života. Těm, kteří provádí nebo pomáhají provést zákroky na přerušení těhotenství, má podle tohoto zákazu hrozit odnětí svobody na dva až pět let.

17. srpna 2022 10:52 Čas čtení 1:02 Žena z Louisiany bude možná muset porodit dítě bez části hlavy. Může za to striktní zákaz interrupcí Žena z Louisiany bude možná muset porodit dítě bez části hlavy. Může za to striktní zákaz interrupcí

Jak uvádí BBC a The Guardian, zákaz od svého původního přijetí v roce 1864 a částečné revize v roce 1901 platil až do roku 1973, kdy padl verdikt v případu Roe vs. Wade. Ten všem těhotným ženám ve Spojených státech americkým zajišťoval federální právo na interrupci.

V červnu letošního roku ovšem Nejvyšší soud USA historický verdikt Roe vs. Wade zrušil a jednotlivým státům umožnil, aby si o povolení či zákazu potratů rozhodovaly samy. To vyvolalo masivní vlnu protestů po celých Spojených státech, ale podporu tamním ženám vyjádřili i lidé z dalších zemí. 

potrat
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k užití

O obnovení skoro 160 let starého zákazu v pátek rozhodla soudkyně Kellie Johnson. Stalo se tak navíc jen den předtím, než měl ve státě začít platit zákaz provádění potratů od patnáctého týdne těhotenství. 

Jak BBC uvádí, zatím není zcela jasné, které ze dvou rozhodnutí má být konečné – zda to bude již dříve odsouhlasený zákaz potratů od patnáctého týdne těhotenství, nebo přísnější zákaz, který se datuje do 19. století.

Zatímco podle republikánského guvernéra Arizony Douga Duceyho má platit zákaz potratů od patnáctého týdne těhotenství, podle nejvyššího státního zástupce Marka Brnoviche má platit zákaz z roku 1864.

12. května 2022 7:00 Čas čtení 6:00 Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA?

Prezidentka organizace pro plánované rodičovství Planned Parenthood Arizona, Brittany Fonteno, označila nejnovější rozhodnutí soudkyně za „kruté“. „Žádný archaický zákon by neměl diktovat naši reproduktivní svobodu,“ řekla. Podle ní to obyvatele státu vrátí o více než 100 let do minulosti.

O historickém případu Roe vs. Wade a jeho významnosti si můžeš přečíst v našem článku. Dozvíš se, jaký příběh se za soudním případem skrývá, kdo byla Jane Roe (pravým jménem Norma McCorvey) a proč byl verdikt považován za jeden z nejvýznamnějších v dějinách USA.

Domů
Sdílet
Diskuse