Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. října 2022 8:30
Čas čtení 6:36
Ilona Hobzová

Do kin přichází dokument o PSH, Black Adam nebo pokračování hororu Halloween. Toto stojí v říjnu za pozornost

Do kin přichází dokument o PSH, Black Adam nebo pokračování hororu Halloween. Toto stojí v říjnu za pozornost
Zdroj: Aerofilms
FILMY A SERIÁLY FILM FILMY 2022
Uložit Uložené

Přinášíme ti tipy na slibné říjnové premiéry. Vyber si některou z novinek a vytáhni kámoše na české rapové legendy, akční drama nebo sci-fi od DC.

Říjen je premiérami v kinech doslova nabitý. Refresher ti přináší přehled těch, které redakci zaujaly nejvíce. Najdeš mezi nimi dokumenty ze sportovního i hudebního světa, český film, který zabojuje o Oscara, nebo očekávaný akční film s Dwaynem Johnsonem. Který snímek láká tebe? Hlasuj na konci článku.

Válečnice

  • Česká premiéra: 13. října 2022
  • USA / Kanada, 2022, 135 min
  • Akční, drama, historický
  • Režie: Gina Prince-Bythewood
  • Hrají: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega, Hero Fiennes Tiffin a další

 

Náš seznam otevíráme historickým filmem podle skutečného příběhu dahomejských Amazonek, které v 17., 18. a 19. století chránily západoafrické království Dahomey. Válečnice prosluly svou nemilosrdností a výjimečnými bojovými schopnostmi. Jako jejich generálka se představí oscarová herečka Viola Davis, která kvůli roli trávila měsíce náročným tréninkem. 

Trailer slibuje efektní podívanou a režisérka Gina Prince-Bythewood se nechala slyšet, že se snažila vše ztvárnit co nejvíce realisticky. Po uvedení snímku ve Spojených státech se ale dočkala kritiky. Profesorka historie Ana Lucia Araujo jí vyčetla, že ve Válečnici mimo jiné opomíjí obchodování s otroky, kterého se království Dahomey účastnilo. Může tak uvádět v omyl diváky, kteří toho o africké historii tolik neví. Uznává ale, že film nese důležité poselství v dnešním boji proti rasismu. A my musíme uznat, že už se na tuto akci dost těšíme. Na Rotten Tomatoes už si od diváků vysloužila krásných 99 %.

Halloween končí

  • Česká premiéra: 13. října 2022
  • USA, 2022, 111 min
  • Horor
  • Režie: David Gordon Green
  • Hrají: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Kyle Richards, Will Patton, Nick Castle, Rohan Campbell a další

Znalcům hororu asi nemusíme sérii Halloween představovat. Michael Myers bloudící s řeznickým nožem a v masce po ulicích je narušený psychopat a zabiják. A taky chladnokrevné, nemilosrdné, kruté a sadistické monstrum, které nás však už přes čtyřicet let stále baví.

Vše začal v roce 1978 režisér John Carpenter, jehož horor tehdy zcela změnil celý žánr. Snímek Halloween se od té doby dočkal několika pokračování, více i méně povedených. Poslední přichází letos –⁠ kdy jindy než v říjnu.

Název filmu, v němž se v roli cíle psychopatického vraha (stejně jako v roce 1978) představí Jamie Lee Curtis, je trochu zavádějící. Stejně tak trailer, který navozuje atmosféru zakončení slavné série. Ta ale končí jen pod záštitou produkční společnosti Blumhouse. Práva po ní dostane Akkad Pictures. Je tedy možné, že se s Michaelem Myersem nevidíme naposledy.

Il Boemo

  • Česká premiéra: 20. října 2022
  • Česko / Itálie / Slovensko, 2022, 140 min
  • Drama, hudební, biografický, historický 
  • Režie: Petr Václav
  • Hrají: Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Lana Vlady, Lino Musella, Philippe Jaroussky, Zdeněk Godla a další

Říká ti něco jméno Josef Mysliveček? Mělo by, jde o jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století. Il Boemo (Čech), jak se Myslivečkovi přezdívalo, se proslavil hlavně v Itálii, kde většinu života žil a tvořil, ale také zde téměř v zapomnění zemřel. V novém snímku Petra Václava se v roli Myslivečka představí český herec Vojtěch Dyk. 

Světovou premiéru měl snímek na festivalu v San Sebastian, kde se dočkal vřelého přijetí. Podle prvních recenzí Dyk ve snímku exceluje a podává přirozený výkon včetně toho, že se své repliky v italštině naučil tak, že divák nepozná rozdíl oproti rodilým italským hercům. 

Snímek, který Česká republika vyšle do bojů o Oscara, má stopáž téměř dvě a půl hodiny, rozhodně to tedy není žádná oddychovka. Jde o náročnou a komplexní sondu do života jednoho z nejslavnějších umělců, která se zřejmě nevyhne srovnávání s velkofilmem Amadeus od Miloše Formana. 

Black Adam

  • Česká premiéra: 20. října 2022
  • USA, 2022, 125 min
  • DC, akční, sci-fi
  • Režie: Jaume Collet-Serra
  • Hrají: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Viola Davis, Pierce Brosnan, Noah Centineo a další

Téměř 5000 let poté, co byl obdařen všemocnou mocí egyptských bohů –⁠ a stejně rychle uvězněn –,⁠ je Black Adam vysvobozen ze svého pozemského hrobu a připraven rozpoutat v moderním světě své jedinečné pojetí spravedlnosti.

Dlouho očekávaná a odkládaná premiéra snímku natočeného podle komiksů z vydavatelství DC Comics je konečně tady. Dwayne Johnson se představuje v roli antihrdiny Black Adama, který se nebrání ničení majetku, a pokud pro jeho cíle zemře civilista či nevinný člověk, dokáže se s tím smířit. Zatímco už hotový snímek Batgirl se Warner Bros. rozhodlo nevydat, na Black Adama sází. Pod akčním sci-fi je podepsán Jaume Collet-Serra, který se u filmových diváků osvědčil například snímky Sirotek, NON-STOP nebo Neznámý. 

Vražda v Londýně

  • Česká premiéra: 27. října 2022
  • USA, 2022, 98 min
  • Komedie, krimi, mysteriózní
  • Režie: Tom George
  • Hrají: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, Shirley Henderson a další

Když se zoufalý hollywoodský producent rozhodne zadaptovat populární divadelní hru, je připravený na všechny ty klasické problémy. Jen ne na to, že mu někdo bude vraždit herce a štáb. Naštěstí je tu zkušený detektiv Stoppard a jeho mladá a talentovaná asistentka Stalker, kteří jsou odhodlaní udělat vše, aby vraha dopadli.

Tento film je pro nás velkou neznámou zejména proto, že jde o první film režiséra Toma George. Oslovilo nás ale herecké obsazení, kterému podle traileru vévodí Sam Rockwell v roli cynického detektiva Scotland Yardu a Saoirse Ronan jako jeho možná příliš nadšená detektivní parťačka. Podle traileru i prvních recenzí se můžeme těšit na mysteriózní krimi komedii, která bude hezky plynout a mohla by být příjemným zpestřením v pochmurném podzimním počasí. 

Princ Mamánek

  • Česká premiéra: 27. října 2022
  • Česko, 2022, 100 min
  • Pohádka
  • Režie: Jan Budař
  • Hrají: Jan Budař, Ondřej Vetchý, Martin Huba, Jana Nagyová, Veronika Khek Kubařová, Vladimír Javorský, Boleslav Polívka

Princ Ludvík Otomar Karel XII., zrozený Vznešený, je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život, a snad konečně dospěl.

Právě takový je děj nové pohádky, kterou podle svého scénáře režíroval Jan Budař. Ten se zároveň obsadil i do titulní role rozmazleného prince. Do dalších rolí vybral v pohádkách už možná trochu okoukané tváře Ondřeje Vetchého, Boleslava Polívky nebo Veroniky Khek Kubařové. Vzhledem k tomu, že se jedná o Budařův režisérský debut, vsadil raději na jistotu. To dokládá i fakt, že chtěl Budař do rolí královských rodičů původně obsadit Libuši Šafránkovou a Josefa Abrháma, jak se uvádí i v teaseru z roku 2017, kdy pro film sháněl finance. Příjemným zpestřením tedy může být alespoň Jana Nagyová, kterou můžeš znát z její nejslavnější role jako princeznu Arabelu, po které už v jiném českém snímku neúčinkovala. 

Podle všeho bral Budař snímek velmi zodpovědně, scénář procházel mnohými fázemi a úpravami. Údajně prý prošel i několika testy, kdy byl čten dětem, které jej přijaly s nadšením. Snad dlouhý proces vývoje snímku přinese ovoce a pohádka projde i náročným testem tvých sourozenců anebo ratolestí.

PSH Nekonečný příběh

  • Česká premiéra: 27. října 2022
  • Česko, 2022, 70 min
  • Dokumentární
  • Režie: Štěpán Vodrážka
  • Hrají: Michal „Orion“ Opletal, Vladimir 518, Mike Trafik

Teď tu máme něco pro fanoušky a fanynky rapu. Film o legendární trojici tvořící skupinu Peneři strýčka Homeboye se úspěšně představil letos v létě na festivalu v Karlových Varech a teď konečně míří do kin. 

Legendami českého rapu PSH bezpochyby jsou. Na tuzemské rapové scéně se objevili v polovině devadesátých let. Udrželi se na výsluní, koncertovali, seznamovali Česko s rapem a vše dokumentovali. A právě na dosud nevydané materiály ze soukromých archivů a backstage záběry se můžeš těšit. Tvůrci označují Nekonečný příběh jako překvapivě otevřené a velmi osobní dílo, které jde na dřeň a ukáže hodně z osobního života a povah trojice Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik. 

Adam Ondra: Posunout hranice

  • Česká premiéra: 27. října 2022
  • Česko / Itálie, 2022, 77 min
  • Dokumentární
  • Režie: Jan Šimánek, Petr Záruba
  • Hrají: Adam Ondra

„Je to jako dívat se na Michaela Jordana, když hraje basketbal, nebo na Einsteina, jak počítá. I tak je popisován Adam Ondra.“ Když se totiž řekne sportovní lezení, málokdo si vybaví někoho jiného než českého rodáka. Největší lezecká ikona současnosti dosahuje fenomenálních sportovních výkonů, ne každý si ale umí představit, kolik dřiny a úsilí za nimi stojí. Právě to se pokusí odhalit nový dokument Adam Ondra: Posunout hranice

Podle traileru se v dokumentu můžeš těšit na to, jak probíhala Adamova lezecká cesta až na olympiádu do Tokia, kde se sportovní lezení představilo vůbec poprvé. Kamera s ním byla tři roky nejen na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku, ale točila s ním i doma, při společných chvílích s nejbližšími. Dokument tak ukazuje, že Adam není na své cestě sám. O tom, jaké je žít vedle sportovní hvězdy, promluví mimo jiné Adamova přítelkyně a dnes už manželka Iva, sama sportovní lezkyně a mistryně České republiky. 

Ennio

  • Česká premiéra: 27. října 2022
  • Itálie / Belgie / Nizozemsko / Japonsko, 2021, 156 min
  • Dokumentární, biografický, hudební
  • Režie: Giuseppe Tornatore
  • Hrají: Ennio Morricone, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Oliver Stone, Barry Levinson, Hans Zimmer, John Williams a další

Tenkrát na Západě. Profesionál. Tenkrát v Americe. Neúplatní. Nespoutaný Django. Osm hrozných. Kill Bill. Víš, co spojuje všechny tyto filmy? V každém můžeš slyšet nějakou z ikonických skladeb Ennia Morriconeho. Italský skladatel, který zemřel v roce 2020, byl zásadní osobností filmové hudby. Jeho díla doprovázela snímky různých žánrů, od westernů a gangsterek po dramata nebo sci-fi.

Jedním z mnoha režisérů, pro jejichž filmy Morricone hudbu tvořil, byl italský režisér Giuseppe Tornatore. A právě ten se rozhodl zesnulého Morriconeho uctít životopisným dokumentem. Snímek Ennio o životě a tvorbě legendárního skladatele je plný vzpomínek nejen samotného Morriconeho, ale také lidí, kteří jsou provázaní s jeho prací. Objeví se tu třeba Quentin Tarantino, režisér kultovních filmů Kill Bill a Nespoutaný Django, nebo herec a režisér Clint Eastwood, jeden z hlavních hrdinů westernovky Hodný, zlý a ošklivý. 

O Morriconem promluví také další mistři v oboru filmové hudby, Hans Zimmer nebo John Williams. Nutno dodat, že Ennio cílí zejména na opravdové milovníky filmové hudby, kterým nevadí v kině strávit delší dobu. Stopáž dokumentu má totiž 156 minut. 

Anketa:
Který film si nenecháš ujít?
Válečnice
Halloween končí
Il Boemo
Black Adam
Vražda v Londýně
Princ Mamánek
PSH Nekonečný příběh
Adam Ondra: Posunout hranice
Ennio
Hlasovat
Válečnice
0 %
Halloween končí
8 %
Il Boemo
8 %
Black Adam
15 %
Vražda v Londýně
23 %
Princ Mamánek
8 %
PSH Nekonečný příběh
23 %
Adam Ondra: Posunout hranice
8 %
Ennio
8 %
Domů
Sdílet
Diskuse