Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Tetra Pak.
8. října 2022 10:00
Čas čtení 1:12
Sponzorovaný obsah

Omez jednorázové plasty a šetři přírodu. Na český trh přichází nová ekologická víčka

Omez jednorázové plasty a šetři přírodu. Na český trh přichází nová ekologická víčka
Zdroj: TetraPak
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Myslíš při nákupech na životní prostředí?

Každý rok se v Evropě vyprodukuje téměř 26 milionů tun plastového odpadu. Skoro třetina všech plastových obalů se přitom neposbírá k recyklaci a končí v přírodě, kde se rozkládá i stovky let. Možná si říkáš, že přece třídíš odpad, na nákup si nosíš vlastní tašku a snažíš se množství plastů všemožně omezovat. Tak co víc ještě můžeš dělat? Asi tě to překvapí, ale pomoct může i taková maličkost, jako je víčko od džusu.

Víčka jako krok ke změně

V Česku sice patříme ve třídění ke světové špičce, ale vždycky je co zlepšovat. A to platí nejen o nás, ale i o výrobcích produktů a obalů, které nacházíme na pultech obchodů. Vezmi si třeba takové džusy nebo mléko. Nápojové kartony se sice snažíme třídit, ale jejich plastové uzávěry většinou někam zapadnou nebo letí do koše, a zvyšují tak objem plastového odpadu, který se nepodaří recyklovat.

tetrapak
Zdroj: TetraPak

Přispět ke změně se rozhodla společnost Tetra Pak. Jako první na světě uvedla na trh pevně připevněná víčka, která jsou součástí nápojových kartonů. Kromě toho, že jsou praktická, přispívají ke snížení jednorázového plastového odpadu. Po spotřebování nápoje můžeš totiž prázdný obal společně s víčkem vyhodit do sběrného kontejneru a zamezit tak tomu, aby se víčko zatoulalo. „Víčka jsme navrhli tak, aby nekončila v přírodě a zároveň byla pohodlnější pro zákazníky díky lehkému otevírání, opětovnému uzavírání a plynulému nalévání i pití,“ uvedla k novince Julia Luscher ze společnosti Tetra Pak.

Uvědomělý přístup Čechů ke třídění odpadu se potvrzuje i v případě nových víček. Česká republika je totiž teprve pátou zemí na světě, kde byla tato inovace uvedena na trh. Velkou zásluhu na tom mají česká společnost Linea Nivnice a slovenská společnost McCarter, které věří, že nové ekologičtější řešení najde mezi zákazníky příznivou odezvu. Pevně připevněná víčka tak již nyní najdeš na džusech značky Hello a Rio a rostlinných nápojích Body&Future.

tetrapak
Zdroj: TetraPak
Domů
Sdílet
Diskuse