Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. října 2022 16:54
Čas čtení 0:50

Bruselský Čurající chlapeček byl na počest založení Československa oblečený do tradičního modrotisku

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Bruselský Čurající chlapeček byl na počest založení Československa oblečený do tradičního modrotisku
Zdroj: Twitter/EU2022

Ikona bruselských ulic, Manneken Pis alias Čurající chlapeček, byla oblečena do tradičního českého modrotisku na počest svátku založení republiky.

Nejen v České republice a na Slovensku se slaví 28. říjen. Na počest výročí založení Československa byla v belgickém Bruselu vystrojena do tradičního modrotisku jedna z ikon města Manneken Pis alias Čurající chlapeček. Upozornil na to twitterový účet českého předsednictví v Radě Evropské unie. Bronzová socha chlapce, nacházející se na rohu ulic Rue de l'Etuve a Rue des Grands Carmes, je svými kostýmky proslulá. 

24. září 2022 16:37 Čas čtení 1:03 Fotbaloví fanoušci z Walesu po hromadné party uklidili ulice Bruselu. Za slušné gesto jim děkuje policie i vedení města Fotbaloví fanoušci z Walesu po hromadné party uklidili ulice Bruselu. Za slušné gesto jim děkuje policie i vedení města

Malou bronzovou sošku chlapce, která čurá do fontány, navrhl a vytvořil Jerome Duquesnoy v roce 1618 či 1619 a její kulturní význam je podobný jako například u sochy Malé mořské víly v Kodani.

Od doby svého instalování soška vystřídala na tisícovku kostýmů, český modrotisk ale na sebe vzala poprvé teprve v roce 2020 při stejné příležitosti. V prosinci roku 2019 v rámci večerního běhu vánočním Bruselem jí byl zase představen kostým s československým znakem a číslem 903 připomínajícím Emila Zátopka, uvedly Novinky.

Letos je ale oslava možná ještě příznačnější, jelikož Česká republika v červenci přebrala předsednictví Rady Evropské unie. V „hlavním městě Unie“ je tedy zase o český symbol navíc.

Zpět
Sdílet
Diskuse