Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. listopadu 2022 19:00
Čas čtení 1:16

Vědci objevili potenciálně nebezpečný asteroid. „Zabiják planet“ by měl při srážce se Zemí zničující dopad

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci objevili potenciálně nebezpečný asteroid. „Zabiják planet“ by měl při srážce se Zemí zničující dopad
Zdroj: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library/Corbis/volně k užití

Astronomové objevili tři asteroidy, které se nepozorovaně skrývaly v záři Slunce. Jeden z nich je největší potenciálně nebezpečný asteroid objevený za posledních asi osm let.

Astronomové objevili tři asteroidy, které se nepozorovaně skrývaly v záři Slunce. Jeden z nich představuje největší riziko pro Zemi za posledních osm let. Objekty se podle astronomů nachází v blízkosti oběžných drah Země a Venuše, ale jejich pozorování je obtížné, zakrývá je totiž jas Slunce. Aby se astronomové vyhnuli tomuto oslnění, pro pozorování využili krátkého okna soumraku. Informuje o tom stanice CNN.

Tým astronomů, jehož součástí byl například i Čech Petr Pokorný, svá zjištění následně publikoval v odborném časopise The Astronomical Journal„Dosud jsme objevili dvě vzácné planetky Atira/Apohele, 2021 LJ4 a 2021 PH27, jejichž dráhy jsou zcela uvnitř dráhy Země. Objevili jsme také jeden nový blízkozemní objekt (NEO) typu Apollo, který protíná dráhu Země, 2022 AP7,“ napsali astronomové. Právě AP7 je podle nich pravděpodobně největší potenciálně nebezpečný asteroid objevený za posledních asi osm let.

1. listopadu 2022 16:36 Čas čtení 0:43 Nejsilnější raketa od SpaceX dnes konečně po třech letech odstartovala Nejsilnější raketa od SpaceX dnes konečně po třech letech odstartovala

Budoucí rizika zatím nejsou jasná

Tým zjistil, že asteroid kříží dráhu Země. K tomu ale dochází, když je Země na opačné straně Slunce, přičemž tento vzorec bude pokračovat po staletí, protože asteroidu trvá pět let, než Slunce obletí. Zatím si tak ještě bude „držet odstup“, časem se však pohyb asteroidu po dráze pravděpodobně více sladí s pohybem Země. 

Vědci neznají dráhu asteroidu s takovou přesností, aby mohli říci, jak nebezpečným by se mohl stát v budoucnu. „Asteroid v blízkosti Země o velikosti 1 kilometru nebo větší by měl zničující dopad na život, jak ho známe,“ popsal jeden z autorů výzkumu Scott S. Sheppard. Dodal, že by to znamenalo masové vymírání, jaké na Zemi nebylo pozorováno miliony let. Prach a znečišťující látky by totiž na dlouhá léta zaplnily atmosféru, ochladily planetu a zabránily slunečnímu světlu proniknout na zemský povrch.

Tým ovšem očekává, že v příštích několika letech najde i další objekty, které by se daly označit za „zabijáky planet“. V současné době se žádný asteroid nenachází v přímém směru srážky se Zemí, ale údajně existuje více než 27 tisíc blízkozemních asteroidů všech tvarů a velikostí.

Zpět
Sdílet
Diskuse