Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 5:49
Tereza Šnajdrová

10 nejlepších deskových a karetních her: Najdeš mezi nimi rychlovky na party i propracované příběhy na celý večer

10 nejlepších deskových a karetních her: Najdeš mezi nimi rychlovky na party i propracované příběhy na celý večer
Zdroj: Refresher/Tereza Šnajdrová
ZAJÍMAVOSTI NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Chystáš se na party s přáteli a nevíš, kterou deskovou hru vybrat? Pomůže ti náš přehled 10 nejlepších deskových her. Najdeš v něm deskovky, které budete hrát 4 hodiny, i party rychlovky na 20 minut.

Chystáte se s přáteli na společnou akci a ty přemýšlíš, jakou deskovku vzít, ať zábava nestojí? Přinášíme ti přehled 10 nejlepších společenských her, se kterými rozhodně nešlápneš vedle. Kromě deskovek mezi nimi najdeš i karetní hry. Ať už preferujete party hry, u kterých se nasmějete, nebo příběhovky, nad kterými strávíte i několik hodin, v našem článku si vybere každý.

A jak jsme tento seznam sestavili? V redakci deskovky zbožňujeme a autorka článku si všechny uvedené hry zahrála. Výběr tedy odpovídá osobnímu vkusu. Pokud jsme ale na nějakou skvělou hru zapomněli, napiš nám, která to je, a my si ji rádi zahrajeme.
Doporučeno
10 nejlepších hororových her 10 nejlepších hororových her 8. srpna 2022 16:30

Černé historky

Počet hráčů: 2 a více hráčů

Doba hraní: cca 20 minut
Náročnost: lehká
 
Hra Černé historky se hodí na každou party, ale také na večer strávený s rodinou. Obsahuje 50 černých historek, 31 zločinů, 49 mrtvol, 11 vražd, 12 sebevražd a jedno otrávené jídlo. Jedná se o morbidní, záhadnou hru, v rámci které se snažíš přijít na to, co konkrétně se stalo na místě činu.
 
Jeden z týmu je vypravěčem a ostatní hráči se pomocí otázek, na které vypravěč může odpovídat pouze „ano“ a „ne“, snaží zrekonstruovat celou historku. Proč se muž po záhadném telefonátu zastřelil? A co se stalo osobě, která byla nalezena nahá a mrtvá? Na to už musíš přijít ty sám*sama.

Černé historky
Zdroj: Mindok/propagační materiál

Bang!

Počet hráčů: 4 až 7

Doba hraní: od 15 do 45 minut
Náročnost: lehká
 
Karetní hra Bang! je typická party hra, která tě však může překvapit nejrůznějšími zvraty, zápletkami i skandálním odhalením. Na jejím začátku si hráči vylosují role, které musí zůstat v tajnosti. Někdo bude šerifem, jiný jeho pomocníkem a někteří budou naopak stát na straně zla jako desperáti nebo odpadlíci, kteří bojují proti všem. Připrav se, že k této hře patří blafování, věšení bulíků na nos a také komunikace se soupeři.
 
Každý hráč má 3 až 4 životy, šerif pak o jeden víc. Právě šerif je jedinou postavou, která může veřejně odhalit svoji identitu, a cílem desperátů je zlikvidovat jej. Jakmile tedy někdo začne na šerifa útočit, ostatní hráči začínají tušit, kdo jsou oni zlouni. Někdo může šerifovi pomáhat jako pomocník, který se bude snažit smrtící útoky odvracet a vyhrát tak celou hru. Vyhraje zlo, nebo dobro? To už je jen na vás.

Bang!
Zdroj: Albi/propagační materiál

Dixit

Počet hráčů: 3 a více hráčů
Doba hraní: cca 30 minut
Náročnost: lehká
 
Hra Dixit je o vyprávění příběhů, fantazii, emocích i pocitech. Každý hráč dostane šest karet s různými obrázky a ten, kdo má první nápad, začíná. Vybranou kartu popíše slovem, větou či příběhem, ale nikomu ji neukazuje. Ostatní hráči pak ze svých karet vyberou tu, která podle nich nejvíce odpovídá vypravěčovu popisu. Vypravěč od všech vybere karty, zamíchá je a následně je rozloží na stůl tak, aby na ně všichni viděli. A hlasuje se.
 
Každý hráč položí svůj žeton na kartu, která je podle něj vypravěčova, odhalí se výsledky a boduje. Až budeš Dixit hrát, mysli na to, že svou kartu nesmíš popsat jednoduše, aby na první pohled nebylo zřejmé, která je tvoje, ale zároveň ani moc komplikovaně, aby ji alespoň někdo poznal. Pokud totiž všichni hráči tvoji kartu rozeznají, dostanou body pouze oni. Tak si pořádně promysli, jak svou kartu popíšeš.

Dixit
Zdroj: Libellud/propagační materiál

Krycí jména

Počet hráčů: 2 a více hráčů
Doba hraní: cca 20 minut
Náročnost: lehká
 
Další zábavnou party hrou jsou Krycí jména. Hráči se rozdělí do dvou týmů a každý si zvolí kapitána. Na stůl se pak vyloží 25 karet s nejrůznějšími podstatnými jmény a kapitáni navíc dostanou mřížku, která jim ukazuje pole, jež musí obsadit jejich tým. Některé karty jsou neutrální a nejvíce může hráče potrápit nájemný vrah, který v případě označení ukončuje celou hru.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124353 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse