Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti HUAWEI.
12. listopadu 2022 10:00
Čas čtení 4:26
Sponzorovaný obsah

Toto je 5 nejlepších aplikací zdarma na úpravu fotek

Toto je 5 nejlepších aplikací zdarma na úpravu fotek
Zdroj: Pexels/Kampus Production
TECH FOTOGRAFOVÁNÍ
Uložit Uložené

Chybí ti peníze na zrcadlovku? Díky těmto aplikacím zvládneš umělecké fotky i s mobilem.

Fotíš jednou fotku za druhou, ale západy slunce pořád nevypadají jako z plakátu a momentky v ulicích města nepřipomínají obsah módního blogu? S malou úpravou bude tvoje fotka sbírat stovky lajků na Instagramu nebo zdobit zeď v obýváku. A nemusíš kvůli tomu kupovat drahou zrcadlovku ani platit za photoshop, stačí ji zeditovat přímo v mobilu.

Koukni na 5 nejlepších mobilních aplikací, které jsou zdarma a pozvednou tvoje fotografie na vyšší úroveň. Nejenže si díky nim zkrášlíš feed, ale výsledné fotky můžeš třeba darovat blízkým nebo je použít jako dekorace.

Dvakrát měř, jednou upravuj

Na začátek je nutné říct, že snaha o dobrou fotografii začíná už při samotném focení. Pokud budeš fotit ve špatném světle a uřízneš postavě kus hlavy, fotku už nejspíš nezachráníš. Dobrý snímek potřebuje jen minimum úprav, jejichž cílem je lehce ho vylepšit, ne úplně změnit. Když budeš věnovat pozornost správnému nastavení následujících parametrů, vytvoříš si pro kvalitní fotku dobrý základ.

1. Kompozice

Kompozice znamená rozmístění objektů ve snímku. Při focení mobilem ti s ní pomůže funkce „mřížka“, která rozdělí tvůj displej na třetiny, přičemž základní poučka zní, že hlavní objekty fotografie by se měly nacházet v průsečících svislé a vertikální linie.

huawei
Zdroj: Huawei

2. HDR

Vyžíváš se ve focení přírody nebo architektury ve městech? Pak by ti neměla uniknout funkce HDR, která se hodí pro vysoce kontrastní snímky s velkými skoky mezi světlými a tmavými částmi. HDR ti pomůže vytvořit ideální poměr mezi světlem a stínem při focení v nepříznivých světelných podmínkách. 

3. ISO, expoziční čas a clona

Tyto tři parametry představují pro fotografy svatou Trojici, běžnému uživateli mobilního telefonu ale příliš neřeknou. Pokud se jejich bližším poznáváním nechceš zabývat, jednoduše vyber na svém smartphonu přednastavený scénický režim (např. portrét, noční režim, krajina). 

Velmi zjednodušeně se však dá říct, že:

  • Fotíš-li věci v pohybu, čím vyšší ISO nastavíš, tím méně rozmazaná fotka bude. Ale pozor, také bude na fotce větší šum v podobě rušivých teček. 
  • Čím delší expoziční čas, tím budou objekty v pohybu více rozmazané. S kratším se ti podaří pohyblivé věci vyfotit ostře.
  • Čím vyšší clonu nastavíš, tím tmavší a ostřejší fotky vyfotíš.
huawei
Zdroj: Huawei

Nastavování pokročilých funkcí, jako jsou vysoké hodnoty clony, bylo donedávna výsadou zrcadlovek. S mobilem tak nebylo možné se kvalitě fotek z fotoaparátů přiblížit. To ale změnil příchod nové vlajkové lodi značky HUAWEI. Smartphone HUAWEI Mate 50 Pro má poprvé v historii nastavitelnou fyzickou 10stupňovou clonu, která dokáže zajistit stejnou kvalitu fotografií jako zrcadlovka, a to i během zataženého dne nebo v noci. Díky ultraširoké makrokameře zvládá fotit i detailní záběry a 200× optický zoom umožňuje přiblížit objekty vzdálené až desítky metrů. A protože i vyfotit dobré selfie je občas umění, vybavili výrobci telefon 13Mpx předním foťákem.

Kvalita fotek vynikne na 6,74 palce velkém OLED displeji. Telefon si zamilují milovníci focení, ale i her. Je vybavený čipovou sadou Snapdragon 8 + Gen1 doplněnou o systém chlazení, která zajišťuje plynulý zážitek při hraní her i sledování videí. Díky vysoké odolnosti vůči prachu a vodě se s ním nemusíš bát vyrazit na lov fotek ani do terénu.

nakupuj Huawei mate 50 pro
huawei
Zdroj: Huawei

Top mobilní aplikace pro úpravu fotek

V tuto chvíli už víš všechno potřebné k tomu, aby tvoje fotky vypadaly dobře hned po vyfocení. S jejich následným vylepšením ti pomohou mobilní aplikace. K dispozici je jich mnoho, ale toto je našich top 5, se kterými doladíš svoje fotky k dokonalosti. Výběr jsme přizpůsobili různým potřebám fotografů, takže si můžeš zvolit tu aplikaci, která ti bude nejvíce vyhovovat.

1. Snapseed: Multifunkční photoshop v mobilu

Snapseed je jednou z nejpoužívanějších aplikací na úpravu fotek. Důvodem je to, že apka vlastněná Googlem umí v podstatě všechno, od základních funkcí, jako je oříznutí, až po retuše obličeje a odstranění nepatřičných detailů z fotky. Dobře zvládá i lokální úpravy. Pomocí funkce „výběr“ zvolíš objekt na fotce a co s ním chceš udělat a Snapseed si s tím automaticky poradí. Jako jedna z mála je aplikace kompletně přeložená do českého jazyka. 

2. Adobe Lightroom: Když si chceš hrát se světlem

Společnost Adobe má s vyvíjením aplikací na úpravu fotek bohaté zkušenosti a Adobe Lightroom je toho důkazem. Tato aplikace patří k nejlepším editorům, zvlášť pokud tě baví hrát si se světlem a barvami. Jak napovídá název, právě v této oblasti je Adobe Lightroom nejlepší. Výhodou je automatická synchronizace s knihovnou fotografií, díky které nemusíš čekat, než se fotky naimportují do aplikace. Na rozdíl od Snapseed, která je úplně zdarma, má placenou a free verzi. I bezplatná varianta však nabízí širokou škálu nástrojů, se kterými lze provádět poměrně pokročilé úpravy. 

světla, fotografování
Zdroj: Pexels/Alex Chistol

3. VSCO: Na rychlé úpravy pomocí filtru

Obrovským plusem VSCO je jednoduchost. Obsahuje zajímavé filtry pro různé příležitosti, díky kterým vytvoříš originální fotku za pár sekund. U každého filtru můžeš zároveň libovolně měnit jeho intenzitu. Je ideální volbou, když potřebuješ rychle vylepšit fotku před zveřejněním. V bezplatné verzi obsahuje 10 filtrů, celkem je jich v aplikaci více než 200. Kromě práce s filtry umožňuje měnit kontrast, ostrost, stíny, expozici a další základní úpravy.

4. Polarr: Pro ty, kdo mají rádi jednoduchost

Pokud potřebuješ aplikaci, která ti nabídne výběr nejužitečnějších funkcí a nebude tě zatěžovat obrovským množstvím zbytečných featurek, stáhni si Polarr. Aplikace obsahuje všechno, co potřebuješ, a zároveň je jednoduchá na ovládání i pro začátečníky. Velmi dobře funguje, když potřebuješ upravit (zesvětlit apod.) pouze určitou část fotky nebo konkrétní objekt. Podobně jako většina zmíněných aplikací má bezplatnou a prémiovou verzi, na zásadní vylepšení ale opět bohatě stačí základní varianta.

5. HUJI Cam: Pro milovníky retra a fotografy, kteří se chtějí odlišit

HUJI Cam není tak úplně tradiční aplikace na úpravu fotek. Neumí editovat světlo ani ti nepomůže se zaostřením. Zato promění tvůj moderní smartphone na retro foťák a udělá z obyčejné fotky osobitý kousek jako z 90. let. Každá fotka je originální, takže nikdy nevyfotíš stejný snímek, což pro někoho může být nevýhodou. Jestli ale miluješ momentky jako z polaroidu, neměla by ti aplikace HUJI Cam chybět ve sbírce.

polaroid
Zdroj: Pexels/Inga Seliverstova

Než se pustíš do úprav

Ještě než začneš upravovat, máme pro tebe dvě užitečné rady:

  • Ujisti se, že nemáš na displeji snížený jas nebo nastavené funkce na redukci modrého světla, které by mohly zkreslovat opravdové barvy fotky. 
  • Pokud se ti povede opravdu dobrá úprava, ulož si ji jako preset pro další použití. Díky tomu příště nebudeš muset znovu hledat to nejlepší nastavení. Navíc si tak můžeš snadno sladit feed na Instagramu. Stačí, když na každou fotku použiješ stejnou úpravu.

Zmíněné aplikace ti pomohou rozvinout tvůj tvůrčí nápad a dát fotkám umělecký nádech. S HUAWEI Mate 50 Pro však budeš mít k dispozici velmi dobrý materiál, který můžeš rovnou použít. Výkonný foťák s možností nastavit si důležité parametry ti ušetří spoustu času stráveného s editací fotek. Ten pak můžeš věnovat fotovýletům nebo vytváření vzpomínkových alb pro svoje blízké.

Domů
Sdílet
Diskuse