Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Zavolíme!
23. listopadu 2022 10:30
Čas čtení 1:54
Sponzorovaný obsah

Prezidentská debata pro mladé: Kandidáti na prezidenta se budou zabývat tématy generace Z

Prezidentská debata pro mladé: Kandidáti na prezidenta se budou zabývat tématy generace Z
Zdroj: Zavolíme!
KULTURA PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023
Uložit Uložené

Projekt Zavolíme! motivuje mladé, aby šli k volbám vyjádřit svůj názor.

Unikátní předvolební prezidentská debata Zavolíme! vytváří příležitost k propojení mladé generace přímo s uchazeči o Pražský hrad. 1. prosince od 9:00 tak budou moci středoškoláci a vysokoškoláci sledovat, jak prezidentští kandidáti uvažují nad tématy mladých. Vysílat se bude do škol po celé republice i živě na Facebooku a YouTube. Každý prezidentský kandidát hrdě hlásá zájem o názory mladé generace. Komu a jak se ji ale doopravdy podaří zaujmout?

Proč mladí nechodí k volbám?

Na základě průzkumů volební účasti z posledních let vyplývá, že jedním z hlavních faktorů způsobujících nízkou volební účast mladé generace je především neatraktivita témat, která jsou v předvolebním období probírána. Některá z témat se této kategorie voličů vůbec netýkají, další pro ně nejsou dostatečně silná, aby se jich dotkla a přiměla je jít vyjádřit svůj názor do volebních místností.

V reakci na tento nenápadný, ale zároveň poměrně zásadní problém vznikla debata, která má nejen studentům středních škol relevantně přiblížit kandidáty a jejich názory. A to na základě témat, která tuto generaci voličů doopravdy zajímají. Cílem debaty je proto nabídnout studentům příležitost vytvořit si vlastní názor na jednotlivé kandidáty a rovněž motivovat volební nováčky k aktivní účasti na veřejném dění a společenské odpovědnosti. I pro samotné kandidáty vzniká netradiční příležitost potenciálně zaujmout tuto velmi silnou volební skupinu. Velká volební síla mladých se koneckonců potvrdila již během loňských voleb do Poslanecké sněmovny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zavolíme! (@zavolime2023)

Promluví kandidáti s nejvyššími preferencemi

Do debaty byli pozváni kandidáti, kteří mají nejvyšší volební preference. Na otázky budou reagovat Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Josef Středula, Karel Janeček a Marek Hilšer.

Studenti budou debatu sledovat na školách 1. 12. 2022 od 9:00 do 12:00 prostřednictvím živého vysílání na webových stránkách www.zavolime.cz. Po jejím skončení bude pro učitele dostupný záznam a výukové materiály určené pro hodiny společenských věd. Ke sledování debaty se může připojit i veřejnost.

sleduj prezidentskou debatu

„Mnoho kandidátů k mladé generaci rádo mluví. Otázkou je, kdo k nim ale doopravdy promlouvá a naslouchá jim,“ říká Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia.

zavolíme
Zdroj: Zavolíme!

Od studentů pro studenty

Projekt vzniká díky spolupráci Studentského parlamentu Plzeňského kraje mimo jiné s dalšími krajskými studentskými parlamenty z celé republiky. Témata, kterým se debata bude věnovat, budou vycházet přímo od cílové skupiny. A to díky probíhajícímu průzkumu, který zaštiťuje Politika (nejen) pro mladé a který připravila společně se studenty Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. „Mezi našimi vrstevníky dlouhodobě informujeme o veřejném dění. Výstupy z průzkumu budou stěžejní pro obsah celé debaty,“ říká Lucie Malá z iniciativy Politika (nejen) pro mladé.

Organizace stojí na principu studenti studentům, celá realizace tedy závisí právě na nich, a to od rešerší a předvolebních průzkumů přes technické zajištění až po propagaci, grafiku, hudební doprovod, maskérny a catering ve studiu. Vysílat se bude z prostor Next Zone v areálu Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia v Praze. Projekt je realizován za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy, SVČ Radovánek a Plzeňského kraje. 

Domů
Sdílet
Diskuse