Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2022 8:30
Čas čtení 2:52
Dominik Vetrák

Marvelovky zažily nejhorší rok. Údaje potvrzují, že diváky a divačky již přestávají bavit

Marvelovky zažily nejhorší rok. Údaje potvrzují, že diváky a divačky již přestávají bavit
Zdroj: Marvel Disney
FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY
Uložit Uložené

Komentář: Pokud tě marvelovky začínají unavovat, nejsi v tom sám*sama.

Marvelovky zažily jeden z nejhorších roků, kdy vyšly 3 filmy, 3 seriály a 2 speciální epizody o délce cca 40 minut. Nejde však o kvantitu, ale kvalitu. Po Avengers: Endgame už prostě svět Marvelu diváci nevnímají tak pozitivně jako kdysi.

Příběhy ztratily své kouzlo, nejsou až tak napínavé a chybí jim velký záporák, který by to všechno propojil. Jistě, to vše přijde s Kangem už příští rok, ale to znamená, že čtvrtá fáze Marvelu (od seriálu WandaVision až po Black Panther 2) byla dost nesourodá a mnoho věcí ji nespojovalo. 

Platforma Fandom s přístupem k mnoha datům provedla studii, podle níž američtí diváci a divačky ztrácejí o marvelovky zájem. Začínají cítit, že mezi novinkami v kinech a těmi na Disney+ vzniká už přetlak marvelovského obsahu. Takové jsou výsledky ankety, které se zúčastnilo 5 000 komiksových fanoušků, přičemž Fandom čerpal údaje i od 300 milionů měsíčních uživatelů svých stránek.

Studie zároveň zjistila, že fanoušci Marvelu jsou ochotni podívat se na jakýkoli jeho seriál a film, zatímco fanoušci DC se zaměřují spíše na konkrétní seriály a filmy a nesledují vše, co DC vydá. 

Souvisí to i s tím, že filmový a seriálový svět DC není tak propojený a v současnosti existuje hned několik odlišných dimenzí, ve kterých se jeho příběhy odehrávají (minimálně 4).


Ze studie vyplývají i tato srovnání:

  • 81 % fanoušků Marvelu by se podívalo na vše, co Marvel vydá, zatímco u DC je to jen 67 % fanoušků.
  • 38 % fanoušků Marvelu se soustředí na konkrétní hrdiny místo celého Marvel Cinematic Universe, zatímco až 57 % fanoušků DC se zaměřuje na konkrétní postavy a filmy.
  • Jen 20 % fanoušků DC se cítí zahlceno množstvím obsahu, zatímco u Marvelu se tak cítí až 36 %.

Filmy

Navíc letos vyšly filmy a seriály, které se se svými hodnoceními zařadily k tomu slabšímu, co Marvel vyprodukoval. Výjimka však potvrzuje pravidlo, a proto hned na začátek musíme pochválit dvojku Doctora Strange od režiséra Sama Raimiho, který natočil jeden z těch originálnějších marvelovských filmů, na němž byl vidět režisérův rukopis.

Do sekce filmů ovšem přibyl Thor: Love and Thunder. Šlo o průměrnou komiksovku a průměrný film o Thorovi. Režisér a scenárista Taika Waititi nezopakoval úspěch s předchozím snímkem Thor: Ragnarök, který se nám moc líbil. Tentokrát to už přehnal s infantilním humorem a přidal postavy, které nás tolik nezaujaly. Zachraňoval to jen Christian Bale jako záporák Gor. Thorovi by prospělo, kdyby z něj nedělali třídního šaška.

Na závěr zde máme dvojku Black Panthera, která se hodnotí jen těžko. Vzhledem k tomu, že tvůrci přišli o hlavní hvězdu, když zemřel herec Chadwick Boseman, můžeme výslednou kvalitu snímku označit za malý zázrak. I tak jsme však z některých věcí byli zklamáni a nemůžeme kritiku vypustit jen z důvodu Chadwickovy smrti. Nejlepší částí pokračování byl záporák Namor.

Seriály

Seriálům se dařilo jen ze začátku, když vyšel Moon Knight. Seriál jsme pochválili a těšíme se na případnou druhou sérii, ale lhali bychom, kdybychom tvrdili, že jsme od něj neočekávali trochu víc. Tvůrci nedostatečně využili postavy s hlubokými psychickými problémy a představili slabého záporáka.

Hůř na tom byla Ms. Marvel. Po dvou epizodách jsme byli nadšeni, protože se seriál odehrával v unikátním prostředí s charismatickými a vtipnými postavami. Jenže další epizody byly stále slabší. Celé to vyvrcholilo slabým finále, zbytečným cestováním v čase a tragickými zápornými postavami.

Ještě horší byl seriál She-Hulk. Záměr tvůrcům vůbec nevyšel. Nebyl ani vtipný a právnické případy byly nezajímavé. Tvůrci seriálu se příliš věnovali parodování internetových trollů a toxického chování mužů ve společnosti.

Ze začátku to bylo trefné a povedené, ale časem se to už opakovalo. Slabé byly i akční scény a velmi nekvalitně působily také počítačové triky. Nejlepší věcí na seriálu byla herečka Tatiana Maslany v hlavní roli, Hulk a zejména Daredevil. 

Na podzim vyšly také první dvě speciální epizody rozšiřující provázaný filmový a seriálový svět Marvelu – přibližně čtyřicetiminutové epizody Werewolf by Night a Guardians of the Galaxy.

Marvelovského obsahu je asi příliš mnoho. Seriály střídají filmy a postav začíná být tak mnoho, že ztrácejí své kouzlo a zdaleka nás už tak nebaví o nich diskutovat a teoretizovat o tom, co se stane v dalším filmu. Možná to změní příchod X-Men do světa Marvelu. Na druhé straně zároveň s tím přibude mnoho hrdinů, a proto asi i spousta nových filmů a seriálů.

TV program na dnes a další dny různých televizních stanic najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse