Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 17:30
Čas čtení 3:21
Dominik Vetrák

RECENZE: Moon Knight

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL SERIÁLY MOON KNIGHT NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

V čem se povedl seriál Moon Knight a co nás v něm zklamalo?

Marvelovský hrdina Moon Knight má velmi zajímavou historii a komplexní charakter, přičemž jsme se těšili mimo jiné i na pořádné akční scény. I proto nás mrzí, že stejnojmenný seriál od streamovací služby Disney+ svůj potenciál nenaplnil.

Na začátku děje poznáváme zaměstnance muzea Stevena Granta (Oscar Isaac). Brzy však zjišťujeme, že Steven není v hlavě sám. Žije v ní druhá osobnost jménem Marc Spector (Oscar Isaac). V rámci seriálu zjišťujeme, která osobnost je ta hlavní, a která je „druhá“.

Doporučeno
10 nejlepších filmů a seriálů od Netflixu v roce 2021 10 nejlepších filmů a seriálů od Netflixu v roce 2021 29. prosince 2021 12:30

Do děje se zamíchá také Marcova žena Layla (May Calamawy) a záporák Arthur Harrow (Ethan Hawke). Právě postava Layly byla vskutku povedenou součástí seriálu. Diváky seriálu Ramy, ve kterém herečka vystupuje, to ovšem nepřekvapilo, protože May Calamawy už tam ukázala svůj velký talent.

Moon Knight
Zdroj: Disney+


Herec Ethan Hawke měl smůlu, že hrál jen dalšího nevýrazného marvelovského záporáka, konkrétně vraždícího anarchistu bez hlubších motivací. Ze začátku ještě byl zajímavý, ale po dvou epizodách už jeho charakter neměl divákovi co nového ukázat. Nejlepším hercem seriálu je bezpochyby Oscar Isaac. Ten hrál dvě různé postavy: Angličana Stevena Granta s britským přízvukem a Američana Marca Spectora. Isaac měl náročný úkol, když mezi nimi musel „přepínat“, jde totiž o dvě velmi rozdílné osobnosti a povahy.

V některých scénách sledujeme, jak se tyto dvě osobnosti v jednom těle střídají, takže herec musel na počkání měnit nejen svůj přízvuk, ale také pohyb svého těla, styl mluvy, mimiku a spoustu dalších projevů emocí, aby dostatečně oddělil charaktery obou postav. Jako diváci jsme ani na vteřinu nebyli zmateni tím, kdy je v těle jaká postava. Oscar Isaac byl v seriálu celou dobu vynikající a bez něj by Moon Knight za moc nestál.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Moon Knight je netradiční marvelovka. S ostatními Avengery a komiksovým světem jako takovým ho nespojuje vůbec nic. Pokud bychom nevěděli, že jde o příběh odehrávající se v tomto světě, vůbec nic by tomu nenasvědčovalo. Tvůrci díky tomu mohli vyprávět originální děj, aniž by museli přemýšlet nad návazností na jiné filmy a seriály. 

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

V centru příběhu je psychicky nemocný člověk s poruchou osobnosti. V závěru seriálu jsme se dozvěděli, co za tím skutečně stojí, a šlo o docela deprimující a nepříjemné odhalení. Škoda, že jde o marvelovku „pro teenagery“. Kvalitě seriálu by prospělo, kdyby byl příběh ještě „temnější“, přesto je to krok správným směrem.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Moon Knight je opravdu povedenou charakterovou studií psychicky labilního člověka, který navíc obléká kostým superhrdiny a slouží jako „posel“ (avatar) pro egyptského boha Měsíce jménem Konshu. Ten mu dodává sílu, díky které na Moon Knighta nestačí žádný běžný smrtelník.

Doporučeno
Nejlepší filmy a seriály, které vyšly na Netflixu v dubnu 2022 Nejlepší filmy a seriály, které vyšly na Netflixu v dubnu 2022 2. května 2022 11:30

Bohužel, akční scény a scény, kde byl Moon Knight v kostýmu, se nám zdály méně zajímavé. Vyvrcholení vztahu Marca a Stevena v nás vyvolalo pozitivní pocity a vůbec nepůsobilo uspěchaně, protože tvůrci vybudovali jejich vztah postupně a trpělivě.

Moon Knight má kromě dvou povedených scén zřejmě nejslabší akční sekvence ze všech seriálů od Marvelu. Může za to nudná choreografie, kamera, která nevyužívá mnoho ucelených záběrů, a zejména rychlé a chaotické průstřihy, kvůli kterým vůbec nevyniknou pohyby postav.

Moon Knight Disney+
Zdroj: Disney+

Většina marvelovských seriálů svůj děj jen zbytečně natahuje (Loki, Falcon a Winter Soldier, Hawkeye), ale Moon Knight je na tom stejně jako seriál WandaVision, kde bychom uvítali ještě alespoň jednu epizodu. Tvůrcům se nepodařilo příběh uzavřít ve finální epizodě. Působí až příliš uspěchaně, přičemž nechává otevřené některé dějové linie. 

Jedním z pozitiv seriálu je i jeho zasazení do egyptského prostředí, akorát je škoda, že se seriál nepřiklonil k hororovější atmosféře, která by se mu moc hodila. Naopak mu vůbec neprospělo, že tvůrci skákali mezi seriózním a komediálním stylem chování postav a vyznění příběhu. Pouze se tak okrádali o prostor a čas k vyprávění příběhu celistvěji. 

Doporučeno
První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? 20. února 2024 11:00

Ani tento seriál se nevyhnul některým klišé, zvratům a nelogickým scénám. Stává se raritou, když hollywoodský seriál či film nemá nelogické scény nebo neobjasněné situace a jiné scénáristické přešlapy. Dá se to ale přehlédnout, když tě seriál bavil, což se o Moon Knightovi určitě dá říct.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Marvel dokáže pracovat se svými hrdiny a světem způsobem, jaký v divákovi vytváří pocit, že se nemůže dočkat následující části. Hlavní (kladné) postavy jsou sympatické, vizuální efekty jsou přinejhorším obstojné (v některých scénách velmi povedené) a z vizuálního hlediska jde o klasický průměr. 

Velká škoda, že akční scény nebyly lepší, protože komiksová brutalita této postavy dala tvůrcům prostor učinit je mnohem kvalitnější a poutavější. Negativně vnímáme i nudné záporáky a neustálé změny v tónu a atmosféře seriálu. V neposlední řadě nám vadilo, že seriál nepůsobil ukončeně, a i kdyby se ohlásila druhá série, v té první nám z hlediska děje stále chybělo něco „víc“.

Doporučeno
Spider-Man: No Way Home už vydělal přes miliardu dolarů. Jde o první miliardový film od začátku pandemie Spider-Man: No Way Home už vydělal přes miliardu dolarů. Jde o první miliardový film od začátku pandemie 27. prosince 2021 12:10

Tvůrce naopak můžeme pochválit za zajímavý a překvapivý příběh o Marcu Spectorovi a jeho dalších osobnostech, které se nesmírně povedly. Velkou pochvalu si zaslouží také designéři kostýmů a herci. Překvapilo nás, jak moc nás zaujalo zpracování psychických poruch hlavní postavy.

Nic z toho by však nefungovalo, nebýt fantastického Oscara Isaaca, díky kterému jsme si užili i obyčejné dialogy. Komiksové fanoušky jistě potěšilo i věrohodné zpracování charakteru boha Konshua nebo originální zpracování postavy Mr. Knighta a ostatních osobností, díky čemuž nemohli podle komiksů předem vědět, co se bude dít. I proto seriálu udělujeme sedm bodů z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse