Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. prosince 2022 6:00
Čas čtení 6:20
Tereza Šnajdrová

Za šikanu Shopaholicadel inkasují peníze. Hyeny z cringepage narazily na morální dno

Za šikanu Shopaholicadel inkasují peníze. Hyeny z cringepage narazily na morální dno
Zdroj: se souhlasem Shopaholicadel
OSOBNOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ŠIKANA
Uložit Uložené

Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Hyeny z cringepage své chování povýšily na novou úroveň a za šikanu inkasují peníze.

Shopaholicadel je jednou z nejznámějších influencerek na současné tuzemské scéně. Na TikToku ji sleduje téměř 258 tisíc lidí, na Instagramu 143 tisíc. Ne každý jí ale dává odběr s čistým úmyslem. Influencerka denně čelí šikaně. Tu se rozhodly monetizovat osoby, které se označují jako Hyeny z cringepage a jsou aktivní na YouTube, Instagramu i Patreonu, kde za obsah s prvky šikany vůči Shopaholicadel vybírají peníze.

Doporučeno
Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka 9. dubna 2022 7:00

Šikana jako prostředek zisku

Osoby, které za účty stojí, rozebírají každé video influencerky do sebemenších detailů, navazují kontakty s jejími sousedy, známými, okolím i potenciálními zaměstnavateli, z každého přešlapu dělají kauzu.
 
„Někdo o nás řekl, že jsme hyeny, které se snaží přiživit na neštěstí druhých,“ vysvětlily autorky název svého kanálu. Ve stejném streamu zdůraznily, že jsou reakční kanál.
 

Šikana je nebezpečný jev, při kterém je omezována svoboda jedince, svoboda jeho rozhodování, je ponižována jeho důstojnost, čest a obětem je často ubližováno jak na zdraví, tak i na majetku. O tom, že influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně, jsme již psali v rozsáhlém článku.


„Nejdřív jsme ji sledovaly, protože jsme z toho měly prdel, ale pak jsme začaly schraňovat její videa a řekly jsme si, že to takhle už dál nejde. Odkrýváme její soukromí,“ pyšní se Hyeny.
 
Za Patreonem a videi kritizujícími a pomlouvajícími Shopaholicadel stojí Hyena Adéla, dříve také Hyena Čuvava, a další členky. Pomluvám věnují spoustu času a na své zálibě, vášni a koníčku (kterým je šikana influencerky) se rozhodly vydělat. Založily si Patreon.

O Shopaholicadel dokáží mluvit hodiny a hodiny

Obdivuhodné je, jak dlouho jsou Adéla s Anetou schopny o Shopaholicadel mluvit. Videa, která jsou zveřejněna na Patreonu i na YouTube, jsou mnohdy dlouhá i tři hodiny. „Ať je to krátké a destruktivní,“ žádají v komentářích fanoušci. Ti zároveň s autorkami diskutují, influencerce nadávají, rýpou do ní a autorkám Patreonu posílají nejrůznější tipy na další její přešlapy.
 
„Informace o Adél nám chodí samy, 90 % nám přijde do zpráv,“ uvedla Hyena Adéla v jednom ze streamů. V něm také zmínila, že šikaně influencerky se spolu s kolegyní věnuje již od přelomu března a dubna, tedy 8 měsíců. 
 
„Nechceme ji zrušit, jen chceme její působení na internetu zmírnit,“ tvrdí a zároveň dlouhé hodiny spekulují nad tím, jaké by to bylo, kdyby Adél zavřeli za mříže nebo do „blázince“. „Pulcová (Shopaholicadel, pozn. redakce) je svéprávná a dospělá. Museli by ji zbavit svéprávnosti a šla by do blázince. (…) Bylo by to pro ni jako vysvobození, vrátilo by ji to nohama na zem,“ dodala Adéla.
 
Poslat influencerku před soud se ostatně snaží i ony samy. Shopaholicadel si údajně měla nechat Adélu prolustrovat, aby se mohla bránit šikaně. „Na Adélu budeme podávat trestní oznámení. Pokud si mě Adéla nechala prolustrovat, tak nejpozději zítra to budu vědět, protože si na Czech Pointu nechám udělat výpis, a jestli tady Adélo jsi – nebo tvoje kámošky –, tak zítra to budu vědět. A kdyby tam náhodou byl někdo z Chomutova nebo okolí, tak věř, že z toho bude hodně velký problém. Požádám si o vysvětlení a budu to řešit,“ řekla v jednom z videí Hyena Adéla.
 
V dalších videích pak mluvila o tom, že Shopaholicadel nechala právníkem zaslat předžalobní výzvu. Ta má mít 8 stran a má obsahovat šest porušení zákonů. Corti chce Shopaholicadel žalovat za výtržnictví, nebezpečné pronásledování, pomluvu, mravní narušování výchovy mládeže a další.
 
„My jsme jí poslali předžalobní výzvu, aby mě přestala očerňovat, nadávat mi, pomlouvat mě, že jsem tlustá pí*a a že vybírám peníze od nezletilých, což ještě budeme řešit. Předžalobní výzvu jsme jí poslali na e-mail, na novou i na starou adresu. A ona právníkovi odpověděla: ‚S vámi nehodlám komunikovat o ničem. Co údajně vaše klientka podala, je úplná hovadina, protože já nic špatného na internetu nedělám. Takže vás prosím, abyste se mnou dále nekomunikoval, s tou ženskou nechci mít nic společného. Přiznala se, že si na mně řeší pouze své komplexy, takže ať se laskavě zklidní, nebo na ni podávám trestní oznámení za to, co proti mně dělá,‘ “ chlubila se Adéla.

Patreonem si vydělaly 2 nebo 3 tisíce korun

Refresher požádal autorky platformy o reakci. „Patreon vznikl jako safe platforma pro odběratele, na kterou jsme dávaly záznamy našich streamů atd. Odběratelů tam bylo pouze pár, měly jsme jich tuším kolem 30 a vydělaly jsme si tím asi 2 nebo 3 tisíce korun. Platforma Patreonu bohužel neměla dlouhé trvání, vedla ji Hyena Aneta, která se rozhodla věnovat se vlastnímu životu. Patreon jsme tedy pozastavily,“ uvedla Hyena Adéla. 

Tuto informaci však nikde na Patreonu nenajdeš a profil Hyen se i nadále tváří jako fungující komunita. Poslední příspěvek byl uveřejněn 4. prosince.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Na internetu se objevila informace, že Hyeny z cringepage vybíraly peníze od lidí také proto, aby mohly na Shopaholicadel podat žalobu. I na to jsme se autorek kanálu zeptali. „Na žalobu na Adélu jsme vybíraly peníze od komunity. Tyto finanční dary se použily na právníka, zbytek peněz je na účtu a až bude celá záležitost uzavřená, tak necháme komunitu rozhodnout, co se zbytkem peněz. Rozhodně si je nechávat nebudeme,“ řekla Hyena Adéla. „Náš tým tuto práci dělá zadarmo. Rozhodně na Pulcové nevyděláváme. Naopak jsem spoustu peněz utratila za potřebné věci ke streamování,“ dodala.

Kolik peněz tedy Hyeny vybraly? „Vybraly jsme kolem 30 tisíc, na právníka odešlo kolem 20 tisíc,“ uzavřela Hyena Adéla.

Vybereme dalších 15 tisíc korun a necháme si patentovat její jméno

Předžalobní výzvou to však nekončí. „Já nemám problém sednout do auta, jet do tý Bíliny, vykopnout jí dveře a pokecat si s ní. Abych jí to vysvětlil, aby tohle nedělala,“ řekl v jednom ze streamů Dominik Maaz. „My přijedem taky,“ přidaly se s výhružkami Hyeny.

 
Ve společném videu pak streameři řešili i to, že Hyeny chtějí spustit kampaň na HitHitu, pomocí které by od lidí vybraly 15 tisíc korun a nechaly by si udělit patent na jméno Shopaholicadel. Influencerka by jej tak nadále nemohla užívat a algoritmy sociálních sítí by jí přestaly nahrávat. Hyeny se prostě rozhodly, že Adéle zničí kariéru a udělají pro to cokoli.
 
Jejich chování zašlo již tak daleko, že si nejen nahrávají každé Adélino video a stream, ale také jí na Velikonoce zaslaly přání přímo domů. „Ta musela asi koukat co?“ smály se ve videu.

Doporučeno
Analýza: Shopaholicadel se stala celebritou TikToku. Vděčí za to algoritmům i odpůrcům Analýza: Shopaholicadel se stala celebritou TikToku. Vděčí za to algoritmům i odpůrcům 11. srpna 2022 13:00

Invalidní důchod, péče o domácí mazlíčky, sexuální život

Hyeny se neštítí ničeho. Na streamech si spolu s hejtry povídají o všem, řeší, kde Shopaholicadel bere peníze, jaký je její vztah s Davidem, jak se stará o svá zvířata, a tyto spekulace pouští dál do světa. Jedná se však o neověřené informace a šíření takových pomluv by mohlo být napadnutelné. „My jen sdílíme věci, které dala ona sama na internet. Trestní oznámení na nás proto podat nemůže,“ brání se autorky. Jenže ona to tak úplně pravda není.
 
Fanouškům i odpůrcům Hyeny vysvětlují, kde influencerka sehnala peníze na nové bydlení, a vypočítaly i výši jejího invalidního důchodu. „Důchod má zhruba 7,5 tisíce. Levně koupí byt, draze ho prodá. Proto se stěhuje z místa na místo,“ prezentují domněnky jako hotovou věc.
 
Influencerku také obviňují z toho, že se nestará o svá zvířata. Opět však musíme zdůraznit, že se jedná pouze o spekulace. Adéla již dlouho ve videích neukázala své morče Smíška a podle autorek videí je důvod jasný – Smíšek je mrtvý, Shopaholicadel jej utrápila k smrti. Podobně kriticky pak mluví také o stravování jejího pejska Rica.
 
„Spojily jsme se s paní, která se s Adélou bavila v České Lípě. Tam Adéla kupovala Ricovi granule a konzervy jen občas a pravidelně ho nekrmila. Posledně ho krmila buchtou, protože neměla nic jiného. V neděli večer pak řekla, že další konzervu mu koupí až v úterý,“ uvedla Hyena Adéla, která influencerku propírá i s jejími sousedy a okolím.
 
Podobných obvinění a spekulací pak na videích Hyen z cringepage nejdeš desítky, možná i stovky. Autorky se nebojí vytáhnout cokoliv, třeba i Adélin sexuální život, do kterého nikomu nic není.

Hyeny z cringepage

Hyeny z cringepage fungují na více platformách. Jejich kanál na YouTube se jmenuje Grýnpejdž a sleduje jej na 5,2 tisíce followerů, na Instagramu mají profil cringepage_adel2 s 23,2 tisíce sledujících a od října tohoto roku mají také Patreon.
 
Za něj členové zaplatí 205,70 koruny měsíčně a dostanou přístup k live streamům, uloženým streamům, ke čtení knih nebo k low carb receptům.
 
V průměru se u jejich příspěvků vyskytuje pouze jeden komentář a posty nemají více než 3 lajky.

Shopaholicadel trnem v oku

Shopaholicadel je jednou z nejsledovanějších influencerek současnosti. Na TikToku ji sleduje téměř 258 tisíc lidí, na Instagramu zase 143 tisíc fanoušků, a nejen proto je trnem v oku mnoha lidí. Influencerka čelí kyberšikaně téměř každý den, ale nevzdává se a jde si za svým snem stát se slavnou. „Zpočátku jsem chtěla dělat spíše YouTube, ale časem jsem toužila i po tom stát se influencerkou. Je to takový můj splněný sen. Účet na TikToku jsem si zrušila, protože tam bylo až moc zlých lidí. Ano, jsou i na jiných sociálních sítích, ale ne v takové míře jako na TikToku,“ popsala v rozhovoru pro Refresher.
 
„Baví mě, že mohu mluvit na kameru, že si sama mohu vymyslet, co budu natáčet, a jsem u toho v domácím prostředí, kde se cítím svá. Baví mě i komunikace s fanoušky. K tomu, abych ze sociálních sítí neodcházela, mě motivuje i můj snoubenec, který mi navíc radí, co nesmím říkat, co není vhodné říkat veřejně, a podporuje mě, abych neřešila hejty a vyprdla se na ně…“ dodala s tím, že se nenávistné komentáře snaží neřešit.
 
Projekt Hyen zaměřený na její šikanu je však něco jiného. Zde již nemluvíme o „pouhých“ komentářích, ale o vážných pomluvách, šikaně i obavách, že autorky opravdu sednou do auta a pojedou si to s Adélou „vyříkat“. Jejich chování je alarmující.  

Domů
Sdílet
Diskuse