Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2022 19:00
Čas čtení 6:21
Vojtěch Vanda

Toto je 10 nadějných českých producentů, kteří byli v roce 2022 nejvíc fresh

Toto je 10 nadějných českých producentů, kteří byli v roce 2022 nejvíc fresh
Zdroj: Filip Matějů, Jan Pingitzer, Adam Karibašič
HUDBA ČESKO FRESH BEATS HUDBA
Uložit Uložené

I beatmakeři a producenti mají zajímavé příběhy, o čemž jsme se letos přesvědčili.

Rap bez hudby je v lepším případě poezie, v horším jen a capella. Píseň je tvořena více elementy a jedním z nich je pořádná muzika. Proto vznikl seriál FRESH BEATS. Producenti si totiž zaslouží minimálně stejné množství pozornosti jako interpreti za mikrofonem, na což se často zapomíná. My jsme to chtěli letos změnit.

Mluvíme o melodii k rapu, ale nakonec jsme v posledních devíti měsících roku 2022 řešili i elektroniku a další žánry. Nechceme totiž nikoho diskriminovat, ale naopak motivovat. Chceme ukázat, že v Česku máme kvalitní beatmakery –⁠ klidně i světových kvalit –⁠ bez ohledu na žánr. Převládá v nás pocit, že se nám to letos opravdu povedlo.

Pojďme se podívat na souhrn premiérového ročníku, který vyplnilo devět nadějných interpretů. Pomyslnou desítkou je bonus, se kterým nám můžeš pomoci.

Doporučeno
rainer: Rodiče mě jako malého neuspali, aniž by mi pustili Stinga. Jak jsem dostal looper, ztratil jsem zájem o okolní svět rainer: Rodiče mě jako malého neuspali, aniž by mi pustili Stinga. Jak jsem dostal looper, ztratil jsem zájem o okolní svět 26. dubna 2022 7:00

1. rainer

rainer
Zdroj: Filip Matějů

Zlínský producent je výjimkou. Stal se totiž startovacím a zároveň i testovacím subjektem v našem seriálu FRESH RAP. Díky němu jsme zjistili, že máš o příběhy producentů zájem, a proto jsme vytvořili samostatný seriál. O tom, co všechno rainer dělal, a o čem jsme se bavili, jsme psali v souhrnu naší původní série. Abychom se neopakovali, odkážeme tě na ni zde.

FRESH BEATS RAINER

2. Bloodflow

Bloodflow
Zdroj: Adam Karibašič

První čistokrevný díl byl proto věnován jinému pracovitému producentovi, který měl na triku jak menší spolupráce, tak i milionové tracky. Přece jen je součástí brněnského labelu Mike Roft Records, který hýbe ledy českého mainstreamového rapu. Jmenuje se Vojtěch Spousta, říká si Bloodflow a jeho instrumentály můžeš slyšet na tracích s tisícovkou poslechů, stejně jako na Asgardu, Sangrii nebo třeba tracku Baby Shark.

Překvapilo nás, když jsme zjistili, že Vojta moc nemá rád vystupování, jelikož je trémistou. Chtěl zpívat, ale vystupovat zvládl jen ve sboru. „Jsem odjakživa dost stydlivý člověk a ta tréma na mě byla moc. Jak jsem se najednou nemohl schovat mezi ostatní hlasy a lidi, tak jsem se na to vykašlal,“ přiznal.

Místo za počítačem a DJským pultem mu přece jenom vyhovuje víc. Cestu si našel například k Indigovi, se kterým udělal minulý rok EP Tarot. Letos to pro něj bylo spíše o singlech a hostovačkách u známých rapových jmen, naposledy třeba Ali Bomaye s KOJOem, Calinem a Lucou Brassim. Je vidět, že sen živit se hudbou naplno nahání na plné obrátky.

FRESH BEATS BLOODFLOW

3. Histø

Histø Šimon Veselý fresh beats
Zdroj: archiv Šimona Veselého

Z Brna jsme se přesunuli do Anglie. Telefonovali jsme s českým expertem –⁠ co se UK soundu týče –⁠ na slovo vzatým. Šimon Veselý si ze svého pseudonymu udělal slovní hříčku a říká si Histø. Jeho význam samozřejmě vyluštíš v našem článku.

Dozvíš se také, jakým způsobem jej ve vztahu k hudbě ovlivnily disneyovky, rodina a vlastní motivace. Šimon totiž nikdy nechodil do ZUŠky, zato většinu času doma trávil za DAW. Proto se také nakonec rozhodl –⁠ když jej produkce natolik motivuje –⁠, že bude studovat muziku za hranicemi. Přes univerzitu v Southamptonu se dostal na prestižní Point Blank Music School.

Zdravá motivace tvořit mu ale zůstala. Jak sám říká, nějaký papír z prestižní školy pro něj není úplně důležitý.

A i když se může zdát, že toho nemá mnoho za sebou, není to pravda. Kromě klasických spoluprací zkoušel například různé challenge na YouTube nebo třeba samplovat psa. Dnes svou hudbu spíš nechává uzrát. A až přijde čas, vyvstane s novým projektem. S největší pravděpodobností však půjde o komplexní věc pod novým pseudonymem, tak jej nezapomeň sledovat, aby ti to neuniklo.

FRESH BEATS HISTØ

4. Drax

Drax Jonas Cupa
Zdroj: se souhlasem Draxe

Zato pod pseudonymem Drax se skrývá umělec, jemuž nejsou hudební nástroje cizí. Zejména kytara. Než se totiž Jonáš, jak zní jeho jméno, vyprofiloval v žádaného (nejen) hyperpopového producenta, válel se strunným nástrojem pod vlivem progresivního metalu nebo djentu sólo na YouTube. Jeho hudební vkus se ale po objevení kapely Polyphia začal měnit.

Došlo to do bodu, kdy mu hyperpopová tvorba pomaličku otevírala dveře, které některým zajetým tuzemským producentům zůstanou uzavřeny celou kariéru. „Pár dní zpátky mi na Instagramu napsal Dynox z Internet Money, který produkoval například pro Drakea nebo Trippie Redda, takže bych se chtěl dostat více do povědomí těchto lidí a zvýšit tak úspěšnost většího placementu,“ uvedl pro Refresher v červenci.

Rodák z Moravskoslezského kraje, který má již spolupráce například se SEBiim, měl letos v plánu seznámit se s více producenty a umělci a prohloubit vztahy. To se mu nejspíš povedlo. S Nickem Whtevrem pracovali na velkém projektu, na nějž velmi netrpělivě čekáme.

FRESH BEATS DRAX

5. DEYNYEL

Deynyel Daniel Motl
Zdroj: se souhlasem Deynyela

Daniel Motl alias DEYNYEL je producent, kterého jsme v rámci našich seriálů taktéž zmiňovali několikrát. Naposledy například ve spojení s Kalwichem, když jsme probírali křesťanský rap v Česku, nebo v souhrnu letošního Fresh Rapu, když jsme zmiňovali EP Mezitím s Dreamdivenboyem. 

Brněnský hudebník a taktéž kytarista se do zvuku zamiloval a kromě produkce hudební dělá i produkci podcastovou. Stihl taktéž vydat své debutové album 2001, a mít více možností, rád by se více zabydlel i za DJským pultem. Není moc věcí, které by si rád nevyzkoušel.

„Bavilo by mě si zkusit udělat hudbu k filmu, spolupracovat se zahraničními interprety nebo možná i založit menší produkční společnost. Do roka bych si přál navázat první spolupráci s větším jménem tady na česko-slovenské scéně a zřídit si pořádné studio s kvalitním referenčním zvukem,“ nastínil nám své plány na rok 2023. Tak uvidíme.

FRESH BEATS DEYNYEL
Anketa:
Kteří z producentů Fresh Beats ti přišli nejvíc fresh?
rainer
Bloodflow
Histø
Drax
DEYNYEL
Pingi
badfocus
Rudolphh
Oxygen Archives
Hlasovat
rainer
14 %
Bloodflow
12 %
Histø
15 %
Drax
5 %
DEYNYEL
15 %
Pingi
18 %
badfocus
8 %
Rudolphh
8 %
Oxygen Archives
5 %

6. Pingi

Pingi fresh beats higher ground
Zdroj: se svolením Jana Pingitzera

Hravost, talent, vtip. Žádná z těchto věcí se jihočeskému producentu a rapperovi Pingimu nedá upřít. Jan Pingitzer, jak zní jeho celé jméno, je sice odkojen kytarovkama, basou a jinými rockovějšími žánry, sám se nám ale svěřil s tím, že není tvrďák, nýbrž romantik. Inspirace švédským Yung Leanem u něj navíc vypěstovala zajímavé vibes, které přenáší do uší.

Když zrovna nehraje v kapele Whiny B*tches a Pingies Orchestra, generuje vibes a emoce pro svůj kolektiv Higher Ground, jehož součástí je i účastník Fresh Rapu Pawlie Poizn či později oslovený Rudolphh. A na svém snu, kterým je, světe, div se, živit se hudbou na plný úvazek, pracuje neustále. Právě s Pawliem vydali na konci roku hned dva singly.

Přestože příští rok bude spousta věcí nejistých, jedno říct můžeme – Pingi se v moři českého rapu jen tak neutopí. Hyperpopu se totiž predikuje velká budoucnost a ten mu v poslední době hodně přirostl k srdci.

FRESH BEATS PINGI

7. badfocus

Prokop Krob badfocus
Zdroj: Natytheninja/Supraphon

Z hip hopu jsme si na chvíli odskočili odpočinout do elektroniky. Jenže pozor, zde se v ní mísí i vlivy indie popu, jazzu nebo klasické hudby. Jednadvacetiletý Prokop Korb z pražských Holešovic vždycky věděl, že své pocity úplně nezvládne vyjádřit přes tužku a papír, proto zakotvil u DAW, synťáků a hudebních nástrojů.

Velkou zvláštností jeho tvorby je míchání sonických vjemů a umělé inteligence, kterou je sám velmi fascinován. Veškeré pocity, které jej při tvoření napadnou, promítne dovnitř. „Myslím, že mozek není tak rychlý, přesný, opravdivý a upřímný jako srdce. Mám pocit, že jakmile se člověk odnaučí používat hlavu, automaticky začne víc používat srdce, čímž mnohem lépe zvládne naplnit tuto kreativní fázi,“ pověděl nám.

Letos se mu například povedlo produkovat tracky pro Totallyho Nothina do jeho nového alba, zkomponovat projekt meditating while raving, který poctivě pokřtil ve Fuchsu, a také festival M for Montreal v Kanadě. Co dalšího v klubové sezóně stihne svěřenec labelu Supraphon, můžeš sledovat na jeho Instagramu.

FRESH BEATS BADFOCUS

8. Rudolphh

Rudolphh
Zdroj: se svolením Rudolphha

Higher Ground nám přišel zajímavý, proto jsme oslovili i dalšího jeho produkujícího člena Rudolphha. Stejně jako Pingi je Jihočech a stejně jako on se odstěhoval do Prahy za většími možnostmi. Na rozdíl od svého parťáka však již získal menší mainstream ostruhy, když se jeho beat objevil na albu Mumie od Huga Toxxxe.

Rudolphhovi je však jasné, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Neusnul na vavřínech a nekončí. Naopak. „Než umřu, chci mít na svým beatu Lil Babyho,“ řekl nám, což znamená, že jej čeká spousta práce. Sám se ale nazývá „jedním z nejvšestrannějších producentů“, tak doufáme, že nám to brzo dokáže nejen trapovými, ale i jinými nevšedními melodiemi.

Na svůj Spotify v roce 2022 zavěsil tři singly. Nezdá se to moc, jenže Rudolf Schwarz, jak zní jeho pravé jméno, musel řešit spoustu věcí v osobním životě. V první řadě si chce zřídit studio a dále se vzdělávat od zkušenějších kolegů, mezi které patří například i Norbert Ronin. Počkejme si.

FRESH BEATS RUDOLPHH

9. Oxygen Archives

Oxygen Archives
Zdroj: se svolením Dominika Sedmíka

„Občas jsem tak moc jinej, trochu mutant, možná kvůli tomu jsem v tom a furt kutám,“ je část textu z Darewinova tracku real trap, který produkoval náš poslední letošní host seriálu FRESH BEATS. Dva výše zmíněné bary totiž docela dobře sedí na dvaadvacetiletého Dominika Sedmíka alias Oxygen Archives. Tomu to nedá a kutá.

Čech žijící v Nizozemsku tvoří grafiku, edituje, miluje přírodu a inspiruje se vším dohromady. Proto není divu, že s ním pražská undergroundová legenda několikrát spolupracovala a uvařili spolu projekty, které mají i vizuální stránku a statisíce zhlédnutí. A to má být jenom začátek, jelikož se po konci akademické kariéry chce hudbě věnovat ještě víc.

Sám se ale nechce omezovat samplingem, kterým se v Česku proslavil. Chystá se dělat spoustu muziky i s méně známými lidmi. „Rok 2023 bych rád věnoval co nejvíce spolupráci. Je to totiž to, proč hudbu vlastně dělám. Další věcí je určitě vydávání pravidelně, o čemž ale nevím, jak moc se mi to povede,“ slíbil nám. 

FRESH BEATS OXYGEN ARCHIVES

 10. Tvůj oblíbený interpret

Pokud jsi dočetl až sem, tak tě s největší pravděpodobností zajímají příběhy našich producentů a beatmakerů. Výborně. Proto ti také děkujeme za zájem a čas, jejž celému projektu věnuješ.

Zároveň bychom ti chtěli dát možnost se do projektu zapojit. V případě, že znáš někoho, kdo je producentem a jehož příběh by se měl dostat mezi lidi, napiš nám. Příští rok bychom totiž v seriálu rádi pokračovali. Stačí, když pošleš zmínku na e-mail [email protected]. Odpovíme vždycky.

Domů
Sdílet
Diskuse