Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. prosince 2022 16:00
Čas čtení 8:26
Vojtěch Vanda

Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2022 nejvíc fresh

Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2022 nejvíc fresh
Zdroj: se svolením Bartleby, Šárky Valáškové, Cédrica
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Zajímá tě, kdo letos rapoval nejvíc fresh? Tak neváhej a čti!

Neuvěřitelné. S radostí ti oznamujeme, že bilancujeme již druhý ročník našeho měsíčního seriálu o mladých a zajímavých tuzemských rapových jménech s názvem FRESH RAP. V případě, že sršíš nostalgií stejně jako my nebo máš jen zájem vidět, jak probíhal premiérový ročník, si můžeš přečíst loňský souhrn zde. Pokud ne, můžeme se rovnou vrhnout na hodnocení letoška.

Jak bylo vidět, rok 2022 nezůstal roku 2021 nic dlužen. Pověděli jsme příběhy talentů z různých sfér, genderů i složení, z čehož vyplynula sice různorodá, avšak věříme, že elitní hudební dvanáctka. Během našeho vyprávění jsme dali vzniknout i dalším seriálům – v rámci FRESH BEATS jsme začali představovat tuzemské producenty a novinky interpretů z obou seriálů jsme shrnuli v dvoutýdenním občasníku s názvem FRESH RELEASE.

A ani v následujícím roce se nechystáme ustat v pomoci mladým začínajícím rapovým či jiným interpretům. Naopak. Abychom se však mohli podívat vpřed, připomeňme si letošek měsíc po měsíci.

Doporučeno
Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2021 nejvíc fresh Toto je 12 nadějných českých rapových interpretů, kteří byli v roce 2021 nejvíc fresh 3. ledna 2022 10:00

1. Cédric

Cédric Effe rap
Zdroj: se svolením Jaromíra Cédrica Machalíčka

Začali jsme na Moravě, konkrétně až v Bílovci u Ostravy, odkud pochází Jaromír Cédric Machalíček. Pseudonym, který je zároveň součástí jeho jména, se objevil v hledáčku všech nadšenců českého rapu a popu, a to hlavně po spolupráci se Sergejem Barracudou s názvem HP01, která sama o sobě získala přes 300 tisíc poslechů.

Zajímavý hlas plný emocí a temperamentu, ovlivněný španělskými kořeny, jsme po naší spolupráci mohli slyšet ještě u dvou singlů (jeden s rainerem) a dvou spoluprací (na coveru se objevil KIDondrej spolupracující s místní i zahraniční rapovou špičkou, jako je Iann Dior). Cédric se během roku nezpronevěřil své atmosférické flow inspirované mytologií, za což jsme rádi. 

I slib dvou nových projektů, o nichž mluvil, v lednu splnil. Proto doufáme, že se jeho psychické problémy, s nimiž se nám svěřil, zlepšily natolik, že jej uvidíme na stagi i v novém uceleném projektu.

FRESH RAP CÉDRIC

2. Salvi21

Salvi21
Zdroj: Se svolením Salvi21

Na východě Moravy jsme v zimě ještě zůstali a popovídali si s momentálně zlínským rapperem s pseudonymem Salvi21. Connoisseur konopných výrobků stojící za značkou Každejdenkýbl vydal v roce 2021 EP STONER21, které nás oslovilo natolik, že jsme o něm chtěli vědět víc. Zvukové stopy totiž ještě doplnil zajímavými a neotřelými klipy ve stylu Markuse Söderlunda, jenž režíroval videoklipy švédské ikoně Yung Leanovi. Takže nebylo co řešit.

A i když nebyl umělec, jehož rapová přezdívka byla odvozena od jím dříve pěstované šalvěje divotvorné, letos tolik hudebně aktivní (pokud jsme situaci dobře sledovali, chystaný projekt s rainerem nevyšel), úplně nezahálel. Co se týče hudby, mohli jsme si alespoň poslechnout single BACKINGAME s kolegou Zodim.

Adam, jak zní jeho občanské jméno, se spíše věnoval konopnému byznysu, který se nakonec dočkal i české rapové spolupráce. Produkt od Každejdenkýbl (KDK) se objevil v rukách Esposita a Efenela z FNL Zone, s nimiž jsme vedli rozpravu minulý rok.

FRESH RAP SALVI21

3. Dreamdivenboy

Dreamdivenboy
Zdroj: Veronika Jambrichová/se svolením Dreamdivenboye

Brno je možná druhé největší město v republice, ale v rámci počtu kvalitních vycházejících členů české rapové scény druhé housle stoprocentně nehraje. Už jsme ti představili Lajfra z Butterclubu, Esposita z FNL a nyní přišel na řadu Dreamdivenboy. Rok 2022 pro něj znamenal restart, jelikož dříve, ve 12 letech, na pódiích hiphopových akcí bavil diváky jako Melon a později svými singly oslovil posluchače na YouTube kanálu TTTC jako Filio.

Letos se Filip Barbořík soustředil výhradně na sebe a svou kariéru a rapuje s chutí. Nejprve vydal EP Syndrom Explodující Hlavy, k němuž vyšly i čtyři videoklipy, a ke konci roku společně s producentem DEYNELem další EP Mezitím. A i v souvislosti s ním musíme zmínit bohunické kluky z FNL, jelikož Dreamdivenboy na jejich streamu vyhrál soutěž talentů, která mu zajistila budoucí spolupráci s nimi.

Taktéž jsme slyšeli, že již na leden se chystají v týmu Playground nějaké novinky, tudíž rozhodně doporučujeme sledovat. 

FRESH RAP DREAMDIVENBOY

4. rainer

rainer
Zdroj: Filip Matějů

Dubnový díl byl přelomový, jelikož jsme vůbec poprvé představovali mezi rappery i producenta. Ona práce, kterou předváděl zlínský rainer, se totiž nedala přehlédnout. Hudební workoholik rainer se snaží posouvat svou hudbu každým dnem spolupracemi napříč žánry i interprety tak moc, že nás nakonec motivoval k založení nového seriálu s producenty s názvem FRESH BEATS.

Martin Kožucharov na začátku údajně „skládal beaty, které zní jako déšť“, s čímž se ztotožnil i ve jméně, a smetl hudební vlnou všechny možné pochyby o svém talentu. Hraje na kytaru, dělá live show jako DJ i performer na samplerech a jiných mašinách, a pokud má opravdu čas, hraje si s hardwarovými synťáky, kterým propadl.

Jinak se ale součást projektu TheyLuvSteez hlavně snaží o rozvoj mladé rapové a popové scény, což je evidentní i z jeho pomoci mladým talentům s nahráváním či postprodukcí. Letos se podílel minimálně na osmi velkých projektech, třicítce singlů a podobném počtu živých vystoupení. Je velkou chybou, jestli o něm ještě nevíš.

FRESH RAP RAINER

5. lobbyboy&saab900turbo

lobbyboy&saab900turbo
Zdroj: Jiří Žák/se souhlasem

Mainstream proud jsme chtěli naředit alternativou, jednotlivce skupinou a muže ženami. Proto když jsme slyšeli EP Macocha od projekt performerky Kateřiny Konvalinové a sochařky Eriky Velické alias lobbyboy&saab900turbo, měli jsme o květnovém hostu prakticky rozhodnuto.

Od skupiny s podobným jménem, mluvíme-li o haló efektu, jsme čekali spoustu věcí, ale kromě surového a nevybroušeného talentu jsme úplně nečekali srážku s palčivou realitou v textech pojících se k ženství, aktivismu či sexuálnímu zneužívání.

Kateřina ani Eliška nám také nedokázaly říct svůj vibe ani žánr, spíše nám vysvětlovaly, že jsou ve stadiu „prostě zkoušíme a hledáme se“. Od hojení srdíček na EP Z lásky z roku 2021 se dostaly k ambicióznějšímu projektu Macocha a my jsme rádi, že jim to šlape i po jeho vydání.

Ve zbytku roku 2022 hlavně vystupovaly. Největšími hudebními počiny bylo dokončení videoklipů k poslednímu EP a hostování na albu 2 od interpreta Edúv Syn. Erika navíc chystala sólové EP s Edoshem, to ale světlo světa zatím neuzřelo.

FRESH RAP LOBBYBOY&SAAB900TURBO

6. Anki

Anki fresh rap
Zdroj: Thomas Habr

Hosta z poloviny roku nebylo rapovému fanouškovi úplně nutno představovat. Vždyť Anki byl dávno pevnou součástí kolektivu Die Mannschaft, odkud vystartoval například Domo nebo Labello. V roce 2022 se ale dříve zejména vietnamsky rapující interpret rozhodl pro sólo nahranou desku v češtině s názvem No More Drama, která byla velmi kladně přijata hudebními novináři i kritiky.

Optikou nezasvěcence možná nejde o extrémně komerčně úspěšný projekt, jde však o osobitou desku s vlastním soundem, kterých letos nevyšlo mnoho. Anki nám také ve svém profilu pootevřel dveře ke složité minulosti i současnosti světoběžníka, který nejprve zakotvil v Sudetech a pak se přestěhoval do Prahy. On sám je definicí toho, že bez práce nejsou koláče a že bez flow není prostě dobrá hudba.

Je super, že pořád existují umělci jako Anki, kterým nejde o to udělat z hudby obrovskou kariéru, a hlavně největší množství peněz, ale chtějí ji mít jako koníček. Z jejich výrazu je to následně hodně cítit. Proto je škoda, že se Anki na zbytek roku odmlčel. Snad se dočkáme dalších věcí v příštím roce.

FRESH RAP ANKI
Anketa:
Kteří z interpretů letošního Fresh Rapu ti přišli nejvíc fresh?
Cédric
Salvi21
Dreamdivenboy
rainer
lobbyboy&saab900turbo
Anki
woundysoul
Danz Hun
Pawlie Poizn
Young Čáp
Sharrie
Bartleby
Cédric
14 %
28 Hlasů
Salvi21
4 %
8 Hlasů
Dreamdivenboy
4 %
9 Hlasů
rainer
7 %
15 Hlasů
lobbyboy&saab900turbo
5 %
10 Hlasů
Anki
9 %
18 Hlasů
woundysoul
2 %
4 Hlasy
Danz Hun
6 %
13 Hlasů
Pawlie Poizn
12 %
24 Hlasů
Young Čáp
27 %
55 Hlasů
Sharrie
6 %
12 Hlasů
Bartleby
3 %
6 Hlasů

7. woundysoul

woundysoul Adam Škrobák
Zdroj: se souhlasem woundysoula

Červenec jsme pojali ve futuristic soundu a stejně jako minulý rok jsme oslovili někoho, kdo se v Česku věnuje hyperpopu. Nakonec ale nešlo úplně o „jolly“ rozhovor plný žvýkačkových efektů, třpytících se hvězdiček a růžové. Podařilo se nám narazit na člověka, jemuž hudba umožnila mluvit o útěku z reality, nevhodném prostředí v rodině a domácím násilí.

„Život je hard. Kdyby nebyl, byl by nuda, ne?“ otevřel však svou řeč rapper Adam Škrobák, kterému nikdo neřekne jinak než woundy. Letošní rok pro něj měl být rokem comebackovým, nicméně ani jedno ze dvou či tří EP, na nichž tento interpret s dobrým zpěvem a melancholickou flow „sedí“, nevyšlo. Buďme proto rádi za obrovský banger blastoise s Whtevrem a tempo pohodovku Lilie. Co bude dál, je ve hvězdách. 

FRESH RAP WOUNDYSOUL

8. Danz Hun

Danz Hun g-funk
Zdroj: se souhlasem Danz Huna

Kdo si dneska v Česku troufne na pořádný rap? Z jedné strany zní emo trap, z druhé drill, ale pořádný West Coast G-Funk byl pro nás žánrem v propadlišti dějin. Do té doby, než jsme narazili na rodáka z Budapešti Daniela Bölönyiho alias Danz Huna, na jehož pozitivní vlnu plnou skunku se naladila celá Praha.

Mladý rapper na nás zapůsobil jako zjevení. Nikoho neuhání kvůli sledovanosti a slávě, pracuje na svém rapu pomalu „v utajení“, a přesto se jeho hudba bez reklamy dostává lidem do uší. Komunita jej totiž podporuje sama. „Když si někdo myslí, že si zasloužím podporu, a myslí si to sám od sebe, je to jasný, já se tomu nebráním. Pokud to není nějaký úplný koště,“ řekl nám.

Pracovitý je dost. Letos vydal album BOMBA, které je celé v rytmu amerického západu. Na něj ale navázal čtyřmi singly, které jsou prakticky všechny v jiném žánru. Multitalentovaný rapper kromě toho organizoval i vystoupení s názvem MHD. Podobnou práci od něj očekáváme příští rok a doufáme, že se mu podaří navázat spolupráci s vysněným Dollar Pryncem. 

FRESH RAP DANZ HUN

9. Pawlie Poizn

Pawlie Poizn Lil Pawlie Pavel Čajka
Zdroj: Se svolením Pavla Čejky

Září nám přineslo takovou bipolární situaci – na jedné straně stojí pop punk a kytara, na druhé straně rave rap a šílený šrumec. Pavel Čejka alias Pawlie Poizn to zvládá oboje, podle toho, na co má náladu. Když je rockovější, rozjede to s legendárními Koblížky, pokud ne, zastane pozici rappera.

Jistě, kdyby šlo o rapovou star, asi Pavla nepředstavujeme. Na druhou stranu, za jeho čísla na Spotify nebo na YouTube by se nemusel stydět žádný mainstreamový domácí interpret. Jak jsme se postupně z rozhovoru dozvěděli, pomohl k tomu zejména vliv Lil Peepa a $uicideboy$, jisté spolupráce, ale také nějaký ten beef. Takže je na správné cestě stát se respektovanou součástí tuzemského undergroundu.

Když mluví o své hudbě, vnímá ji jako generační výpověď. A my s ním určitě souhlasíme. Ty budeš také, pokud si poslechneš jeho poslední tvorbu. Jen v prosinci vydal dva nové singly s Pingim, které stojí za poslech.

FRESH RAP PAWLIE POIZN

10. Young Čáp

Young Čáp
Zdroj: Se svolením Young Čápa

Kráčení po cestě z úplného dna až na vrchol platí v tomto díle našeho seriálu tuplovaně. Proč? Pozvání totiž přijal brněnský Young Čáp, jemuž nedělalo problém jednou větou vysvětlit, proč jsou jeho bary s rychlou kadencí real. „Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko,“ uvedl nás ve smutnou realitu, která, vzhledem k počtu přečtení, získala i tvou pozornost.

Příležitost seberealizace, ať už to zní jako klišé, mu dala právě hudba. Aby se mohl přenést přes jakýs takýs dětský život lepený státní sociální péčí, pracoval na muzice, kterou poznal díky následným pěstounům. Jakub Čapek se v ní momentálně zabydluje a zdá se, že mu bude sedět. I z toho důvodu si podal přihlášku na konzervatoř. 

Mezitím nezahálel a vydal dva větší projekty a jeden singl. Věříme, že přestože poslední věc vyšla v srpnu, pracuje na sobě dál. Sám nám totiž řekl, že živit se hudbou je jeho jediným snem. Tak držíme palce.

FRESH RAP YOUNG ČÁP

11. Sharrie

Sharrie
Zdroj: se souhlasem Šárky Valáškové

Zajímavých interpretek je opravdu jako šafránu, říkáme to pořád. Proto je každá možnost, kdy s nimi můžeme spolupracovat, vítaná. Šárka Valášková alias Sharrie nám ukázala, že přestože si není úplně jistá rapovou cestou, dokáže v ní plavat jako zkušený harcovník.

Otázka žen v rapu je nekonečným kolovrátkem, který je nutný roztáčet. Proto jsme se na její názor také zeptali. „Upřímně si myslím, že tu určitě jsou holky, které na to mají, ale bojí se toho. Já to úplně chápu,“ tvrdila. „Holky snášejí hůře kritiku a obecně se mi zdá, že hodně lidí má k ženskému rapu předsudky a necení ho,“ dodala.

Dvacetiletá hudebnice z muzikantské rodiny na to ale letos sama šlápla. Vztahy, intriky a láska zněly veskrze všemi osmi žánrově různorodými singly, které by vystačily na celistvý projekt. Na něj ale dle jejího vyjádření ještě není čas. 

Nezbývá nic jiného než doufat, že u své hiphopové fáze ještě nějakou dobu zůstane. To nám ostatně naznačily poslední dva songy, z nichž jeden vydala na Spotify na Štědrý den a druhý těsně před koncem roku. Jak nám totiž řekla v rozhovoru, je to styl, kterým by se v budoucnu chtěla ubírat.

FRESH RAP SHARRIE

12. Bartleby

Bartleby
Zdroj: Jiří Wasserbauer

Prosinec jsme ukončili na výši. Učesaná rapová alternativa se zajímavým exotickým twistem, to jsou Bartleby. Čtveřice ve složení Ondřej Hrabal, Jakub Nožička, Michal Procházka a Matej Štefík míchají rapové metafory a procítěné texty s live muzikou tvořenou kytarou, bicími, klávesami a překvapivě cimbálem.

Věčně zaneprázdněni svými projekty fungují Bartleby jako odpočinkové hraní pro malou skupinu fanoušků, která se letos mohla dočkat hiphopového vystoupení a příští rok zase grungeové desky. Jak nám prozradil Ondřej Hrabal alias TCKR, jarní EP bude přesně v tomto stylu. Vcelku pecka.

Jestli se vrátí zpět do rapových alternativních vod, jasné není. Do té doby si však můžeš vychutnat alespoň jejich zatím jediné vydané album #happiness a live session z Golden Hive Studia v Praze. 

FRESH RAP BARTLEBY

Děkujeme mnohokrát za projevenou důvěru a zájem, který našemu seriálu věnuješ. Pokud víš o někom, kdo má talent a zaslouží si více pozornosti, dej nám vědět na e-mail [email protected] a my se na něj koukneme. A kdo ví, třeba jej příští rok na našem webu uvidíš!

Domů
Sdílet
Diskuse