Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2022 14:11
Čas čtení 1:29
Ilona Hobzová

James Cameron vystřihl z Avatara 2 deset minut. Z čeho se mu zvedal žaludek?

James Cameron vystřihl z Avatara 2 deset minut. Z čeho se mu zvedal žaludek?
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY AVATAR JAMES CAMERON ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Z podobných důvodů už by prý dnes nenatočil ani Terminátora. Alespoň ne tak, jak ho známe.

James Cameron v rozhovoru pro Esquire Middle East prozradil, že ačkoli má nový Avatar více než tříhodinovou stopáž, snímek mohl být ještě o něco delší. Režisér se nakonec rozhodl vystřihnout deset minut. Film zkrátil o scény, které obsahují násilí související se zbraněmi. 

Nechci fetišizovat zbraně, Terminátora bych dnes natočil jinak

Cameron to zdůvodnil tak, že vzhledem k rozmáhajícímu se násilí se střelnými zbraněmi ve Spojených státech nemá zájem fetišizovat zbraně v akčních scénách. „Chtěl jsem se zbavit některých ošklivostí, najít rovnováhu mezi světlem a tmou. Samozřejmě musíte mít konflikt. Násilí a akce jsou totéž, podle toho, jak se na to díváte. To je dilema každého akčního filmaře a já jsem známý jako akční filmař,“ vysvětlil.

Nevím, jestli bych chtěl v současném světě fetišizovat zbraně, jako jsem to udělal u Terminátora před více než třiceti lety. Z toho, co se děje se zbraněmi v naší společnosti, se mi zvedá žaludek.

„Když se ohlédnu za některými filmy, které jsem natočil, nevím, jestli bych chtěl takový film natočit teď. Nevím, jestli bych chtěl v současném světě fetišizovat zbraně, jako jsem to udělal u Terminátora před více než třiceti lety. Z toho, co se děje se zbraněmi v naší společnosti, se mi zvedá žaludek,“ doplnil. 

Cameron doplnil, že je rád, že žije na Novém Zélandu. Tam po střelbě v roce 2019 vláda premiérky Jacindy Ardern zakázala poloautomatické pušky. Spojené státy mají naopak se zbraněmi dlouhodobý problém. Víc si o něm můžeš přečíst v našem komentáři

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Pokud by se tedy Terminátor vrátil na filmové plátno, vypadal by zřejmě úplně jinak. O tom, že by Cameron mohl znovu natočit jeden ze svých největších hitů, se už dlouho spekuluje. Filmové franšízy, které nevznikly pod taktovkou Jamese Camerona, totiž tak výrazný úspěch nepřinesly. „Kdybych měl natočit další film o Terminátorovi a pokusit se tuto sérii znovu nastartovat, věnoval bych se mnohem více umělé inteligenci než zlým robotům, kteří se zbláznili,“ řekl Cameron v podcastu Smartless letos v prosinci.

Zpět
Sdílet
Diskuse