Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2023 v 16:00
Čas čtení 4:01
Dominik Vetrák

Toto je 10 nejlepších filmů od Netflixu za rok 2022

Toto je 10 nejlepších filmů od Netflixu za rok 2022
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Vybrali jsme 10 nejlepších filmů, které Netflix vydal v roce 2022.

Netflix je známý tím, že vydává řadu průměrných a podprůměrných filmů a seriálů. Řídí se heslem kvantita nad kvalitou, za což jej v poslední době kritizoval mimo jiné i Ben Affleck.

Každý měsíc se však na Netflixu najde něco zajímavého a kvalitního, takže jsme byli schopni dát dohromady seznam 10 nejlepších filmů od Netflixu, které jsme letos viděli.

Doporučeno
22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 22 nejlepších filmů a seriálů roku 2022 podle Refresheru 23. prosince 2022 v 6:00

10. Knives Out 2 (režie: Rian Johnson, detektivní krimi)

Detektiv Benoit Blanc v podání Daniela Craiga řešil zcela nový druh vraždy a krimi případu. Událo se tak na soukromém ostrově jistého geniálního milionáře (Edward Norton). Režisér a scenárista Rian Johnson natočil poněkud netradiční pokračování a překvapil jak stylem, tak samotným případem a jeho rozuzlením.

Ten není tak komplexní a úderný jako v první části, stejně jako tentokrát nejsou tak zajímavé postavy, ale stále jde o velmi zábavnou a jedinečnou detektivku, která nás bavila od začátku až do konce.

9. Athena (režie: Romain Gavras, drama)

Protesty nespokojených obyvatel francouzských předměstí občas pronikají i do našich médií. Režiséra Romaina Gavrase inspirovaly časté konflikty k vytvoření unikátního hybridu antické tragédie, akční „mlátičky“ a sociální kritiky.

Novinka Athena od Netflixu se ptá: jak by mohla vypadat občanská válka na předměstích Paříže? Navzdory občasné ztrátě tempa a relativní plochosti postav stojí Athena i díky pár brilantním dějovým zvratům a originalitě jednoznačně za zhlédnutí.

8. Pinocchio (režie: Guillermo del Toro, stop-motion pohádka)

Oscarový filmař Guillermo del Toro přišel s vlastní verzí příběhu o Pinocchiovi, která je o něco depresivnější a pracuje s tématy fašismu a problémovým vztahem mezi otci a syny.

Doporučeno
Toto je 10 nejlépe placených herců a hereček současnosti. První příčky tě možná překvapí Toto je 10 nejlépe placených herců a hereček současnosti. První příčky tě možná překvapí 12. července 2024 v 7:00

Režisérovi se podařilo vyprávět nádherný a emotivní příběh o nejznámějším chlapci ze dřeva, který toužil po uznání a lásce svého otce. Tento film je ze žánru animovaného stop-motion, takže se dočkáš netradiční animace, ale v perfektní kvalitě.

7. White Noise (režie: Noah Baumbach, komediální drama)

Noah Baumbach, kterého můžeš znát jako režiséra a scenáristu oscarového snímku The Marriage Story, tentokrát natočil něco vtipnějšího a méně depresivnějšího. Adam Driver zde ztvárňuje Jacka Gladneyho, profesora v oboru studií Hitlera.

Jack je manžel Babette a otec čtyř dětí. Děj zachycuje jeho útrapy a radosti v momentě, kdy jeho město postihne katastrofa spojená s chemickým znečištěním a on se musí pokusit udržet svou šílenou rodinu pohromadě.

6. Enola Holmes 2

Pokračování populárního detektivního filmu s Millie Bobby Brown a Henrym Cavillem dokázalo kvalitou překonat svého předchůdce a to je vše, co jsme od něj požadovali. Pokud máš chuť na hádky a dialogy sympatických postav, mysteriózní zápletku a slušnou akci v příběhu z konce 19. století, Enola tě potěší. Kromě nového případu posouvá i vztah Sherlocka a jeho sestry, ale mrzí nás, že se vůbec neukázal druhý bratr Mycroft.

5. Hustle (režie: Jeremiah Zagar, sportovní drama)

Sportovní dramédie s Adamem Sandlerem v hlavní roli se nám nesmírně líbila. Sandler opět dokázal, že je skvělý herec, a vedle zábavných sportovních momentů z basketbalové palubky přinesl i dramatické scény a spoustu povedeného humoru.

Doporučeno
Kauza Kramný, Policajt z Beverly Hills i nové řady reality show. Na co se těšit v červenci na streamech? Kauza Kramný, Policajt z Beverly Hills i nové řady reality show. Na co se těšit v červenci na streamech? 2. července 2024 v 8:30

Hustle není revolucí v žánru a nepřináší ani nic nového, přesto funguje na jedničku. Děj sleduje Sandlerovu postavu basketbalového skauta pro NBA, který ve Španělsku najde neobroušený diamant v podobě dvaadvacetiletého stavaře s obrovským talentem.

4. Entergalactic (režie: Fletcher Moules, animovaná romantika)

Film využívá animovaný formát k zakomponování různých surreálních scén do příběhové roviny. Stvořili ho raper Kid Cudi, hollywoodský producent Kenya Barris a další, přičemž Kid Cudi se postaral o celý soundtrack k filmu (Entergalactic je zároveň název jeho nového alba). Zamiluješ si postavy, jejich styl chování a vtipné dialogy.

Rozhodně se však musíš naladit na afroamerickou komunitu a atmosféru, kterou dokáže vytvořit jen tato skupina lidí. Nádherná animace, fajn herci, velmi sympatický příběh o lásce a autenticky působící moderní zpracování romantického vztahu se ti dostanou pod kůži. Už dlouho jsme během sledování filmu nepřáli hlavním postavám, aby se daly dohromady a byly šťastné.

3. Na západní frontě klid (režie: Edward Berger, historické válečné drama)

Nejlepší válečný film od premiéry snímku 1917 nás dostal svou drsnou autenticitou, výbornou prací s kamerou a špičkovým vizuálem. Užili jsme si akční scény, ale mnohem důležitější a tematicky výraznější bylo zpracování samotné knižní předlohy, podle které byl film natočen.

Doporučeno
PŘEHLED všech nových filmů a seriálů, které ti Netflix v červnu ještě nadělí PŘEHLED všech nových filmů a seriálů, které ti Netflix v červnu ještě nadělí 7. června 2024 v 15:00

Literární protiválečná klasika Ericha Marii Remarqua dostala fantastické filmové zpracování, které dostatečně dobře prodává spisovatelovy protiválečné myšlenky. Vynikli také herci a celý štáb, který se staral o vizuál a atmosféru první světové války.

2. The Sea Beast (režie: Chris Williams, animovaná pohádka)

Pokud se ti líbila pohádka Jak vycvičit draka, The Sea Beast bude tvůj nový oblíbený animák. Má podobný příběh, avšak ve zcela jiném prostředí a s jinými stvořeními. Tvůrci snímku ale dokázali vytvořit podobně charismatické postavy a do příběhu zakomponovali i pěkné poselství s funkčním finále, které by v 90 % jiných animáků působilo jako klišé.

Snímek od začátku zobrazuje snahu lovců příšer ulovit nejnebezpečnější z nich a malý sirotek Maise je připraven jim v tom pomoci. Kromě milého příběhu a postav oceníš také kvalitní animaci a okouzlující scény na moři.

1. Apollo 10 1/2 (režie: Richard Linklater, animované drama)

Režisér Richard Linklater podle nás natočil jeden ze svých nejlepších filmů. Děj je z větší části o tom, jaké to asi bylo vyrůstat v 60. letech minulého století v Texasu, a to poblíž střediska NASA. Hlavní postavou je chlapec Stan, který si představuje, jaké by to asi bylo, kdyby ho NASA pověřila tím, aby se stal prvním člověkem na Měsíci.

Doporučeno
KVÍZ: Wednesday, Stranger Things nebo Dahmer. Jak dobře znáš nejoblíbenější seriály Netflixu? KVÍZ: Wednesday, Stranger Things nebo Dahmer. Jak dobře znáš nejoblíbenější seriály Netflixu? 5. června 2024 v 11:00

Mnohem více než jeho fantazírování jsme si užili pohled do 60. let a nostalgické scény o životě v období, kterému nevládly digitální přístroje a které jsme trochu zažili i my. Apollo 10 1/2 je skvěle natočený, sestříhaný a vyprávěný příběh, který ti vykouzlí úsměv na tváři.

Bonus: Furioza (režie: Cyprian T. Olencki, akční drama)

Polský film vypráví příběh fotbalových hooligans, kteří se chodí na zápasy v první řadě poprat. Postavy v příběhu žijí životy, ve kterých je lámání kostí a brutální násilí na denním pořádku.

Furioza má přes dvě a půl hodiny, ale nikdy se nebudeš nudit. Film má dobré akční scény, ale zklame hlavní herec. Nejde úplně do hloubky a psychologie hooligans a jejich významu, přesto jde o kvalitní film se silnými tématy, na který se velmi dobře dívá.

Domů
Sdílet
Diskuse