Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
3. ledna 2023 12:38
Čas čtení 1:37

Banger, Il Boemo i produkce Spiknutí holčičích hoven. Známe nominace na Ceny české filmové kritiky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Banger, Il Boemo i produkce Spiknutí holčičích hoven. Známe nominace na Ceny české filmové kritiky
Zdroj: Pilot Film/propagační materiál

Po čtyřech nominacích na Ceny české filmové kritiky mají snímky Arvéd, Banger a Il Boemo. Nominace získalo 17 děl promítaných loni v kinech i televizních projektů a krátkých filmů, kritici je vybírali ze 75 děl.

Nominace v úterý oznámilo pořádající Sdružení české filmové kritiky, které vítěze letošního ročníku vyhlásí 4. února, uvádí ČTK.

Vojtěch Mašek, držitel loňské Ceny české filmové kritiky za scénář Okupace, natočil drama Arvéd o Jiřím Arvédu Smíchovském, okultistovi a udavači, jako mysteriózní psychologický labyrint jeho mysli. Hlasující kritici ocenili výsledek nominacemi za scénář, režii, film a herecký výkon Michala Kerna v titulní úloze.

Kritici vyzdvihli i příběh drogového dealera Banger

Vyzdvihli také dynamický příběh mladého drogového dealera Banger od Adama Sedláka. Ten má nominaci za nejlepší film, režii a herce Marsella Bendiga v roli dealerova nejlepšího kamaráda. Bendig se navíc uchází o titul objev roku. Výpravný biografický a hudební snímek Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi se může stát nejlepším filmem nebo být oceněný za režii Petra Václava, herecký výkon Vojtěcha Dyka či za hudební složku, na níž se podílel dirigent Václav Luks.

14. července 2022 7:00 Čas čtení 3:03 RECENZE: Banger s Mišíkem a Barracudou má potenciál stát se fenoménem RECENZE: Banger s Mišíkem a Barracudou má potenciál stát se fenoménem

Nejlepší ženský výkon předvedly podle kritiků a kritiček ukrajinská herečka Vita Smačeljuková v roli matky řešící nečekaná morální dilemata v dramatu Oběť, Pavla Tomicová jako psychicky zmožená žena ze snímku A pak přišla láska… a Gabriela Mikulková v úloze manželky neúnavně podporující svého muže v krizi ve filmu Slovo.

Ze 75 celovečerních titulů distribuovaných v kinech bylo 26 dokumentárních. Hlasující nejvíce zaujaly filmy Zkouška umění, Good Old Czechs a KaprKód, představující tři velmi odlišné metody.

Zkouška umění vznikla pozorováním vybraných situací během přijímacích zkoušek na AVU, Good Old Czechs je střihový dokumentární film o českých letcích RAF sestávající z archivních materiálů. A vítězný snímek letošního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava KaprKód nabízí dokumentární operu o pozapomenutém skladateli Janu Kaprovi. Jak Good Old Czechs, tak KaprKód se ucházejí také o cenu za střih v kategorii Audiovizuální počin roku.

V kategorii Mimo kino si konkurují tři různorodé seriálové projekty České televize, Devadesátky, Pět let a Podezření. Nejlepším krátkým filmem se může stát experimentální Asterión, studentský snímek z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ostrov svobody a původní YouTube produkce Spiknutí holčičích hoven.

4. března 2023 22:50 Čas čtení 7:01 Sex, drogy & opera. Il Boemo elegantně pluje po rozpadlém zevnějšku Vojty Dyka Sex, drogy & opera. Il Boemo elegantně pluje po rozpadlém zevnějšku Vojty Dyka

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení české filmové kritiky. Nejlepším filmem roku 2021 se loni podle filmových kritiků stal snímek Michala Nohejla Okupace. Film obdržel rovněž cenu za režii a scénář a Nohejl se stal i objevem roku. Satirické drama tak proměnilo čtyři ze svých šesti nominací.

V hlavní kategorii za nejlepší film porazilo toto satirické drama životopisný snímek Zátopek a animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové o životě Češky v afghánském Kábulu. Při udílení cen Český lev dostal film tři ocenění včetně toho za nejlepší scénář.

Domů
Sdílet
Diskuse