Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2023 12:16
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Dánsko loni nezažilo žádnou bankovní loupež

Dánsko loni nezažilo žádnou bankovní loupež
Zdroj: Francis Dean/Corbis via Getty Images
ZAJÍMAVOSTI DÁNSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přechod z hotovosti na bezhotovostní platby a posílená ochranka dokázaly divy. Minulý rok žádná banka v Dánsku nezažila loupež.

V roce 2022 nebyla v Dánsku zaznamenána žádná bankovní loupež, informovalo CNN a Bloomberg. Dle webu je to zejména tím, že nejen Dánsko, ale skandinávské země obecně přechází na bezhotovostní platby. Mimo to však byla také v místních bankách posílena ochranka a bezpečnostní prvky. Jedná se o vylepšení rekordu z roku 2021, kdy bylo zaznamenáno pouze jediné přepadení.

Doporučeno
Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat 25. prosince 2022 10:00

Počty bankovních loupeží v zemi konstantně klesají od roku 2000. Tehdy bylo v Dánsku uskutečněno 221 bankovních přepadení. Čím víc se ale společnost soustředí na bezhotovostní platby, tím více se situace mění a kriminálníkům se přepadávání bank prostě nevyplatí.

K tomu také přispěla větší bezpečnost včetně propracovanějších kamerových systémů, systémů alarmů a lepší spolupráce s policií, neméně velký podíl má však i dramatický úbytek pracovníků za bankovní přepážkou. Z 800 bank v zemi jen ve 20 z nich zaměstnanci vydávají a přijímají hotovost. Většina Dánů si totiž radši vybere z 2000 tamních bankomatů.

Nicméně i tato praktika postupem času mizí. Počet výběrů z bankomatu, jak informuje Bloomberg, se v posledních šesti letech snížil o 75 %. 

Trend se každopádně obrací. Místo toho, aby lupiči přepadávali banky, se nyní snaží dostat peníze ze zákazníků pomocí internetu. Kybernetické útoky a tzv. phishing jsou momentálně na vzestupu.

Kybernetické útoky rostou i v Česku

Kybernetická kriminalita na vzestupu byla zaregistrována i českou policií v roce 2021. „Celkově bylo za rok 2021 registrováno 9 518 skutků spadajících do kategorie kybernetické kriminality a ostatní kriminality páchané v kyberprostoru. Meziročně se jedná o 17,9% nárůst (1 445 skutků), z čehož bylo objasněno 2356 skutků,“ uvedl mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Nejvíce trestných činů v této oblasti prověřovali, stejně jako v roce 2020, kolegové z hlavního města Prahy a z Jihomoravského kraje,“ dodal. Nejvíce zastoupeným trestným činem v této oblasti jsou právě podvodná jednání. 

Domů
Sdílet
Diskuse