Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2023 v 12:16
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Dánsko loni nezažilo žádnou bankovní loupež

Dánsko loni nezažilo žádnou bankovní loupež
Zdroj: Francis Dean/Corbis via Getty Images
ZAJÍMAVOSTI DÁNSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přechod z hotovosti na bezhotovostní platby a posílená ochranka dokázaly divy. Minulý rok žádná banka v Dánsku nezažila loupež.

V roce 2022 nebyla v Dánsku zaznamenána žádná bankovní loupež, informovalo CNN a Bloomberg. Dle webu je to zejména tím, že nejen Dánsko, ale skandinávské země obecně přechází na bezhotovostní platby. Mimo to však byla také v místních bankách posílena ochranka a bezpečnostní prvky. Jedná se o vylepšení rekordu z roku 2021, kdy bylo zaznamenáno pouze jediné přepadení.

Doporučeno
Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat 25. prosince 2022 v 10:00

Počty bankovních loupeží v zemi konstantně klesají od roku 2000. Tehdy bylo v Dánsku uskutečněno 221 bankovních přepadení. Čím víc se ale společnost soustředí na bezhotovostní platby, tím více se situace mění a kriminálníkům se přepadávání bank prostě nevyplatí.

K tomu také přispěla větší bezpečnost včetně propracovanějších kamerových systémů, systémů alarmů a lepší spolupráce s policií, neméně velký podíl má však i dramatický úbytek pracovníků za bankovní přepážkou. Z 800 bank v zemi jen ve 20 z nich zaměstnanci vydávají a přijímají hotovost. Většina Dánů si totiž radši vybere z 2000 tamních bankomatů.

Nicméně i tato praktika postupem času mizí. Počet výběrů z bankomatu, jak informuje Bloomberg, se v posledních šesti letech snížil o 75 %. 

Trend se každopádně obrací. Místo toho, aby lupiči přepadávali banky, se nyní snaží dostat peníze ze zákazníků pomocí internetu. Kybernetické útoky a tzv. phishing jsou momentálně na vzestupu.

Kybernetické útoky rostou i v Česku

Kybernetická kriminalita na vzestupu byla zaregistrována i českou policií v roce 2021. „Celkově bylo za rok 2021 registrováno 9 518 skutků spadajících do kategorie kybernetické kriminality a ostatní kriminality páchané v kyberprostoru. Meziročně se jedná o 17,9% nárůst (1 445 skutků), z čehož bylo objasněno 2356 skutků,“ uvedl mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

„Nejvíce trestných činů v této oblasti prověřovali, stejně jako v roce 2020, kolegové z hlavního města Prahy a z Jihomoravského kraje,“ dodal. Nejvíce zastoupeným trestným činem v této oblasti jsou právě podvodná jednání. 

Domů
Sdílet
Diskuse