Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
11. ledna 2023 18:49
Čas čtení 1:42

Poradce ukrajinského prezidenta: Ukrajina může ještě letos válku vyhrát, potřebuje ale zbraně Západu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Poradce ukrajinského prezidenta: Ukrajina může ještě letos válku vyhrát, potřebuje ale zbraně Západu
Zdroj: TASR/AP

Úspěšné zakončení vojenského konfliktu na Ukrajině závisí podle poradce prezidenta Volodymyra Zelenského na dodávkách zbraní ze Západu. Ukrajina zápasí s absencí moderních těžkých zbraní, dosavadní dodávky nestačí ke zvrácení konfliktu.

Ukrajina bude schopna válku s Ruskem vyhrát letos, pokud západní země posílí dodávky zbraní, a to zejména raketových systémů dlouhého doletu. Ve středu to v rozhovoru pro agenturu AFP uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, informovala TASR.

11. ledna 2023 7:37 Čas čtení 0:42 Na ukrajinský Charkov zaútočilo Rusko jen několik hodin poté, co odtamtud odjela německá ministryně zahraničí Na ukrajinský Charkov zaútočilo Rusko jen několik hodin poté, co odtamtud odjela německá ministryně zahraničí

„Jedině rakety s doletem více než 100 kilometrů nám umožní značně urychlit deokupaci území,“ řekl Podoljk s tím, že v takovém případě by válka skončila nejpozději na podzim. „Na Rusko nezaútočíme. Vedeme výlučně obrannou válku,“ zdůraznil. Avšak bez rozsáhlých dodávek těžkých zbraní od západních zemí se bude válka pravděpodobně táhnout desetiletí, varoval.


Podle Podoljaka potřebuje Kyjev také těžké tanky, jako například německé Leopardy, a dělostřelectvo. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského ocenil, že Francie ukrajinským silám přislíbila dodat lehké tanky. Zároveň poznamenal, že „stále chtějí vyjednat dodávku 250 až 350 těžkých tanků“.

Těžké techniky stále není dost

Kyjev také potřebuje více munice ráže 155 milimetrů, bojové drony schopné provádět útoky na okupovaných územích a protiletadlové systémy včetně německých protiletadlových obrněných vozů Cheetah.


Evropa a Spojené státy podle Podoljaka možná brzy urychlí dodávky zbraní, protože rozumí tomu, že jsou klíčové pro ukončení války. „Naši partneři pochopili, že přesun dostatečného množství zbraní na Ukrajinu umožní omezit tuto válku na okupovaná území,“ konstatoval.


Nové systémy protiletadlové obrany, jako americké Patrioty nebo francouzské systémy Crotale, budou brzy schopny neutralizovat hrozbu, kterou představují ruské útoky na ukrajinská energetická zařízení. „Do jednoho měsíce budeme moci zavřít nebe,“ řekl Podoljak. Ukrajina prý bude brzy schopna sestřelit 95 procent raket vypálených Ruskem namísto současných 75 procent, dodal.


USA už loni dodaly Ukrajině systémy s dosahem 80 kilometrů, avšak Kyjev tlačí na Washington, aby poskytl také taktické rakety delšího doletu ATACMS, které mají dosah kolem 300 kilometrů. Takové systémy by prý Ukrajině umožnily „zničit veškerou ruskou vojenskou infrastrukturu na okupovaných územích včetně Donbasu“ na východě Ukrajiny a na Krymském poloostrově, který Moskva anektovala v roce 2014, dodal Podoljak.

První velký „balík“ těžkých zbraní již do země putuje

Už minulý týden se hovořilo o tom, že na Ukrajinu začne putovat část z dosud největšího podpůrného zbraňového balíku spojenců NATO. Šlo o 40 bojových vozů pěchoty Marder z Německa, které vyztuží vzájemně koordinovaná pomoc USA s vozy Bradley.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Chystaný vojenský balíček na Ukrajinu ze strany USA má dosahovat hodnoty blížící se ke 3 miliardám dolarů. Francie přislíbila, že Kyjevu poskytne obrněná vozidla typu AMX-10 RC.

Domů
Sdílet
Diskuse