Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2023 18:53
Čas čtení 0:48
Kuni Nguyenová

Uprostřed posunu Země: Zemské jádro se začalo otáčet na druhou stranu, tvrdí vědci

Uprostřed posunu Země: Zemské jádro se začalo otáčet na druhou stranu, tvrdí vědci
Zdroj: Flickr/Argonne National Laboratory
NEWS
Uložit Uložené

Pokud by ke změnám pohybu vnitřního jádra skutečně docházelo, mohly by téměř nepatrně ovlivnit délku dne.

Vnitřní zemské jádro tvoří rozžhavená koule, která se otáčí podobně jako celá Země. Její směr se mění jednou za několik desetiletí. Nyní vědci tvrdí, že jádro může být právě na prahu velkého posunu. Seismologové v pondělí v časopise Nature Geoscience uvedli, že po krátkých, ale zvláštních pauzách se vnitřní jádro začíná měnit a obracet na opačnou stranu. Na zprávu upozornil také deník The New York Times a stanice CNN

„Vnitřní jádro je jako planeta v planetě, takže to, jak se pohybuje, je samozřejmě velmi důležité,“ citoval NY Times slova Xiaodonga Songa, seismologa z Pekingské univerzity a autora studie.

Změna pohybu jádra může ovlivnit délku dne

Pomocí jádra a jeho měnícího se pohybu dokážou vědci předpovídat zemětřesení. Když se někde začne třást zem, sledují, kam a jak rychle se otřesy šíří. Nicméně nová teorie tvrdí, že jádro se patrně otáčí jinou rychlostí než zemská kůra. Může se dokonce zrychlovat i zpomalovat, vysvětluje stanice CNN.

Na zemský povrch, kde žijí lidé, by to ale mělo jen nepatrný vliv. Mohlo by však dojít k mírným změnám v magnetickém poli planety nebo ovlivnit délku dne ve zlomcích milisekund.

Odborníci se však shodují, že si na oficiální závěry musí počkat. Svoji teorii budou do budoucna zkoumat během dalších zemětřesení.

Domů
Sdílet
Diskuse