Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti PSN.
8. března 2023 10:30
Čas čtení 2:50
Sponzorovaný obsah

Dánové znají trik na šťastný život, říkají mu hygge. 6 tipů, jak si ho vytvoříš doma i ty

Dánové znají trik na šťastný život, říkají mu hygge. 6 tipů, jak si ho vytvoříš doma i ty
Zdroj: Unsplash/allison christine
ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ DESIGN INTERIÉRU HYGGE STYL NETRADIČNÍ BYDLENÍ
Uložit Uložené

Dánsko nepatří mezi nejšťastnější země světa náhodou.

Hygge je útulný koutek v bytě, přírodní svíčka, praskání v krbu i vlněný svetr. Je to oslava hřejivého pohodlí, měkkého světla a sladké spokojenosti. Toto dánské slovo označuje populární skandinávský koncept, životní styl, či dokonce filozofii. Dánové si podle principů tohoto konceptu dekorují své domovy nebo vymýšlejí nedělní program. Dělí se o něj s přáteli i rodinou, ale když jsou sami, dokážou si ho užívat ještě víc. Zabaleni v hřejivé dece, ponořeni v knize, vychutnávající si voňavý čaj.

Ptáš se, proč by tě mělo zajímat, jak se žije někde ve Skandinávii? Dánsko se pravidelně objevuje na vrcholu žebříčku nejšťastnějších zemí světa. Právě proto se tímto „receptem ke spokojenosti“ snaží inspirovat lidé ze všech koutů světa. I když se tento pocit nedá jen tak koupit, pomocí správné atmosféry ve svém bytě ho můžeš jednodušeji přivolat. Pokud chceš vědět, jak ze svého domova udělat pravé útulné hygge útočiště, přečti si následující tipy.

hygge styl
Zdroj: Unsplash/Stella Rose

Světlem k dokonalé atmosféře

Přinést si k sobě domů hygge atmosféru nepůjde bez teplého světla. Tvým pomocníkem číslo jedna budou svíčky. Sójové, voňavé nebo obyčejné čajové? To je úplně jedno. Klíčové je měkké tlumené světlo, které vytvoří dokonalou atmosféru. Pokud ti zapalování svíček není blízké, se správným světlem ti téměř stejně dobře pomohou různé stylové lampy či jemný světelný řetěz. Je však důležité vybrat žárovky s teplým podtónem.

Staré, domácí, zachráněné i ručně vyrobené

Hygge dává šanci věcem, které mají svůj příběh. Vintage nábytek z bazaru je možná trošku poškrábaný a ošoupaný, ale svou „duší“ dodá útulnosti u tebe doma nové rozměry. Stejně dobře zvelebí tvé bydlení i handmade věci. Něco můžeš vyrobit sám, něco koupit od místních výrobců. Ručně dělané výrobky mají zkrátka kouzlo, které do tohoto konceptu dokonale zapadá.

hygge, design interiéru
Zdroj: Pexels/Charlotte May

Z jakého hrníčku budeš pít kakao?

Je jedno, jestli máš chuť na kakao nebo bylinkový čaj, u hygge platí, že teplé nápoje pijeme vždy z pořádně velkého hrníčku. Keramika je pro tento životní styl nepostradatelná. Navíc ji můžeš propojit s předchozím bodem. Hrníčky, misky, talíře i šálky přece můžeš koupit v bazaru od našich umělců, a dokonce, máš-li chuť a trochu času, i vyrobit sám. Každý hrnek může být jiný. Klidně nedokonalý. Je jen na tobě, z jakého šálku si vypiješ kávu nebo z jakého talíře ti bude nejvíc chutnat domácí bábovka.

Dones přírodu k sobě domů

Pro správné hygge je propojení s přírodou základem. Přírodním materiálům se tedy rozhodně nevyhýbej. Dřevěné prvky jsou ideál. Přírodu zvenčí dovnitř však ještě lépe přineseš pomocí rostlin. Samozřejmě že první volbou jsou ty v květináčích. Tvůj domov ale krásně rozzáří i kytice v keramické váze. Čerstvá i sušená. Doporučujeme také voňavé bylinky v kuchyni nebo sušenou bavlnu či pampovou trávu.

hygge, design interiéru, bydlení
Zdroj: Pexels/Ann poan

Od polštářů po koberec

Musí být všude. Příjemnou deku, měkký polštář či huňatý koberec pod nohama bys měl mít totiž vždy na dosah. Ve svém čtenářském koutku, na posteli i na gauči. Pomocí různých textilií u sebe doma prohloubíš útulnost a pocit pohodlí. Věř, že na návrat z práce a měkký pád na svou pohodlnou pohovku plnou polštářů se budeš těšit ze všeho nejvíc.

Barvy Skandinávie

Do hygge stylu nejlépe zapadají bledé a tlumené odstíny. Jsou to všechny na pohled příjemné barvy, které spolu ladí. Od odstínů přírodních materiálů, tedy kamene, keramiky a zejména dřeva, až po jemné pastelové nádechy barev. Barevné, tmavé, či dokonce černé doplňky najdeš v hygge domácnosti také. Vždy se ale kombinují s bílou, různými odstíny šedé, béžové či hnědé. Všechny tyto barvy se ve tvém hygge domově budou harmonicky doplňovat.

hygge styl, bydlení
Zdroj: Unsplash/Sixteen Miles Out

Bydlení bez starostí

Pokud tě všechny tyto hygge tipy zaujaly, avšak o vlastním bydlení stále pouze sníš, možná tě upoutá něco z portfolia společnosti PSN. Je to firma, která v České republice prodává nemovitosti a nastavuje nové standardy developerských řešení či revitalizuje historické objekty. Pokud jsi z Prahy, Pardubic nebo Hradce Králové, případně tě to do těchto míst láká, díky PSN si tam můžeš pořídit vysněné bydlení.

V Praze si můžeš najít jednotku například v projektu Skyline, který se nachází cca 5 minut autem od obchodního centra Westfield Chodov. Následně si ho můžeš zařídit právě v hygge stylu plném spokojenosti, pohodlí, útulnosti a tepla. K útulné atmosféře přispěje i atmosféra komunitního bydlení. Se svými sousedy se totiž můžeš potkat například na střešní terase, v party roomu, posilovně nebo třeba na jóga pointu, který je součástí projektu.

zobrazit portfolio PSN
Domů
Sdílet
Diskuse