Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2023 9:20
Čas čtení 1:38
Ilona Hobzová

„Střelenka Láskorádová“ se zastala J. K. Rowling a přiznala závažnou nemoc

„Střelenka Láskorádová“ se zastala J. K. Rowling a přiznala závažnou nemoc
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Mám pochopení pro obě strany. Vím, jaké to je být teenagerem, který nenávidí své tělo tak moc, že chce vylézt z kůže, takže mám velký soucit s trans lidmi a nechci jim přidělávat ještě větší bolest,“ řekla ke kontroverzím okolo spisovatelky.

Spisovatelka J. K. Rowling je už delší dobu velkou částí veřejnosti kritizována za své příspěvky na adresu trans osob. Na její příspěvky kriticky reagoval představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe nebo Chris Rankin, který v potterovských filmech ztvárnil Percyho Weasleyho. Na stranu autorky se naopak postavili herci starší gardy, jako například představitel Voldemorta Ralph Fiennes či Helena Bonham Carter, která ztvárnila Bellatrix Lestrange. Nyní svůj názor vyjádřila i představitelka Lenky „Střelenky“ Láskorádové Evanna Lynch. V rozhovoru pro The Telegraph se spisovatelky zastala

Doporučeno
Pornhub, Pohlreich a Pád z nebes: Tyhle bangery najdeš v březnu na Netflixu, Disney+, ale i u mámy na Voyo Pornhub, Pohlreich a Pád z nebes: Tyhle bangery najdeš v březnu na Netflixu, Disney+, ale i u mámy na Voyo 2. března 2023 11:30

Rowling jí pomohla v boji s anorexií. Kvůli němu ale chápe i trans osoby

Server Variety připomněl, že už v roce 2020 si Lynch zrušila Twitter poté, co se k událostem okolo J. K. Rowling vyjádřila. Herečka tehdy uvedla, že diskutovat na Twitteru o tak choulostivém tématu, jako jsou práva transgender osob, není správné. Doplnila tehdy i to, že navzdory tomu nemůže jako kamarádka a obdivovatelka spisovatelky zapomínat, jak milující a velkorysý člověk Rowling je. Za tato slova sklidila kritiku.

„Když jsem se do té konverzace zapojila, byla jsem hrozně naivní,“ svěřila se Lynch v nejnovějším rozhovoru pro The Telegraph. „Mám pochopení pro obě strany. Vím, jaké to je být teenagerem, který nenávidí své tělo tak moc, že chce vylézt z kůže, takže mám velký soucit s trans lidmi a nechci jim přidělávat ještě větší bolest,“ řekla a otevřela tak téma anorexie, se kterou bojovala v pouhých jedenácti letech.


Právě v době, kdy měla anorexii, napsala Lynch spisovatelce dopis, ve kterém jí svou situaci popsala. Rowling jí odpověděla a „její neuvěřitelné a moudré dopisy“ pomohly herečce v době, kdy se z anorexie zotavovala. 

Podle herečky je také důležité, že Rowling zesiluje hlasy těch, kteří se rozhodli pro detranzici (proces zrušení tranzice, pozn. red.). 

Doporučeno
Jennifer Coolidge jako bohyně a pátý Power Ranger. Podívej se na crazy fotky od oscarových režisérů Jennifer Coolidge jako bohyně a pátý Power Ranger. Podívej se na crazy fotky od oscarových režisérů 2. března 2023 17:24

Názory dalších herců a hereček z kouzelnické série na slova J. K. Rowling se různí. „I transgender ženy jsou ženy. Jakékoliv jiné prohlášení může vymazat identitu a důstojnost transgender lidí a je v rozporu se všemi radami profesionálních zdravotnických asociací, které mají mnohem více odborných znalostí v této oblasti než Jo (J. K. Rowling, pozn. red.) nebo já,“ uvedl Daniel Radcliffe. Proti spisovatelce se ohradila i představitelka Hermiony Emma Watson.

Naopak zastání našla Rowling třeba u Ralpha Fiennese (Voldemort), který výpady proti ní označil za nechutné a otřesné. Ozvala se také Helena Bonham Carter, která si zahrála Bellatrix. „Řekla jen svůj názor a stala se terčem pronásledování, bylo to dovedené až do extrému. (...) Každý si z minulosti nese své vlastní trauma. Musíme to respektovat,“ řekla na adresu spisovatelky.

Doporučeno
J. K. Rowling tvrdí, že byla pod pseudonymem na fanouškovském fóru Harryho Pottera šikanovaná J. K. Rowling tvrdí, že byla pod pseudonymem na fanouškovském fóru Harryho Pottera šikanovaná 1. března 2023 19:55
Domů
Sdílet
Diskuse